Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

woensdag, augustus 29, 2012

Vrij

Ze is dus vrij, Michelle Martin. Voorwaardelijk.

Het lijkt alsof ze niet lang heeft vastgezeten: 10 jaar als 'onschuldige' in voorhechtenis, 6 jaar als veroordeelde.  Dat is iets wat ik niet goed begrijp: als je uit iemands kelder twee meisjes haalt, er in de tuin nog twee andere vindt én onder zijn hangar nog twee, hoe kan het dan 10 jaar duren voor je tot een proces komt?  Anders Breivik is na één jaar berecht.

6 jaar is inderdaad niet lang.

Ze is ook vrij omdat ze, hoewel ze hervallen was in haar misdrijf, technisch niet als recidiviste gezien wordt, omdat de vorige veroordeling voor een correctionele rechtbank was. Alsof iemand die eerst diesel steelt en dan benzine, niet herhaalt.

En dan is er de vaststelling dat boetes en geldelijke straffen altijd geïndexeerd worden aan de stijgende levensduurte, maar gevangenisstraffen niet aan de toenemende levensverwachting.  Iemand die 100 jaar geleden op zijn 30ste voor 30 jaar werd opgesloten, kreeg de facto levenslang. Nu heeft die nog 30 jaren te gaan. Iemand die op zijn 20ste voor 15 jaar vastgezet werd, kwam er uit als een oude man van 35. Vandaag  is dat nog een groentje.  Anderzijds zou je kunnen stellen dat ondanks het feit dat we ouder worden, de waarde van tijd toch niet onderhevig is aan inflatie. Ik weet het niet goed.

Maar als ze volgens de regels, zonder bedriegtenboel vrij mag komen, dan is dat zo.

En dan zijn er de clarissen.  Als je erover nadenkt, dan is het altijd net de (bijna nog enig overblijvende) belangrijke functie van de kerk geweest om die mensen op te vangen die - om welke reden dan ook - in de maatschappij nérgens meer terecht kunnen.  In afwachting van het Oordeel dat niet op aarde zal komen,  zonder vergoelijking van het misdrijf. Maar wel met het idee van: het is niet aan ons.

In die zin begrijp ik dat ze dat doen, en dat het 'goed' is dat ze het doen.


3 Comments:

At 4:23 p.m., Anonymous Anoniem said...

Ik vind dat hele Marin gedoe fel opgeblazen. +/- elke maand komt er een moordenaar vrij, waarover niet gemelkt wordt.

Denk er eens aan wat je tegenwoordig moet doen om wél in de cel te komen. Iemand werkonbekwaam molesteren is niet voldoende: straffen onder de 3 jaar worden toch niet uitgevoerd.

Martin heeft de straf uitgezeten die ze gekregen heeft, dat ze vervroegd vrijkomt is dank zij de politici die nu staan te roepen dat dat toch wel schandalig is. Die politici moeten durven zeggen: de wet is de wet, en die is voor iedereen gelijk.
Als ze die wetten niet (meer) goed vinden, dan moeten ze die wijzigen. Maar niet als reactie op één situatie. Dan krijg je alleen maar meer onozeliteiten.

Of zijn al hun mooie termen zoals: kansen geven, (re)ïntegratie, opvang, hulpverleners, OCMW, laagdrempelig, gelijke kansen, welzijnswerk, bescherming, ... alleen maar à la tête du client ?

Overigens, meer inspraak voor de slachtoffers lijkt mij ook niet zo'n fantastisch idee. Heel het idee van het gerecht zoals we dat in onze maatschappij kennen, is toch juist om het oog-om-oog, tand-om-tand principe te verlaten en een objectief oordeel te vellen over de feiten en daar een consequente straf (steeds dezelfde straf voor dezelfde feiten) aan vast te knopen ?

Als ik het me nog goed herinner wou Martin eerst naar Frankrijk. Maar dat werd als 'vakantie' aanzien. En als dan iemand zegt van, "ok, verworpene, kom bij ons, we zullen je opvangen en helpen in onze besloten gemeenschap, wat weg van de maatschappij", is het weer niet goed. En nu zitten ze zelfs nog te zagen dat de beveiliging van het klooster te veel kost. Zo is het nooit goed.

Ik heb het gevoel dat men vooral veel problemen bijgemaakt heeft.

 
At 7:51 p.m., Anonymous Anoniem said...

Justitiespecialist Jan Nolf over de vrijlating van Michelle Martin

 
At 9:17 p.m., Blogger Sponzen ridder said...

Interessant en genuanceerd! Bedankt.

De commentaren eronder zijn wel erg bedenkelijk.

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home