Kleurprofielen
Dat kleuren op een fotofilmpje meestal voller en rijker zijn dan digitaal, dat merk je wanneer je nog eens iets analoogs doet. Maar de voordelen van het digitaal werken/spelen zijn zo overweldigend dat men het niet kan laten.
Het reproduceren van kleuren op een scherm en op papier gebeurt niet hetzelfde, laat staan dat verschillende printers of foto-afdruk-bedrijven kleuren op een reproduceerbare manier kunnen afmaken. Daarmee kunnen we (net) nog leven. Maar dat je foto's er op verschillende schermen soms helemaal anders uit zien, dat is pas echt lastig. Want als je enthousiast beelden doorstuurt, dan vindt men aan de overkant van het internet die soms te veel (of te weinig) gecontrasteerd, te fel of te plat. Gewoon omdat hun computer geen versleten scherm heeft, vol vingerafdrukken, om maar iets te zeggen. Het zou een luxe zijn als een scherm zichzelf zou calibreren, op een manier die over heel het universum identiek is.
Je kan natuurlijk wel van die professionele schermen kopen, maar dat past niet op mijn laptop...
noot: de drieduizend-keukentafel is ietske properder...
4 Comments:
Die kleurenprofielen, ik zou niet weten hoe eraan te beginnen. Foto's die er op de laptop veel te donker uitzien, zijn op het scherm van de desktop pc dan weer helder en fel genoeg.
Hoe kan ik nu ooit bepalen wat de "echte" kleuren van een foto zijn? Afdrukken is ook geen optie, Kruidvat print anders af dan Aldi... :-)
Ohja, plak uw foto over de drieduizend-tafel en de MUG heeft een retour Wijgmaal in het verschiet
Een plastieken tafelkleed, dat is een gerief. En zeggen dat er mensen zijn die de plastiek over hun zetels laten.
Eek, kleurenprofielen en hoe ze te berekenen, dat hebben wij op school geleerd! Voor Lichtleer was ik gebuisd maar voor de matrices waarmee je die monsters berekent niet ^^
http://www.zdnet.be/reviews.cfm?id=65031&mxp=100
Net met een half oog gelezen, misschien wel een nuttige tool?
Een reactie posten
<< Home