Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

woensdag, augustus 30, 2006

Huis kopen? Dom!

Tijd voor wat tegengas. Gezien het aantal comments op die post van Pietel, zitten bloggende mensen blijkbaar in een leeftijdsklasse waar huizen-kopen een item is.

Huren of kopen, er zijn heel wat argumenten te geven. Beginnen we met het eerste:
Het is helemaal niet dom om een huis te huren.
(1) Geld maakt niet zo zeer gelukkig, maar er geldt wel:
geld = vrijheid.
Wie geld leent, heeft het omgekeerde van geld en dus het omgekeerde van vrijheid. Mensen met een lening gaan bv. niet zo makkelijk experimenteren met jobs of wereldreizen. Mensen die in de levensfase zitten dat ze beebies kopen, geven hun vrijheid zo al op en hebben hier minder last van.
(2) Misvatting: huurgeld is weggegooid geld. Wie geld leent, betaalt intrest. Normaal gezien is deze intrest ongeveer gelijk aan de huur die je zou betalen.
(3) Misvatting: een huis is automatisch de beste investering. Als je een huis koopt omdat je denkt dat de waarde met enkele tientallen procenten zal stijgen, dan ben je aan het speculeren. Speculeren is niet investeren. Speculeren is een activiteit die veel kan opbrengen, omdat ze ook een hoog risico inhoudt.
Laten we even de berekening maken. Volgens De Tijd, steeg de waarde van huizen de gemiddeld (daar zit em de speculatie) met 6.3% gedurende de laatste 50 jaar. Dat brengt dus meer op dan een hoogrenderend spaarboekje van 4%. Als je rekent op een onderhoudskost van een woning (voor een appartement) van ongeveer 2% per jaar, dan liggen die twee cijfers nog niet zo ver van elkaar. Het kleine verschil tussen beide moet zowel het risico dekken dat je als huisbezitter loopt (ooit van wateroverlast gehoord?) als compenseren dat je niet cash over je geld kan beschikken.
(4) Een huis bezitten kost geld. Wie een huis bezit, heeft kosten. Wij betalen voor ons huis bijvoorbeeld bijna €600,0 kadastrale tax, per jaar. Bij aankoop betaal je bovendien notariskosten en registratierechten. Afhankelijk van het huis, gaat dat toch om 6-12% van de aankoopprijs. Een huis verslijt ook (dak, vensters, keuken, ...), waardoor je zeker moet rekenen op 2% aan onderhoudskost, per jaar.
(5) misvatting: Met een eigen huis kan je geld verdienen door er zelf in te werken. Dit is eigenlijk geen misvatting. Maar als je huurt, dan kan je tijdens die tijd elders werken. En de kans is groot dat je dan per uur méér verdient dan wat een bouwvakker vraagt (wie laat renoveren, betaalt vandaag 6%btw op zijn materialen, wie het zelf doet 21%).

Toch hebben wij zelf een huis gekocht, omdat we dachten dat dat voor ons slim was. Ik zal vanavond eens proberen op te sommen waarom.


4 Comments:

At 1:55 p.m., Anonymous Anoniem said...

Wat is volgens jou investeren? :-)

Nicodemus

 
At 4:31 p.m., Anonymous Anoniem said...

Zeer interessante post, Gorik. Ik vind het altijd heel boeiend hoe jij zo uitvoerig kan argumenteren.

 
At 12:16 p.m., Anonymous Samantha said...

interessante post!

 
At 12:34 p.m., Blogger Sponzen ridder said...

Het is natuurlijk een dubbele, naast eentje die beweert dat een huis kopen slim is :-)

 

Een reactie posten

<< Home