Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

dinsdag, januari 09, 2007

Kyoto

Ik vind dat Kyoto gedoe een beetje raar. We moeten ons helemaal dubbel plooien om tegen 2015 te proberen 8% minder CO² uitstoot te krijgen. Ofzoiets.

Onzin: er zit een bepaalde hoeveelheid koolstof in onze aardkorst en wat we ook beweren, tussen dit en 50 jaar blazen we het grootste deel daarvan in de lucht. Pogingen om de termijn waarbinnen dat gebeurt te verlengen zijn loffelijk, maar vormen een achterhoedegevecht. Ik kan mij geen oliebedrijf inbeelden dat zegt: "Oei, we hebben hier een olieveld met 800000000 vaten olie in, maar we zullen dat in de grond laten steken omdat er anders te veel CO2 in de lucht komt."
Lente in december
28 december 2006

Neen, we moeten uiteraard onderzoek doen naar een energiezuiniger leven, maar dan vooral omdat de alternatieve bronnen die we na de olie zullen gebruiken duurder zullen zijn.
De voornaamste reden waarom bv. Belgen onderzoek moeten doen naar alternatieve energiebronnen is om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van politiek onstabiele energieleveranciers. Vandaag blijkt dat vooral Rusland en het Midden-Oosten te zijn, en daar beginnen hier en daar toch probleemjes op te duiken. We zullen het grootste deel van onze energie toch moeten blijven kopen.

En Kyoto dan? Is dit Riddertje cynisch over Kyoto?
Toch niet, maar we kunnen voor één keertje beter onze energie stoppen in het wegwerken van de gevolgen van de broeikasttoestand, dan in het wegwerken van de oorzaken. Want dat lukt toch niet. We mogen daar trouwens niet te lang mee wachten, want - wie weet - het kan dat een klimaatverandering voor een stuk van de wereld een vooruitgang zal zijn, en die mensen zullen niet graag hebben dat wij hun klimaatverandering weer terug gaan draaien.

De methodes waarmee we de gevolgen kunnen wegwerken zijn trouwens van een onveranderlijk James Bond gehalte. Zo kunnen we de CO2 terug in de grond pompen, of we kunnen raketten met wit poeder in de stratosfeer sturen om de aarde af te schermen van de zon, of... of...

Kortom, een hele lange post om te melden dat er bij ons achter het hoekje al sinds eind december een Japanse kerselaar in bloei staat. Raar.


1 Comments:

At 4:39 p.m., Blogger Maarten Cannaerts said...

Aan wat dacht je dan "de gevolgen van de opwarming aanpakken"? Zonnebrillen kopen? Trips naar de koude landen met taxreduction stimuleren? Investeren in airco's in plaats van condenserende gasketels?

Ging het in Vlaanderen nu warmer worden (tegen 2050 middellandsezeeklimaat, zo las ik toch ergens?), of net kouder omdat de GolfStroom zou stoppen (zo las ik ook ergens).

Vreemd weer. Toch heimelijk verlangen naar sneeuw.

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home