Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

dinsdag, augustus 24, 2010

Reculer pour mieux sauter

Ik had me voorgenomen om er geen toetsen aan vuil te maken, maar georganiseerde domheid krijgt mij toch nog op mijn paard.

Waar het om gaat? Vorig weekend gaven een paar agenten aan enkele vrolijke dames een lift in de buurt van de City Parade. De astrante meiden flirten wat, poseren stoer met matrak, schild en agent voor een paar gsm foto's.

Vervolgens haalt het rechts populistische webmagazine Clint punt be de foto's van facebook en probeert er zichzelf mee op te blazen. Clint is al eerder en kwalijker uit de bocht gegaan, dus een opsteker kunnen ze wel gebruiken.

Het oorspronkelijke bericht hebben ze intussen afgezwakt - zo zijn ze wel - maar het klonk ongeveer zo: "Wij verslikken ons ‘s morgens niet zo gauw meer in onze koffie, maar vandaag was het er niet naast toen we ons mailbox checkten. Inhoud: een vracht foto’s van een sexy fotoshoot [een dag later heet het nog: een verkleedpartijtje] tijdens de City Parade in Brussel. ..." Daarop volgden nog enkele regels gespeelde verontwaardiging in de trant van "Terwijl er tijdens de City Parade in Brussel een en ander misliep met verschillende festivalgangers -23 mensen moesten met spoed in het ziekenhuis opgenomen worden- vonden enkele agenten blijkbaar toch nog de tijd om een sexy fotoshoot te houden met enkele schaars geklede dames."

Een haastige internet redacteur van HLN.be/De Morgen nam het bericht gretig over, deed er nog een schepje bij en suggereert dat de agenten zelf aan de drugs zaten: "De Brusselse politie was in staat van paraatheid na de dramatische gebeurtenissen op de Love Parade in Duisburg, maar wat deze agenten bezielde is ons een raadsel. Of ze iets gerookt hebben, weten we niet maar dat ze een serieuze sigaar zullen smoren is wel duidelijk.".

Ik hoop van ganser harte dat ze bij De Morgen
die redacteur (sps)
(a) een serieuze sigaar laten smoren
(b) eigenhandig castreren als hij zich nog eens aan zulk verkavelingsvlaams waagt

Want wie een stapje achteruit zet ziet, zelfs bij zulk een klein en onbelangrijk bericht, snel al heel wat meer context:
* op de City Parade waren 100000 mensen die in het totaal 280 medische interventies nodig hadden, 23 tot in het ziekenhuis; op Pukkelpop zijn er 6000 interventies gemeld
* agenten doen (hopelijk) geen medische interventies
* er werden 14 mensen gearresteerd, wat wel de job is van agenten, maar niet van die aard dat er meteen versterking nodig was
* het is geen fotoshoot maar een paar onscherpe gsm beelden
* het is niet omdat er vrouwen opstaan dat het per definitie sexy is
* iemand die dat al schaars gekleed vindt, moet eens wat minder op het internet rondhangen (of juist meer?)
* het is nergens te zien dat de agenten van dienst waren
* het bericht wordt overgenomen zonder eens naar de politie te bellen (een paar uur later verschijnt er een extra zinnetje "De Brusselse politie heeft intussen een intern onderzoek bevolen en zijn manschappen aangemaand tot meer terughoudendheid, aldus woordvoerder Christian De Coninck.")

De Standaard had het bericht gemist en werd daardoor verplicht om eerst afstand te nemen alvorens te schrijven. En kijk wat dat oplevert: een artikeltje met inhoud en nuance, ergens onderaan een blad. "Ondanks de drukte hadden de agenten schijnbaar nog tijd voor enige verpozing. [...] verscheen een tiental foto's van agenten en enkele vrouwen die gewillig poseren voor de lens. Geen schande, al is op sommige foto's te zien hoe de dames de politiekostuums aantrekken en in de politiecombi poseren met schilden en wapenstokken. [...] Het is voor onze agenten onbegonnen werk om de aanvragen voor foto's te blijven weigeren', zegt woordvoerder Christian De Coninck. ‘Het is een vorm van community policy. [...] De korpschef wil de zaak intern onderzoeken en maant hen alvast aan om in de toekomst iets terughoudender op te treden.'"

Moraal van het verhaal: zet bij al uw berichten plies eens eerst een stapje achteruit, je kan zoveel verder springen.

Double checken, heette dat vroeger


4 Comments:

At 12:57 p.m., Anonymous Goya said...

"Double checken" heet tegenwoordig "de kans lopen dat een andere krant het vijf minuten eerder op haar website gesmeten heeft".

Ze moeten bij De Morgen trouwens niet denken dat mijn abonnement uit liefde of bewaondering blijft lopen, spijtig genoeg zie ik (nog) geen beter alternatief

 
At 2:08 p.m., Blogger Martine said...

Krantenartikels worden niet gemaakt om de lezer in te lichten, maar wel om de krant te verkopen! En, hoe pittiger, hoe hoger de omzet.

 
At 10:59 p.m., Blogger Sponzen ridder said...

@goya: ze zitten bij De Morgen volgens mij een beetje gewrongen met de gedeelde webredactie met Het Laatste Nieuws -> het zou me verbazen als het berichtje ook zo in de papieren krant zou verschenen zijn...

 
At 6:44 p.m., Anonymous Tre cime di Lavaredo said...

"Op de City Parade waren 100000 mensen die in het totaal 280 medische interventies nodig hadden, 23 tot in het ziekenhuis; op Pukkelpop zijn er 6000 interventies gemeld"
(rekenen geeft mij 0.013 promille interventies/dag voor CP en 20 promille interventies/dag voor PP...)

Eindelijk nog iemand die dat wilt opmerken. Eerste punt van het nieuws, met negatieve toon: 280 medische interventies waarvan 23 naar ziekenhuis (uiteraard drugs en alcohol niet vergeten te vermelden). Laatste punt van het nieuws, eerder feestelijk, pukkelpop viert 25ste verjaardag... Maar geen nieuws over mogelijke interventies hier, terwijl het drugs/alcoholgebruik hier even hoog ligt hoor.

Tja, de elektronische muziek wordt (na 30 jaar !!!) nog altijd door sommige gemarginaliseerd. Het openingsjingletje van het journaal is echter wel met de computer gemaakt, maar er voor de rest vrijwillig naar luisteren kan je niet anders als onder drugs...

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home