Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

dinsdag, februari 19, 2008

Red het milieu

Kijk, daar krijg ik het nu van. Ene Bernice Nooteboom gaat als journaliste de Polen bezoeken. Niet het leger goedkope kuisvrouwen, maar wel de Noordpool, de Zuidpool en andere gure streken. Enthousiast getuigt ze bij Pauw en Witteman, en avonturiers, daar houden we wel van.

Maar dan blijkt dat ze het niet doet voor de adrenaline of om de sponsors snel van hun geld af te brengen. Neen, ze doet het voor het milieu. Wat een flauw excuus!
Om aan te tonen hoe belangrijk de klimaatsverandering ingrijpt op de polen, stappen deze mensen in vliegtuigen en helicopters. Om nadien te kunnen getuigen voor schoolkinderen. Ammehoula.

Wij citeren:
- "Het was voor mij heel belangrijk om een expeditie van 40 dagen te doen, en niet zomaar met een helicopter afgezet te worden op de zuidpool. Dan heb je veel meer tijd om te observeren ..."
[...]
- "Heb je zelf op je reis iets opgemerkt op je reis over de opwarming van de aarde?"
- "Op de zuidpool? Dat is moeilijk te zeggen [...] maar het is nog te vroeg om dat daar te zien. [...] Op Antarctica zie je het enkel aan de kust, waar wij niet zaten."
Ah.

Op de Noordpool is de klimaatsramp veel beter te zien, omdat daar geen grond onder het ijs zit en het dus minder koud is.

Op bescheidenheid overleef je overigens ook niet lang in de kou:
- "Ga je dan gewoon kijken op die plaatsen, of ook onderzoek doen naar klimaatsverandering?"
- "Het is heel moeilijk om iets met wetenschappers te doen. Die zijn enkel geinteresseerd in hele kleine stukjes. Die hebben niet dat grote (overzichts)beeld."

Ze zag er mij een sympathieke, een tikkeltje opportunistische vrouw uit; het type waarbij ik tegelijk verontwaardigd en afgunstig ben.

Dit jaar gaat de avontuurlijke journaliste drie bergen beklimmen.
En dan drie woestijnen exploreren.

Allemaal voor het goede doel, dat spreekt.

Hier het fragment.