Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

donderdag, februari 18, 2010

Kranten

Als ik de krant lees, dan maak ik mezelf wijs dat die redacteurs proberen om mij zo zinvol, volledig en accuraat mogelijk te informeren. Maar eigenlijk wordt veel van de berichtgeving gestuurd door de onderlinge concurrentie.

Zo stond gisteren niet zonder leedvermaak in De Standaard: "Oeps, De Morgen voert promo met boek Koen Dillen". De biografie van Sarkozy die bij de krant wordt meeverkocht, blijkt onder pseudoniem van de zoon van het Vlaams Blok icoon te komen. In De Morgen uiteraard geen woord hierover. Daar wachten ze geduldig op de eerstvolgende uitschuiver van De Standaard.

En daar moeten wij dus voor betalen.

Een ander voorbeeld is de reconstructie van het verhaal van die coma patiënt die ineens kon spreken. Ik weet niet of mijn interpretatie juist is, maar als je chronologie van de berichtjes bekijkt, zal het er niet zo ver naast zijn.

23/11/2009 Het Laatste Nieuws heeft een scoop
[HLN] 'De 46-jarige Rom Houben uit Zolder raakte 23 jaar geleden betrokken in een zwaar verkeersongeval. Sindsdien lag hij in een coma. Althans, dat dachten de dokters toch. Want eigenlijk was de man al die tijd gewoon bij bewustzijn.' [...] '"Het was een soort tweede geboorte", vertelt hij. Na heel wat therapieën kan hij nu via een computerscherm boven zijn bed korte berichtjes schrijven. "Ik heb gewoon 23 jaar een beetje liggen dagdromen. Het is niet te beschrijven hoe frustrerend het is om niet te kunnen uitschreeuwen dat je gewoon bij bewustzijn bent".'

25/11/2009 De Standaard neemt over, ongetwijfeld een tikje jaloers
[DS] "‘De man die mij mijn leven teruggaf.' Zo omschrijft Rom Houben (46) professor Steven Laureys, een neuroloog die werkt aan de Universiteit van Luik. In een wetenschappelijk artikel deed hij het uitzonderlijke verhaal van Houben uit de doeken.

Laureys onderzocht 44 comapatiënten en merkte bij 18 van hen dat ze wel degelijk reageerden en dus bij bewustzijn waren. ‘Dat is 41 procent: onaanvaardbaar hoog', zegt hij daarover."


26/11/2009 De jaloezie wordt gekanaliseerd in een kritisch standpunt, en ... hop er zijn weer twee kampen in de Vlaamse pers
[DS] "Dokters twijfelen aan comaverhaal

‘Mijn tweede geboorte', zo noemt Rom Houben (46) het zelf. Een cadeau van onschatbare waarde voor de man van wie iedereen 23 jaar lang dacht dat hij in coma lag. Maar James Randi, stichter van de Randi Educational Foundation, daagt hem uit om deel te nemen aan zijn prijsvraag. Randi heeft 1miljoen dollar veil voor de man of vrouw die kan bewijzen dat een communicatietoestel als dat van Rom echt werkt."


28/11/2009 De krant die de scoop mist had, maakt van het missen een nieuwe scoop
[DS] "‘Dat soort gefaciliteerde communicatie heeft terecht nog een slechte reputatie.' Dat is de opmerkelijke uitspraak van Steven Laureys, de neuroloog van het UZ Luik die ontdekte dat de comapatiënt Rom Houben bij bewustzijn is."

28/11/2009 De krant die de oorspronkelijke scoop had, voelt de bui hangen en dekt de aftocht
[HLN] 'De zogenaamde gefaciliteerde communicatie waarmee comapatiënt Rom Houben het wereldnieuws haalde, heeft terecht nog een slechte reputatie. Dat zegt Steven Laureys, de neuroloog van het UZ Luik die ontdekte dat Houben bij bewustzijn is, schrijven de kranten van Corelio. [...]Wel vindt hij dat sceptici niet mogen oordelen op basis van een paar videobeelden.'

5/12/2009 De betrokkenen hebben dat van die aftocht nog niet door
[DS] "Rom Houben (46), die onlangs het nieuws haalde omdat de dokters na 23 jaar ontdekten dat hij toch niet in een coma lag, schrijft in een bericht aan onze krant dat hij verrast is door alle aandacht voor zijn verhaal."

18/2/2010 De krant met de oorspronkelijke scoop sluit "haar" verhaal in stijl af
[HLN] 'Ontgoocheling bij de familie van Rom Houben. De Limburgse comapatiënt communiceert toch niet zelf. Dat maakte neuroloog Steven Laureys bekend op een congres in Londen, nadat hij de man uitvoerig testte. Dat meldt Het Laatste Nieuws.'

Moraal van het verhaal:
* bij de (Vlaamse) is het waarheidsgehalte dat men aan een verhaal toedicht vaak gekoppeld aan wie er het eerste bij was, en niet aan de inhoud ervan
* goede wetenschappers stellen hun eigen resultaten permanent in vraag en durven terugkomen op conclusies
* eerlijk duurt het langst
* het is ongelooflijk jammer voor de familie van die Rom


1 Comments:

At 3:50 p.m., Anonymous Anoniem said...

Aanvulling bij de moraal van het verhaal:

* Bij het lezen van kranten en zeker bij blz 3 van HLN steeds een grote schep zout klaarzetten
(nvdr: ik spreek uit ervaring; Dag Allemaal en de krantenversie HLN liggen hier in de refter nogal eens op tafel en de spectaculaire koppen prikkelen dan mijn nieuwsgierigheid)

 

Een reactie posten

<< Home