Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

dinsdag, november 22, 2005

Het einde van Apple

Het is jammer dat de hele wereld deze blog niet leest, want ik heb vannacht een visioen gehad: het einde van Apple is nabij. Niet van het bedrijf ofzo, maar wel van de hype rond iPods en andere.

Hoe komt dat nu?

Wel: Apple maakt al langer software en gadgets die ofwel erg cool zijn ofwel hun tijd wat vooruit zijn, waardoor ze niet verkocht geraken. Zoals de Newton indertijd. Op een goeie dag bedachten ze de iPod, inclusief het idee om te stoppen met zagen en gewoon muziek betaalbaar te maken via het net.

De iPod was duur en daarom erg exclusief. Dat is een klassieke truc: door iets duur te maken, krijgt het automatisch een aura van "sjiek" en "kwaliteit". Een CD kostte vroeger het dubbel van een LP, waardoor die datzelfde aura kreeg. Een DVD heeft ook die stralenkrans. Of een Porsche.

In een tweede fase kan een bedrijf zijn marktaandeel vergroten door afgeslankte versies te kopen van dat dure, sjieke product. Bij Apple draaien ze een belangrijk deel van hun omzet errond én begint het ook af te stralen op hun andere produkten. Wie wil er vandaag géén leuke powerbook. Alleen Sony maakt laptops die vergelijkbaar leuk zijn, en Sony is des Duivels. Zie ook de Porsche Carrera.

De enige vijand van dit concept is als Steve Stevaert: gratis. Bij CD's was het bijvoorbeeld de CD-R die ons deed inzien dat een CD helemaal die meerprijs niet waard hoefde te zijn.

Vandaag zie je overal reclame voor gratis iPod Nano's: gratis bij een telefoonabonnement, bij een Volkswagen Fox, of hier, of hier, of ... Bedrijven en bedrijfjes die proberen de uitstraling van de iPod op zichzelf te laten afstralen. Dodelijk.

Nog even en je bent al blij dat je geen iPod moet aannemen. Als Apple niet ingrijpt, zal de psychologische waarde van zo een ding (het blijft toch wel een van de beste mp3 spelers) heel snel kelderen.

En als er daarnaast te veel gewone mensen iBooks beginnen kopen, hoe kan een gemiddeld graficus zich dan nog onderscheiden van de massa? De tijd van de rolkraagtruienzwartbrilmontuur is immers voorbij...

De trendwatcher in mij voorspelt hierbij officieel het begin van het einde voor de Apple revival. Spijtig.

[noot: toevallig begint Kerygma vandaag over iets gelijkaardigs]


0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home