Jarige master
Kijk, niets is wat het lijkt. Ik ken het dossier van de 2jarige master bij de ingenieurs redelijk goed, en ging er van uit dat dat van de Humane Wetenschappen vergelijkbaar is. Maar wat schrijven de rectoren in hun reactie op de (voorlopig nog) officieuze afwijzing:
"Uit de praktijk van ongeveer alle opleidingen is gebleken dat binnen het bestek van 60 studiepunten er onvoldoende ruimte is om de masterproef uit te bouwen tot een volwaardig en voldragen wetenschappelijk werkstuk. Om die reden duurt een bachelor-master opleiding voor vele studenten de facto nu al vijf jaar en is het invoeren van een tweejarige master niet veel meer dan het regulariseren van een bestaande toestand."Als dat waar is, dan is dat straffe koek: heel veel masterstudenten aan de universiteit doen vandaag bijna twee jaar over hun laatste jaar. En dan is een extra-jaar-zonder-meerkost wel realistisch.
Maar ik heb toch wat moeite om het te geloven, want het is nog iets anders om vast te stellen dat de gemiddelde studieduur per student 4.5 jaar is. Met die berekening neem je de vertraging uit de bachelor nog mee en het eventueel verlengende effect van het flexibiliseringsdecreet.
Anderzijds kan je lezen dat er geen model van 120SP master wordt voorgesteld, maar eentje van 90SP waaraan dan 30SP lerarenopleiding of 30SP doctoraatsopleiding wordt geplakt. Dus in werkelijkheid een uitbreiding naar 1.5 jarige master (wat die 4.5 jaar dan netjes op 5 brengt). Maar ook dat vindt de minister te veel.
Dingen lijken altijd eenvoudiger dan ze in werkelijkheid zijn.
Wordt vervolgd.
1 Comments:
Desalniettemin, hoe men de 'voorbereiding' bij de KUL aanpakte was op z'n minst gezegd vreemd. Opleidingen moesten een sjabloon invullen met de boodschap dat er extra vakken mochten gecreƫerd worden maar met dezelfde personeelsbezetting. Alle vraagtekens die gesteld werden bij de extra belasting vr personeel dat dit impliceerde werd uit aanvraagdossier verwijderd. Meer nog, veel opleidingen waren in die omstandigheden geen vragende partij maar het werd ons opgedrongen... In die optiek ben ik niet rouwig om de 'njet'.
Een reactie posten
<< Home