Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

zondag, januari 28, 2007

VW Vorst

De Sponzen Ridder meent het te weten.

We lazen in de krant dat er bij VW Vorst ineens opnieuw werd gestaakt. De socialistische vakbond wilde - "toevallig" net tijdens het bezoek van een Audi delegatie - toch nog een extra premie van 10000 euro voor de bruggepensioneerden. Verwende kinderen leken het, die na de meest genereuze ontslagregeling ooit enkel méérméérméér willen?

In de krant lazen we: "Premier Guy Verhofstadt noemde de staking bij VW Vorst vrijdagavond ,,onverantwoord''. Hij deed een oproep aan alle werknemers bij Volkswagen om maandag het werk te hervatten. Volgens de regeringsleider ,,brengt een kleine groep met haar acties de toekomst van de fabriek en van duizenden jobs in gevaar''."

De premier die in verkiezingstijd de vakbonden zo luid tegenspreekt, dat gaat om more than meets the eye.

Volgens mij zit het als volgt in elkaar. Volgens het generatiepakt wordt er bij een grote herstructurering een tewerkstellingscel opgericht, die de kandidaat bruggepensioneerden helpt bij het vinden van een nieuwe job. Als die géén job vindt, dan krijgt hij als troostprijs zijn brugpensioen, in het andere geval die job-plus-bonus. Je hebt de indruk dat de werknemers zélf het brugpensioen als hoofdprijs zien, en die job als straf.

Een tewerkstellingscel moet minstens 6 maanden bestaan en de bruggepensioneerde moet dan ook 6 maanden meewerken en zolang wachten op zijn nieuw statuut. Het totale inkomensverschil tussen werkloosheidsvergoeding en brugpensioen tijdens die 6 maanden is volgens mij ongeveer... 10000 euro bruto. En dus steekt de vakbond door dat geld te blijven eisen vrolijk zijn middelvinger op naar de regering en haar generatiepakt; ze vragen aan VW om die 6 maanden overgangsfase financieel teniet te doen én ze sussen de werknemers dat het met dat werk-zoeken niet zo serieus gemeend is. 10000 euro als symbool voor het verwerpen van het generatiepakt.

Een premier zou voor minder in zijn gat gebeten zijn.


0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home