Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

vrijdag, november 03, 2006

Hemels enzo.

Gisterennacht is mijn grootmoeder overleden. Ze werd precies 99,9 jaar oud en het ontbreken van dat laatste tiende was meer de schuld van een te trage planeet dan van haarzelf. Ze is al zoveel keren uit definitief-nu écht-onherstelbaar-ongeneeslijke putten teruggekomen, dat ik stilaan het gevoel gekregen had dat ze onsterfelijk was. Maar op is dus op, ook voor de taaisten onder ons. De laatste drie jaren woonde ze in een RVT omdat ze fysiek op de bodem zat.

Als weduwe leefde ze al meer dan 60 jaar van een weduwenpensioen. In die zin kan je haar zien als een symbool van het vergrijzingsprobleem. Want profiteren deed ze hoegenaamd niet (12 kinderen grootbrengen op 1 pensioentje), maar beeld je in dat wij allemaal 99,9 zouden worden. Vlaamse gezinnen met 12 kinderen, dat doen vandaag alleen nog allochtonen. En grootbrengen op 1 pensioen? Het leven is dan toch wel duurder geworden. Tussen 1906 en vandaag is de wereld ook op andere vlakken veranderd. Eigenlijk is hij op zoveel onbeschrijflijk vele manieren veranderd, dat ik mij niet kan inbeelden dat één van haar nakomelingen de komende 500 jaar iets vergelijkbaars zal meemaken. Al is ook dat relatief: ze ging ongeveer één keer op vakantie - in de '60s naar haar dochter in Zaïre.

Er is zoveel over haar leven te vertellen (en dan ben ik een van de neefjes die erg ver van haar staat - ze woonde aan de andere kant van het land) dat ik er niet meteen aan ga beginnen. Maar in het nieuwe Leuvense skatepark zouden ze zeggen: respect.

Centraal in haar leven stonden die 13 kinderen, 34 kleinkinderen, in de 50 achterkleinkinderen, en een diep doorleefd geloof. Haar hemel heeft ze helemaal verdiend. Het zou fijn zijn als die bestond zoals ze hem zelf kende.


3 Comments:

At 9:11 a.m., Anonymous Alcyon said...

Mijn deelneming...

 
At 9:11 p.m., Blogger Maarten Cannaerts said...

Hopelijk is ze met een knaller gegaan! Zo iets waar iedereen van zegt ' das weer typisch de bomma '.

Inderdaad wel indrukwekkend. Stel je eens voor hoe de wereld eruit zal zien als wij 100 worden! De dingen veranderen nu elk jaar zo snel dat je het na drie jaar al niet meer herkend - wat moet dat na 100 zijn?

 
At 11:44 a.m., Anonymous Darkman said...

Inderdaad ... respect.

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home