Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

zaterdag, juni 09, 2007

De man met de hamer

De laatste twee avonden verliepen volgens hetzelfde scenario: rond negenen zet ik mijn in de zetel om onze kleinste in slaap te zitten. Hij is op iets aan het broeden.
Vervolgens werd ik wakker, rond een uur of één-half twee.

Nochtans wou ik u het onvolprezen SR-stemadvies niet onthouden. Het gaat uit van twee eenvoudige basisregels:
(1) Talk is cheap.
Geloof geen stemtesten, kieswijzers, politieke kompassen. Partijen stellen hun positie in dat soort polls in door éérst na te denken over welke doelgroep ze beogen en dan na te kijken/denken wat die doelgroep zou kiezen. Het grote aantal mensen dat via deze verkiezingstools bij Spirit terechtkomt is intussen legendarisch. Spirit is nl. een beetje alles: links, liberaal, groen, vlaams...
Stem op mensen, eerder dan op hun partij.

(2) Stem op wie je stemt.
Wie op de SP.A stemt, stemt op de PS en dus op de CD&V en daardoor op NVA en logischerwijze daarmee op de VLD en dus onvermijdelijk op de Groene zetels die het gat in de coalitie zouden vullen.
Onzin. Stem niet op een partij omdat de peilingen verlies voorspellen. Of omdat ze gaan winnen. Gebruik geen onrechstreekse redeneringen voor je stem, je kan nadien toch niet weten wat ermee gebeurt.

En dan nu de volgende coalitie. Het grootste deel van de kiezers in Vlaanderen stemt rechts-liberaal. Daarom zou een Rooms-blauwe regering niet ongewenst zijn (al ben ik er niet echt fan van). Maar het Tsjeven-pesten van de paarse en vooral paars-groene regering zit nog véél dieper bij de CD&V dan de meeste waarnemers beseffen. Lastig. Daarom is PS-SPA-CD&V-CDH waarschijnlijker. Maar die zouden wel eens niet aan voldoende stemmen kunnen geraken, en dan is maar de vraag of Groen! (in ruil voor de Kyoto-minister) zal willen inspringen. In het andere geval zitten we weer met paars-groen, en dat zou wel eens de verrassing van de dag kunnen zijn?


0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home