Vader en dochter zitten voor het vensterraam. "Kijk, het roodborstje is daar weer. Zo mooi!" "Mooi, ja, maar eigenlijk ook een smeerlapke." "Echt?" "Jip. Ze verdragen geen andere in hun buurt en worden dan agressief." "Wist ik niet. Toch mooi.", zegt dochter. " Tja, dat is in het leven wel vaker zo. Dat de aantrekkelijke tegelijk het smeerlapke is." "Goed geprobeerd!", roept de Sponzen Eega van achter haar boek. " Maar het zal niet pakken. "
De impact is groot, maar in vergelijking met een volksopstand of rellen in een stadsdeel is de omvang (het aantal rechtstreeks betrokken personen, het aantal betrokken vierkante kilometers) relatief beperkt.
Toch ligt al heel snel de internet-live-stream van de radio ligt plat.
Het gsm netwerk is quasi meteen overbelast. Providers vragen om niet meer te telefoneren.
Kortom, de digitale communicatiekanalen vallen zo goed als onmiddellijk uit.
Misschien moeten we toch nog even wachten met het afschaffen van de middengolfzenders, en de vaste telefoonlijnen, analoge televisie-antennes en het papieren geld, en ...?
Want als het ondenkbare weer denkbaar wordt, dan vervallen ook een hele berg evidente zekerheden.
Na zo'n aanslagen zie je nogal wat mensen de impliciete vraag stellen: wat kan ik doen? Sympathie betuigen, bloed geven, onderdak aanbieden, ... ?
Zelf ben ik nogal optimistisch: ik help mee om studenten te onderwijzen, kritische zin bij te brengen, en sta in die zin in de frontlinie strijd tegen domheid. Stupiditeit lijkt me de hoofdoorzaak in de zelfmoordaanslagen van gisteren.
Op die manier dragen we op lange termijn bij aan de strijd tegen de terreur. Bescheiden en onbescheiden tegelijk.
Niet dat onze studenten persé dommer zijn dan wijzelf, maar toch zie ik soms al mijn collega's als een cel(*) van jihadstrijders in die heilige oorlog tegen de domheid. Het harnas glanzend in de middagzon, banieren wapperend in de wind.
Ik hoorde gisteren Rik Torfs bij npo2 een gelijkaardig standpunt verdedigen: dat domheid en religie weinig met elkaar te maken hebben, dat ze in zekere zin zelfs loodrecht staan op elkaar. Zonder een bepaalde religie te noemen. Dat vond ik wel sterk, al konden de Nederlanders zijn ironische manier van spreken niet altijd goed volgen.
(*) grapjes over slapende cellen mag je zelf maken
Zaterdag de avond doorgebracht in het meer-dan-uitstekende gezelschap van Joe Jackson.
Deze Joe:
Niet de enge vader van die Michael.
Ik had niet verwacht dat het zo afwisselend ging zijn.
Ook niet verwacht dat er op de wereld zoveel mensen bestaan die jong waren in de jaren 70-80.
Zij het met meer haar, toen, repliceerde mijn buurman glimmend.
Maar ook wel: heerlijk ouderwets. Geen pauze. Een optreden waarbij je *niet* voortdurend zit te kijken op een zee van smartfeuns die filmpjes tapen die nooit nog iemand bekijkt. Gewoon in het moment zijn.
Tegen het poëtische aan, zelfs: op een bepaald moment stak iemand zijn aansteker in de lucht. Een klein, geel vlammetje dat blij flakkerde.
Waarop de genaamde Jackson een Bowie-cover inzette. Punkshalve, daar in den Trix, want ook dat was ROFL in de jaren 70.
Dat is die film waar al die kleine meisjes de jurk van willen, en waarvan men zei dat het Disney sinds "De Leeuwenkoning" in het algemeen terug op de animatiekaart had gezet; op de sprookjeskaart in het bijzonder.
Kaskraker ook, met $1,275*10^9 opbrengst aan de kassa (en een veelvoud in merchandising).
Bron van motivational posters, met diepzinnige uitspraken als "the cold never bothered me anyway", citaten uit het-liedje-dat-je-niet-uit-je-hoofd-krijgt-zelfs-als-je-heel-hard-blijft-proberen.
Ik had er eigenlijk wel hoge verwachtingen van, want dat sprookje van de Sneeuwkoningin is best ok. En zoveel schattige meisjes kunnen toch niet verkeerd zijn?!
Helaas, toch wel.
Mooi beelden, daar niet van, maar niet top. Prinsessen die sexyer zijn dan ik persoonlijk als rolmodel zou aanbevelen (gelukkig worden de boeken van Where is Wally tijdig verboden!).
Maar in vergelijking met bv. Inside Out is het verhaaltje zo dun dat ik me erover verbaasde dat onze apen het zo goed konden volgen en zelfs begrepen. Moest er een verhaallijn in zitten, dan zou ze nog langs alle kanten kunnen rammelen, maar zelfs dat doet het niet. En die Anna, dat is toch gewoon een doorslagje van Julie Andrews uit The Sound of Music?
Enfin:
Héél mooie decors.
Prachtig wapperende haren en kleren op elegante meisjesfiguren.
Redelijke jongens figuren.
Gemakkelijk sidekicks, van het type waar dat kleine broertjes schattig vinden.
Hm. Als je het zo opsomt, is het dan weer wel een goeie film, in de zin van "vooropgestelde (financiële) doelen bereikt". Net zoals een CD vandaag de goedkope soundtrack bij een concerttournee is geworden.
Of misschien behoor ik gewoon niet tot de doelgroep.
Natuurlijk weten we dat blind en slechtziend niet hetzelfde is, maar als je een blinde door het station ziet schuifelen, om vervolgens een Metro gazetje te nemen...
Merk ook op hoe de hacker op het bijbehorende prentje niet enkel een virus installeert, maar in zijn code heeft opgenomen dat het weldegelijk om een *malicious* virus gaat!
Aldus reed de Ridder heden op zijn ijzeren ros langsheen de buitenstaande dozen van het oud-papier, toen hem iets opviel: veel (grote) dozen van Bol.com, géén van Coolblue, géén van Zalando! Nada, noppes.
Ondanks het feit dat mijn vrouwelijke collega's elke dag het tegendeel bewijzen, zag ik nogmaals het teken aan de wand: het Zalando business model werkt niet. Kleren versturen, laten terugsturen, herverpakken en weer versturen. Uw halve stock die bij Bpost ligt: dat is niet houdbaar. Verkopen die aandelen! Snel, voor ze failliet gaan!
Hm. Dan was het misschien toch gewoon januari-soldenmaand waardoor er minder geld naar online kleren ging.
Coolblue probeert tegenwoordig te blijven groeien door in te zetten op witgoed (vaatwassers, koelkasten, ...) die ze met eigen vrachtwagens willen afleveren én installeren. Dat zal niet zomaar lukken, de Vandenborre's van deze wereld staan in dat segment te sterk (anderzijds: ze hopen op een miljard omzet in 2018). En die hebben natuurlijk net de eindejaars-cadeautjes-periode achter de rug... waardoor mensen hun senseo's efkes niet zelf bestellen?
Als Anderlechtsupporter zal ik dan maar - reverse prediction gewijze - voorspellen dat Club Brugge kampioen wordt? Of dan toch zeker Gent!