Kyoto
Alle goede ideeen bestaan al.
Zo vroeg ik me een tijdje geleden het volgende af: mensen die zonnepanelen zetten, proberen daarmee zoveel mogelijk energie van de zon te absorberen en om te zetten in bv. licht en warmte. Daardoor stoten ze minder CO2 uit (tenminste als die panelen meer kunnen opvangen dan wat ze aan energie kosten om te maken - daar is nog een beetje discussie over), maar houden ze wel de verfoeide aardverwarmende zonneenergie binnen de atmosfeer.
Als we nu in de plaats daarvan, met een even grote investering, zoveel mogelijk daken *wit* zouden verven, om zoveel mogelijk straling terug de ruimte in te kaatsen (jaja, een deel wordt in de broeikas gehouden, maar toch veel minder dan met die energieabsorberende daken). Zou dat in het totaal niet meer opleveren qua opwarming dan die zonnecellen?
Misschien een goed idee.
En kijk, wat zagen wij vandaag bij Livios? Witte daken. Alles bestaat.
3 Comments:
Volgens kweetniemeerwie zou er (particulier) overigens meer te winnen zijn met je dak behoorlijk te isoleren dan met die fotovoltaïsche cellen.
Die cellen hebben trouwens alleen kans om te renderen als je groenstroomcertificaten krijgt. En als ze die niet intrekken. Wat voor bedrijven wel al gebeurd is.
Waarom kans ? Omdat, als je omzetter stukgaat, je weer een heel stuk van huis bent.
Zou de Vlaamse Regering de subsidies voor de cellen niet beter gebruiken om de eigen gebouwen vol te zetten ?
Je dak isoleren is dan ook het eerste dat je moet doen. Wat voor nut heeft 1000 kWh aan gratis elektriciteit nu als je voor 500 kWh per vierkante meter per jaar aan warmte door je dak laat ontsnappen. Zelfde voor muren, vloeren, schrijnwerk, glas, ..., zonneboiler. Pas als je degelijk isolatie hebt en je hebt geld om er in te investeren zijn PV panelen een optie.
Mijn punt is ook een beetje dat men het verkeerd voorstelt.
Er wordt zelden/nooit gewag gemaakt van andere, betere energieoplossingen (isolatie, zonneboiler, betere energiebeheersing) die je eerst moet doen.
Het is geen gratis electriciteit. De eerste (ruwweg) 12 jaar ben je je investering aan het terugbetalen. Indien je ondertussen nog geen defecten had. Daarna begint het pas mogelijk op te brengen. Maar een installateur vertelde me dat de te verwachten levensduur van de omvormers +/- 10 jaar is ...
De cellen zelf degenereren overigens ook langzaam.
En zoals SR al aanhaalde : hopelijk is de nodige energie voor de productie van cellen en electronica kleiner dan wat je ermee kan terugwinnen.
Is er hier niemand die er langetermijnervaring mee heeft ?
Een reactie posten
<< Home