Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

woensdag, december 06, 2006

Bloggen

Wanneer wordt een weblog goed of suksesvol? Dankzij de lijstjestijd - weblogs van het jaar allerhande - kan je daar een idee van vormen. Hierbij enkele essentiële onderdelen (die door de Sponzen Ridder consequent genegeerd wordt). De voorbeeld-blogs moet u er zelf bij bedenken.

(1) Je ne sais quoi: de eerste regel is een open deur. Weblogs gaan - net als mensen - over communicatie en een beetje voyeurisme. En sommige interne keukens triggeren nu eenmaal onze nieuwsgierigheid meer dan andere. Sommige mensen hebben van nature een pen die lekker leest, anderen niet.

(2) Tijd: een blog moet regelmatig geupdate worden. Wie een grote schare aan lezers wil entertainen, kan best dagelijks posten. Bij erg veel blogs is mijn eerste reactie "die mens heeft teveel tijd". Het is vermoedelijk daarom dat weblogs bij uitstek populair zijn bij studenten en (brug)gepensioneerden. Enfin, het houdt de mensen van de straat.

(3) Meerdere schrijvers: nogal wat goeie weblogs zijn gemeenschappelijke initiatieven. Dat heeft te maken met het vorige punt, maar ook met het feit dat ze daardoor afwisselender zijn. Met meerdere schrijvers start een weblog ook met een ruimere kennissenkring en die vormt meestal de vaste kern van lezers.

(4) Een onderwerp: een goeie blog hoeft zich niet te beperken tot één onderwerp. Verandering van spijs doet eten. Maar een mens leest graag weblogs over dingen die hem interesseren. Dat kan de life-log van een kennis zijn, surfen op het Net (en links verzamelen), bloot vel, fotografie, auto's, stripjes, ... Als het waar is dat vooral jongeren en gepensionneerden bloggen, dan zijn het hun favoriete interesses die weerklank krijgen. Zo vind ik persoonlijk te weinig goeie blogs over politiek (behalve de dagboeken van individuele politici), vermoedelijk om die reden.

(5) Lezers: de comments van sommige weblogs zijn ontmoetingsplaatsen en fora waarop mensen over vanalles babbelen. De posts bieden een soort voorzet waarop iedereen vrolijk begint te commenten. Andere doen dat dan weer helemaal niet. Om tot zulke weblog te komen, heb je een bepaalde kritische massa aan participerende lezers nodig. Bloggers met een groot sociaal (virtueel) netwerk hebben hier een voetje voor, net als groepsblogs.

Kortom, wie van zijn volgende project een groot sukses wilt maken, kan best zijn werk opzeggen, vrienden zoeken, een fijne hobby opstarten en enkele medeschrijvers met complementaire interesses aanspreken. Doen!


3 Comments:

At 12:48 p.m., Anonymous Goya said...

Ik hou het op Askatasuna bij blote tetten

 
At 4:13 p.m., Blogger Sponzen ridder said...

Daar kan ik me mee verzoenen. We moeten het werk natuurlijk ook wat verdelen.

 
At 8:18 p.m., Anonymous Nick S. Kazuya said...

We zijn net begonnen met een nieuweblog. Misschien kan je eens bekijken op deze aan je 5 voorwaarden voldoet? :)

 

Een reactie posten

<< Home