Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

woensdag, augustus 30, 2006

Huis kopen? Doen!

Er zijn natuurlijk wel redenen om toch een huis te kopen.

Als je het enkel doet om snel een spaarpot op te bouwen, dan is dat niet het beste. Dan kan je beter thuis blijven/gaan wonen, liefst met kost/inwoon/was/plas en elke maand €1000,0 op een obligatierekening storten. Dan heb je na 10 jaar minstens €150000,0 cash in het handje.

Waarom dan wel?
(1) Omdat het LEUK is! Het is leuk om een huis te bezitten, het gevoel te hebben dat ze je er nooit uit kunnen zetten. Het is een heerlijk geluid om een gat in een muur te mogen kloppen, of om een binnenmuur neer te halen waarvoor je een week te voren nog een paar duizend euro hebt opgehoest. Als je in de nest-fase van je leven zit, als je graag geld steekt in je droomomgeving, astemblieft. Je zal merken dat je de kostprijs van die designkeuken zult vergeten mee te rekenen met je maandelijkse afbetalingen wanneer je je situatie vergelijkt met die van een huurder. Huur is weggegooid geld! Die dure keuken niet, want ze is leuk en mooi en handig, en geen investering.

Hopelijk tref je - zoals wij - de juiste buren.

(2) Omdat je jezelf dwingt te sparen. De bank dwingt ons om elke maand €650,0 op te hoesten. Zonder die externe prikkel zouden wij dat nooit doen en vaker D200's en 400D's kopen. Sparen zou veel minder goed lukken. Probeer het maar eens. Dat is meteen de keerzijde van de medaille, net als dat van die vrijheid.

Leuk is trouwens dat veel mensen bij het begin van de lening een "boterhammen met confituur"-fase schijnen door te maken. Wij alleszins ook (ik heb toen voor meer dan €30,0 per maand aan tijdschriftabonnementen opgezegd), maar na een tijdje besef je dat je met confituur alleen niet aan zoveel duizend euro komt...

(3) Omdat het fiscaal interessant is. Als je werknemer bent, dan sponsort de staat je een beetje door je toe te laten ongeveer 1800 euro afgelost kapitaal fiscaal in te brengen, per persoon. Ook je kadastrale belasting kan je zo gedeeltelijk terugkrijgen. Wel met 2 jaar vertraging (=8% rente).

(4) Omdat je aan de huidige intresten beter geld leent en je spaargeld belegt. Ik lees dat mensen lenen aan 4.5%, vast voor 20 jaar. Als je je spaargeld kunt beleggen aan een hoger rendement, dan maak je winst. Dat klopt helemaal en de bank zal je voor andere initiatieven noooooit nog zulke interessante rentevoet bieden. Wist je trouwens dat het (wettelijk) niet toegestaan is aan banken om geld uit te lenen aan mensen die dat willen beleggen? Dit om evidente redenen.

(5) Omdat je toch minder rente dan huur betaalt. Van een eigen huis verdraag je meer dan van een huurhuis. Ik ken mensen die jarenlang in hun eigen bouwwerf woonden, hun bakstenen droom najagend. Geen huurder zou dat verdragen. Lekkende kranen, onafgewerkte muren, daarvoor zou de huurprijs natuurlijk niet hoog zijn.

(6) Omdat het toch een methode is om vanuit het niets wat kapitaal op te bouwen. Er zijn mensen die het doen: een huis kopen, renoveren en na vijf jaar verkopen met winst. En dan opnieuw, opnieuw en opnieuw. Ze maken die winst door hun bouwexpertise én door hun eigen bouwvakker te zijn. Als je - zoals ik - het niet ziet zitten om na de uren elders te klussen, dan is dat een methode.

Samengevat wilt de Sponzen Ridder uw wereld verbeteren met de volgende wijze raad. Als het je bedoeling is om een huis te kopen als super-hoog-rendement-financiële investering, kijk dan zeker ook eens naar wat andere beleggingsvormen. Beleg bv. in bedrijven die beleggen in vastgoed, in plaats van het zelf te doen. Of kies een huis/appartement op basis van economische motieven - ligging, grond, grootte, ... en niet omdat het een leuk of mooi huis is.

Besef dat je je vrijheid opgeeft. Koop je huis pas nà die MBA die je in Amerika wilt volgen, koop het pas nadat je al die grote reizen hebt gemaakt.

Als je zin hebt in een eigen nest - inclusief Golden Retriever, als andere beleggingen je vermoeiend lijken, als het concept je aanstaat, als ... koop dan gerust dat eigen huis. Leen op XX jaar en maak goeie afspraken voor als er toch een romantische kink in de kabel zou komen.

En onthoud dat je je droomhuis uiteindelijk toch nooit zal verkopen, zodat het in werkelijkheid geen fluitje uitmaakt of het nu snel in waarde stijgt of niet.
Geld is dan niet meer dan een mijmering op het nieuwe terras: als ik het zou verkopen, dan.


2 Comments:

At 11:42 p.m., Anonymous El Mystica said...

hmm, ik heb de indruk dat er met me gelachen wordt?

Anyway.
Met huizen kan je op lange termijn best wel geld verdienen. Het is wel iets meer dan "een huis kopen, al je vrije tijd spenderen aan klussen en dan verkopen met hopelijk wat winst. Lange termijn, verhuringen, ...

En bedenk: sommige mensen zijn nu éénmaal kapitalisten. Of single for life. Of sociale rampgevallen die een lege put willen vullen met de verkeerde dingen...

 
At 9:17 p.m., Blogger Sponzen ridder said...

Hey Mysticus, zeker niet!!!

Ik wou (eigenlijk met de vorige post) wat tegengas geven tegen die mensen die denken dat kopen *automatisch* een eenvoudige investering is. Jou reply vond ik in de lijst eentje die van realisme getuigde, vandaar de link.

Realisme omdat het niet simpel is om vandaag iets te kopen als vrijgezel, of zonder hulp van de ouders.

Was jij eigenlijk de kapitalist, de vrijgezel of het rampgeval uit het lijstje? :-)

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home