Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

woensdag, juni 28, 2006

Huisdokter

Ringring.
Ridder: - "Dokter, ik heb eergisteren een tekenbeet opgelopen en nu is er een rode plek en misschien maak ik me wat ongerust."
dokter: - "Ach, vermoedelijk iets allergisch. Trek er met stift een lijntje rond om te zien of ze groter wordt. Smeer er wat gel op."
Ridder: "..."
dokter: "Is dat rode plekje eigenlijk groter dan een stuk van 1 euro?"
Ridder: "Hmmm. Ja, toch wel."Onze huisarts is geen voorstander van medische overconsumptie.

Voor wie ze niet kent: teken zijn ongeveer de meest degoutante beesten ter wereld.


4 Comments:

At 8:36 a.m., Anonymous Alcyon said...

Moest de teek dragen geweest zijn van de bacterie van de ziekte van Lyme, dan neem je best zo snel mogelijk antibiotica. Na een tijdje gaat die rode plek sowieso weg, en je denkt dat je genezen bent, maar achteraf... ho maar.

Ik citeer www.gezondheid.be:
"Vroeg gelokaliseerd stadium (stadium I: 2 à 30 dagen na de beet). In ongeveer 60% van de vroege klinische gevallen is het eerste symptoom het 'erythema migrans'. Dit is een rode, zich centrifugaal uitbreidende verkleuring van de huid, met een diameter van minstens 5 cm tot maximaal 60 cm; vanuit het centrum verbleekt het erythema geleidelijk. Soms treden ook griepachtige symptomen op zoals koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, gezwollen klieren...Het tweede stadium, 'Vroeg gedissemineerd stadium ' (stadium II: binnen de weken na de beet) Bij een aantal patiënten (tot 15%) die in het eerste stadium niet of niet adequaat werden behandeld, kunnen verspreide erythema migrans-letsels, vermoeidheid, neurologische problemen (b.v. meningitis, neuropathie), cardiale problemen en artritis optreden.

Het stadium 3, 'Laat gedissemineerd stadium ' (stadium III: maanden tot jaren na de infectie), met b.v. persisterende artralgie, vooral ter hoogte van de knie, en meer zelden neurologische problemen ("late neuroborreliose") en huidletsels (acrodermatitis chronica atrophicans)."

Niet om mee te lachen dus.

 
At 8:37 a.m., Anonymous Alcyon said...

Oeps, had uw link onder "wat ongerust" niet opgemerkt...

 
At 11:02 a.m., Blogger Sponzen ridder said...

Yep, dat is inderdaad wel efkes schrikken. Maar onze huisarts scheen zo gerust te zijn dat ik hem maar geloof.

Heb je er viavia ervaring mee?

 
At 8:20 a.m., Anonymous Alcyon said...

Nee, maar heb er ooit over geleerd. Aan de KUL ;-)

Ikzelf kom uit Oost-Vlaanderen, waar de besmette teken nog niet echt een bedreiging vormen. In Limburg en Vlaams-Brabant waarschuwt men er al een tiental jaren voor. Daarom vind ik het wel raar dat de dokter zich niet ongerust maakt... Zeker omdat het eerste stadium goed te behandelen is, maar het nadien allengs moeilijker wordt...

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home