Relletjes
Relletjes en weblogs, ze zijn onafscheidelijk. Begrijpe wie kan.
Eerst was er het "nieuws" dat één van de Gentblogt bloggers op komt voor de SP.A. Gedaan! met! het! pluralisme!, enzo.
Dan het nieuws dat de Vlaamse Mediapers en -zenders webloggers niet meer als journalisten willen toelaten op hun events. Het heet "Om tot een werkbare situatie te komen met de vele mediawebsites, willen zij dat die voortaan aan een reeks eisen voldoen."
Laat ik met dat laatste beginnen. Vaststelling: als vroeger een Vlaamse tiener met zijn bandopnemer naar een gesponsord TV-event ging, dan kwam die er ook niet in. Waarom zou het met weblogs iets anders zijn?
Antwoord: media cross-ownership. Je wordt niet groot in Media als je niet tegelijk TV-radio-dagbladpers bezit. Op de TV worden de programma's gemaakt, die worden besproken, aangekondigd en gehyped in de andere media. De dagbladpers maakt van je sterren Sterren.
[Zo heb ik een tijdlang Dag Allemaal gelezen zonder kabel te hebben. En plots wist ik heel veel dingen over het privéleven van beroemde mensen, zonder te weten waarom die nu zo bekend zijn. Daaruit heb ik onder andere geleerd dat sommige mensen enkel beroemd zijn omdat ze beroemd zijn. Zeer vreemd.]
Dat is de reden waarom de VMM zo gefrustreerd was dat ze geen Q-Music hadden. Dat is de reden waarom VT4 nog steeds zoveel kleiner is dan VTM: ze hebben geen Laatste Nieuws en geen Dag Allemaal. Het scheelt.
[Een eenvoudig voorbeeld is het nieuwe ultrageheimevoorniemandtoegankelijke Big Brother huis... exclusief gecoverd in Telefacts.]
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de "media"pers zich bedreigd voelt door de weblogs die wél met hun scoops willen weglopen, maar in ruil niet schatplichtig willen zijn aan het medium. Een boycot kon niet uitblijven, zelfs al noemt men het een charter.
Het is natuurlijk maar een overgangsverschijnsel. Zodra die weblogs échte nieuwssites zijn, dan worden ze gewoon ingelijfd en is het probleem "opgelost".
Trouwens, waarschijnlijk is het pragmatische antwoord nog het beste.
3 Comments:
Toch even opmerken dat het bij het charter van RTV-pers niet louter gaat over de deelname aan persconferenties, maar ook over het toegestuurd krijgen van persberichten.
En ten tweede gaat het uiteraard over de vraag of dit allemaal voorbehouden moet blijven aan mensen voor wie journalstiek de hoofdbron van inkomsten is. Dat zou zogezegd borg staan voor hun onafhankelijkheid. Je kan evengoed opperen dat ze dan wel vatbaarder zijn voor het dreigement van broodroof door hun werkgever.
"Niet schatplichtig willen zijn", daar ben ik het niet mee eens.
Natuurlijk is de reactie van de "echte" pers logisch, maar vind je het dan een goeie zaak dat alleen de meidagroepen over zichzelf mogen berichten??
@lvb: dat van die persberichten gaat inderdaad nog een stap verder.
Als die mediabedrijven - die zelf toch veel met journalistiek te maken hebben - dat soort ingrepen gaan doen, dan lijkt mij dat eerder een indicatie van de vertroebeling van eigen onafhankelijkheid, dan van het omgekeerde.
Wanneer een mens de anderen wantrouwt, dan zegt dat meestal iets over hemzelf. Bestaat daar geen spreekwoord over?
@rikea: dat is inderdaad wat ik bedoelde... ik vind het zelfs des te verontrustender omdat net zij beter zouden moeten weten...
Een reactie posten
<< Home