Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

dinsdag, oktober 07, 2008

Kredietcrisis (bis)

We kunnen al een tijdje economisch moeilijk op tegen de Aziatische tijgers. Dat heeft te maken met hun lagen lonen, maar ook met het feit dat hun regeringen de economie aansturen. Via de staatsbanken geven ze ruime kredieten aan bedrijven die in het begin verlieslatend zijn, maar die tijdens die periode wel een dominante positie op de wereldmarkt veroveren. Waarna ze op eigen benen kunnen staan.

Een eenvoudig voorbeeld is China, waar men (blijkbaar) nog altijd in tankstations de benzine verkoopt aan een prijs die een stuk lager ligt dan de kostprijs. Of hoe dacht u dat Chinese bedrijven hier kleren kunnen leveren aan prijzen die lager liggen dan de materiaalprijs?

Het is een strategie die hen geen windeieren legt.

Hier komt een theorietje.

De Westerse bedrijfsleiders zien dat, met lede ogen, aan. In een vreemde, kromme kapitalistische gedachte willen ze misschien wel terug naar de tijd met staatsbanken. Dat was ergens wel een tijd dat de *bedrijven* nog winst maakten met het geld dat ze van banken leenden, eerder dan de banken zelf - zoals de laatste tijd.

En plots zien we overal de overheden wel héél erg enthousiast banken nationaliseren. Zo enthousiast dat het bijna verdacht wordt. Ze hebben er de kredietcrisis niet voor verzonnen, maar het komt misschien niet zo heel slecht uit.

Niet dat ik persé tegen genationaliseerde banken ben, dat is nog iets anders.


2 Comments:

At 10:55 p.m., Anonymous Anoniem said...

hmm... domme vraag: als Fortis inderdaad 100 mio winst maakt per jaar, en nu alleen effe een liquiditeitsprobleem(pje) had, waarom nationaliseerden we dat dan toch maar niet?
Effe wat geld lenen, en daarna tot in het oneindige 100 mio per jaar incasseren?

Ik had economie moeten studeren!

Blijf het vreemd vinden: het probleem dat we nu hebben heeft dus niets te maken met economie, met productie, met lonen, met geld, maar alleen met vertrouwen? Kunnen we allemaal geen group hug doen en zeggen dat we elkaar wel vertrouwen? (behalve de Chinezen natuurlijk!)

 
At 11:27 p.m., Blogger Sponzen ridder said...

Beats me. De Nederlanders, Fransen, Amerikanen (en Duitsers?) deden het, maar de Belgen niet.

Misschien geen geld genoeg ervoor (Dexia was volgende)?

 

Een reactie posten

<< Home