Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

dinsdag, juli 20, 2010

Windenergie

Vreemd. Hernieuwbare energie blijkt niet zo simpel te zijn.
Bijvoorbeeld windenergie is (vooral?) een probleem omwille van het alles-of-niets gehalte ervan. Op sommige momenten is er zoveel wind dat de hoogspanningsleidingen het niet kunnen transporteren. Op windarme momenten moet men alternatieven voorzien. Lees: het vermogen dat men aan windenergie installeert, heeft men nog eens een tweede keer nodig in een andere vorm. Dubbel, als het ware.
Om nog maar te zwijgen van de rechtszaken die windenergie-investeerders opstarten zodra ze het bevel krijgen om de schoepen stil te leggen.

Waarom zou men het overschot aan energie niet tijdelijk kunnen omzetten in bv waterstof (zie ook dat experimentje uit je middelbare school carriere)?

Vreemd.


3 Comments:

At 11:13 p.m., Anonymous K. Artman said...

Ach, met olie zijn er ook af en toe probleempjes. Maar daar lossen ze dat simpeler op: eerst schep je heel veel poen, en als er iets niet loopt zoals gepland, wentel je dat af op de samenleving en op de toekomst.

Stel je voor dat er in alternatieve energie al evenveel was geïnvesteerd als in 'niet-alternatieve'. Of stel je voor dat die 'niet-alternatieve' in den beginne evenveel moeite had moeten doen om ernstig te worden genomen door diegenen die volop van de andere ruif aan het eten zijn.

 
At 10:16 a.m., Anonymous Anoniem said...

Hoi Sponzen Ridder,

Goed dat je in de gaten houdt welke problemen men in Oregon (!) heeft met windenergie. Jammer dat je dan vervolgens vanuit gaat dat hetzelfde in Nederland geldt.

Op TU Delft heeft Bart Ummels 4 jaar onderzoek gedaan naar inpassing van windenergie in het huidige Nederlandse transportnetwerk. Conclusie: we kunnen tot ongeveer 20% windenergie gaan zonder enige problemen. Dat is een veelvoud van wat er nu is opgesteld. bron:

http://www.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=0975dd8b-2227-4805-8201-aa02cc4ee8e4&lang=nl

Vervolgens stel je nog 2 zaken (back-up power, rechtzaken) die ook niet kloppen en kom je met een idee dat wel kan, maar niet de beste oplossing is. Hiervoor daag ik je echter uit om zelf wat meer onderzoek te doen.

Tip: www.windenergie.nl

 
At 10:15 p.m., Blogger Sponzen ridder said...

Ik ga dat doctoraat direct eens proberen te lezen.

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home