Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

donderdag, mei 03, 2012

President Sarkozy

De presidentsverkiezingen in Frankrijk hadden dit jaar een primeur: de zittende president (Nicolas Sarkozy, 27,2%) haalde minder stemmen dan zijn uitdager (François Hollande, 28,6%), iets wat in de peilingen nadien bevestigd werd: Hollande zou het met 6-10% halen van Sarkozy.

Maar Google Trends vertelt intussen een ander verhaal.  Als je gaat kijken naar de trafiek rond beider zoektermen, dan zie je in de aanloop van de eerste ronde (22 april) een voorsprong voor Hollande. Maar sindsdien is Sarkozy serieus aan het inlopen:
Natuurlijk is er geen één-op-één relatie tussen het aantal hits en het aantal stemmen, maar als trend kan het  tellen. Dat zie je zeker als je de verhouding van beider trafiek bekijkt, tussen 15 april en 1 mei:

Volgens dit grafiekje wint Sarkozy volgende zondag met ongeveer 6% voorsprong. Al kunnen de kansen natuurlijk altijd snel keren, zie het stukje grafiek tussen 15 april en de eerste ronde.

Dat Sarkozy zijn campagnemakers niet van gisteren zijn, getuigt zijn 1 mei optreden. Ik heb geen flauw idee wat hij gezegd heeft (hij schurkt schaamteloos tegen extreem rechts aan om de stemmen van het FN te recupereren, lees ik), maar de setting waarin het gebeurde vind ik on-waar-schijnlijk knap gedaan. Ook wel wat geluk gehad met het weer, zo als liberaal:0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home