Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

maandag, november 19, 2012

Phishing

Phishing mails worden steeds driester. Vandaag kreeg ik er zelfs een in keurig Nederlands! Niet eens door Google Translate vertaald.
"Geachte klant, 
 Er vinden momenteel technische werkzaamheden plaats bij de afdeling Internet Bankieren van de KBC BANK. Het betreft hier de installatie van de nieuwe beveiligings software voor 2012. Met deze vernieuwing willen wij voor u het internet bankieren nog beter en veiliger maken, zodat u in de toekomst nog beter en vooral zorgenloos gebruik kunt maken van al onze diensten. Om deze installatie succesvol te laten verlopen dient u via onderstaande link uw gegevens te bevestigen.  U kunt hier inloggen  met u online gegevens. Na de bevestiging van uw gegevens zal er een automatische update plaatsvinden in ons systeem en zult u zo spoedig mogelijk telefonisch worden benaderd door een van onze medewerkers om de update succesvol af te ronden. Wij danken u vriendelijk voor uw tijd en uw medewerking. 
Met vriendelijke groet,  
KBC BANK, afdeling Internet Bankieren"
En dan bellen ze je nadien op om geld van jouw rekening naar de hunne te halen.
De enige tell die ik meteen zag, was dat de mail van een raar adres kwam (rrodrigu@ivic.gob.ve) en dus niet van KBC. Maar voor de rest zou ik hier stilaan ook in trappen.

Als je op de link klikte (altijd via een proxy doen, luitjes ginderdaar!) dan kwam je op een kopie van de KBC inlogpagina uit.  Enkele uren later was de pagina weer verdwenen.

[update vanuit de comments: zo klinkt fraude dus door de telefoon]
[update vanuit de KBC: dat is dus een stevig stuk van de dag werk voor de ICT dienst om die sites uit de lucht te halen én verdachte transacties te blokkeren]


4 Comments:

At 12:11 a.m., Anonymous Tre cime di Lavaredo said...

Als ik op de link klik, verteld mijn browser dat het een gerapporteerde webvervalsing is... Dus ondertussen zou niemand er nog mogen intrappen, tenzij mensen geloven dat hun banksite idd een gerapporteerde aanvalsite hoort te zijn.

 
At 9:23 a.m., Anonymous Anoniem said...

http://www.zdnet.be/news/144862/zo-klinkt-telefonische-fraude-internetbankieren-video-/

 
At 1:31 p.m., Blogger Sponzen ridder said...

@Tre: klopt, maar dat duurt dus een paar uur eer het zo geregistreerd is.

 
At 9:29 p.m., Anonymous Koen Vervloesem said...

Er staan toch wel een aantal taalfouten in die verraden dat de e-mail niet van een bank komt...

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home