Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

dinsdag, oktober 28, 2008

Kundera

Het is al oud nieuws: Milan Kundera zou op zijn 21 (vandaag is hij 79) een student verraden hebben aan de communisten. Een student die daarna 14 jaar in de cel gezeten heeft. Zegt men, het wordt ook ontkend.

Ik wil hem veroordelen nog vrijpleiten. Het is quasi onmogelijk om de context waarin zoiets kon gebeuren te reconstrueren, laat staan te oordelen.

Maar in zijn boeken zie je, achteraf interpreterend, wel iets van een langgerekte, immer mislukkende poging om in het reine te komen, met iets. Spijt voor het onomkeerbare van, bijvoorbeeld, verraad of overspel. Het past wel in de puzzel.


2 Comments:

At 12:36 p.m., Anonymous Anoniem said...

meer nog, één van zijn beste boeken 'het Leven is Elders' gaat over een 21-jarige student die een medestudent verklikt. Hm.

 
At 10:42 p.m., Anonymous Anoniem said...

Zèlfs als hij het gedaan zou hebben (we zullen het nooit weten - wat maar goed is), heeft hij dan toch maar op een bijzonder mooie èn integere manier 'verwerkt', en in zekere zin ook 'rechtgezet'. Vermoedelijk zou zijn eventuele slachtoffer er weinig boodschap aan hebben, maar de roepende 'critici' kunnen alvast dààraan een puntje zuigen. (K. Artman)

 

Een reactie posten

<< Home