Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

dinsdag, oktober 21, 2008

Kredietcrisis voor beginners

Ik weet niet veel over economie, maar volgens mij lijkt de kredietcrisis hierop. Met prentjes!

Maak kennis met - zoals in het liedje - Jan, Piet, Joris en Korneel. Jan en Piet hebben elk 100 euro, Joris heeft een bank en Korneel een stapeltje geld.
Jan en Piet starten een eigen bedrijfje op en kopen elk 100 aandelen aan 1 euro per stuk. Korneel speelt op veilig en brengt zijn geld naar de bank.
Economisch gesproken creeert de bank hiermee 6000 euro: Korneel heeft geld nog steeds op de bank staan, en de bank kan het zelf een tweede keer beleggen. De extra €6000 blijven bestaan zo lang Korneel zijn bankrekening niet leeg maakt.
Daarna verkoopt Jan een aandeel aan Piet en Piet eentje aan Jan. Voor één euro.Dan doen ze hetzelfde voor twee euro. En voor drie. Voor vier. Langzaam stijgt de waarde van hun aandelen, maar omdat ze er evenveel kopen als verkopen, hebben ze steeds evenveel geld.Na 50 transacties zijn hun 200 aandelen elk 50 euro waard. €10000 in het totaal!
Als nu de beurs zou crashen, dan maakt dat weinig uit. De 10000 euro zijn eigenlijk fictief geld dat Jan en Piet nooit hebben gehad. Ze zouden geld "verliezen" dat ze nooit hebben gehad.
Maar de beurs crasht niet en Joris ziet vanuit zijn bank die aandelen vlot in waarde stijgen. Daarom koopt hij er snel 100 van in, voor 5000 euro totaal.Door die aankoop maakt de bank van 5000 fictieve aandelen-euro's in één klap echte euro's. Want de bank koopt die aandelen met het échte geld van Korneel.
Jan en Piet spelen ondertussen hun kopen/verkopen-spelletje (aan €51, €52, ...) nog verder tot ze al hun aandelen aan elkaar hebben verkocht.De laatste transactie gebeurde aan €100 per aandeel, zodat hun 100 resterende aandelen opnieuw €10000 waard zijn.
Ook de aandelen van de bank zijn €10000 waard, een mooie winst van 5000 euro. Joris trakteert zijn CEO op een bonus van 1000 euro. Een reisje naar Wall Street.
Als nu de beurs crasht, dan is er nog steeds niets aan de hand. Jan en Piet hebben nog altijd méér dan toen ze begonnen, Korneel heeft nog steeds 6000 euro op de bank. De bank schrijft een verlies van €9900 in de boeken. Ach, dan maar dit jaar misschien geen bonus nemen.Korneel leest op het internet over dat verlies en snelt in paniek naar zijn bank om zijn geld af te halen.
De bank heeft dat geld niet en dreigt failliet te gaan.Korneel ziet zijn geld in rook opgaan. Hij is niet blij.De overheid komt gelukkig aanzetten met een kapitaalsverhoging. Met dat geld kan de bank Korneel terugbetalen. Ze houdt zelf niets over.
In ruil hiervoor neemt de overheid de bank over.
Netto gezien heeft de overheid van de bank de 100 aandelen overgekocht aan ongeveer dezelfde prijs waaraan de bank deze van Jan en Piet kocht. Hiervoor moet de overheid 6000 euro lenen of drukken.

Indien ze het leent bij een andere bank, dan creeert die hiervoor opnieuw 6000 euro, net zoals toen de bank van Joris het geld van Korneel herbelegde... Als de overheid het geld drukt, dan ontstaat er zonder twijfel inflatie - omdat er meer geld in omloop is - tenzij Korneel dat papieren geld in zijn kluisje verstopt. Want dan wordt het papieren geld weer een fictieve schim in een kluis.

Echt geld, fictief geld, soms goed, soms slecht.
Vreemde wereld, die economie.


1 Comments:

At 11:05 a.m., Blogger Goofball said...

goeie uitleg

 

Een reactie posten

<< Home