Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

zaterdag, mei 17, 2014

Imago

Kent u "de regel van de folder"?

Overbodige vraag, eigenlijk, want ik ga het u toch uitleggen: als een (hoge)school of universiteit een reclamefolder maakt, dan kiest ze onveranderlijk voor foto's die geen exacte afspiegeling zijn van wat ze op dat moment werkelijk zijn.  Ze vullen hun folders liever met foto's van de school die ze zouden willen zijn.

Zo zie je bij onze infodagen buitengewoon veel meisjes die informatica-opleidingen aanbevelen, en verrassend veel migranten. Studenten waarvan we er wel wat meer zouden willen. Idem voor jongens in de verpleegkunde, etc.

Het nadeel hiervan is natuurlijk dat je op die manier ook wel verklapt waar de hiaten zitten. Je toont met mooie foto's het verschil tussen droom en realiteit.  Als ik naar een foldertje kijk, dan is dat immers het eerste wat ik denk: "Aha, ze willen dus graag meer [kies een bevolkingsgroep] hebben."

Rond de paasvakantie zat ik met die blik naar Reyers laat te kijken.

Van elke partij mocht de voorzitter langskomen, samen met een zelfgekozen paranimf.  Stel dat dezelfde regel van toepassing is op de partijen, welk deel van het imago wilden ze dan graag aanvullen, naast het imago van de voorzitter?  Zie hier de acolieten van dienst:

  1. N-VA, Nadia Sminate: jong, vrouw en (bedoeld als) allochtoon.
  2. Vlaams Belang, Barbara Pas: jong, vrouw en grassroot nationalist
  3. SP.A, Yasmine Kherbache: ervaren, vrouw en allochtoon
  4. PVDA+, Mie Branders: ervaren, geneeskunde voor het volk
  5. OpenVLD, Patrick Dewael: oudgediende, man, diepblauwe liberaal
  6. LDD, Peter Reekmans: parlementslid
  7. Groen, Meyrem Almaci: breed draagvlak, vrouw en allochtoon 
  8. CD&V, Hilde Crevits: minister, vrouw, ervaren
Toeval bestaat niet.

De N-VA wil dus de partij voor *iedereen* zijn; het VB, dat zijn de échte nationalisten(°); de SP.A de enige met geloofwaardige/ervaren allochtonen(°)(*); de PVDA zichzelf; de OpenVLD heeft de échte liberalen(°); Groen de enige met geloofwaardige allochtonen(²) en de CD&V is de enige partij die inzet opconcreet  bestuur i.p.v. op vage dromen(²).

Of misschien leest u dat anders. 

(°) lees: "in tegenstelling tot die van de N-VA"
(*) lees: "in tegenstelling tot die van de Groen"
(²) lees: "in tegenstelling tot die van al de rest"