Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

donderdag, juni 17, 2010

Woestijnvis

Jammer voor de VLD kiezers, maar Woestijnvis probeerde in het kader van een nieuw televisie format (?) om zelf eens wat van die onnozele onderzoeksresultaten de wereld in te sturen.

U weet wel, van die berichtjes die geen enkele nieuwswaarde hebben, maar die door vooral kranten graag overgenomen worden op hun steeds groeiende fait-divers pagina's. Daarbij laten ze alle vermoeiende vormen van deontologie achterwege - zoals het dubbel checken van bronnen of het geven van bronvermeldingen.

In de stijl van "Brits onderzoek wees uit dat chimpansees in de dierentuin vaker kunstjes uithalen wanneer blonde bezoeksters langs hun kooi passeren." Zonder vermelding van wie/wat/waar/hoe/waarom.

Natuurlijk is de verzamelde pers boos op Woestijnvis (dat wordt wat bij de berichtgeving over het volgende VRT contract!), maar als ze er goed mee omgaan, lijkt het mij iets wat de kwaliteit van de berichtgeving enkel ten goede kan komen; desnoods ten koste van de leukheid.

In Nederland loopt er een columnist rond die zich bezig houdt met het naspeuren en narekenen van allerhande valse onderzoeksresultaten. Hoe-heet-die-ook-al-weer? [gevonden mettetinternet: Hans van Maanen]


0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home