Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

vrijdag, december 23, 2011

Dialoog van de dag

We rijden langs de gevangenis.

Dochter M(9): "Paps, als ik iets wegneem van iemand en ik leg het terug nog voor dat die merkt dat het weg is; is dat dan *stelen* of *lenen*?"

SR: "Oei, dat is wel een filosofische vraag."

M.: "Wat is dat filososofisch?"

SR: "Een filosoof is iemand die door na te denken een antwoord probeert te geven op van die moeilijke vragen. Of op van die vragen waarop niemand het antwoord kent, zoals 'Waarom leven wij?'."

M.: "En, waarom leven wij?"

SR: "Tja, er zijn mensen die denken dat we biologische machines zijn en dat we leven omdat we geboren zijn. Andere denken dat we leven omdat Iemand ons gemaakt heeft. Nog anderen vinden dat we leven om lief te zijn voor elkaar."

M.: "Zeg, zo kan ik het ook, filosoof zijn. Je verzint gewoon een hoop antwoorden. 'We leven om boterhammen te eten.' 'We leven om naar school te gaan.'"

SR: "Zo gemakkelijk is het niet. Want als we zouden leven om naar school te gaan, dan zouden we moeten doodgaan als we 18 jaar zijn, en de school voorbij is."

M.: "Dat is waar. Pffft. Toch wel vermoeiend en ingewikkeld, filosoof zijn. Dan ben ik liever *fantasoof*!"

SR: "Wat is een fantasoof?"

M.: "Dat is iemand die antwoorden op die vragen verzint met fantasie! Bijvoorbeeld: 'We leven om op de regenboog te dansen.' Voila."


[Ethymologische bedenking: eigenlijk is dat eerder een filofanta, denk ik.]


1 Comments:

At 2:32 p.m., Anonymous Alcyon said...

"Filofanta" klinkt dan weer als een vies drankje...
Echter, zo zitten discuteren in de auto over zulke onderwerpen, is dat niet even gevaarlijk als mobiel bellen achter het stuur?

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home