Het jaar van de waarheid
Voornemen: laat ons van 2017 het jaar zonder ongefundeerde claims maken.
Het jaar van de waarheid, zo u wilt.
We hadden een discussie over een zeer belangrijk probleem: wat is de volgorde op de vettigheidsas tussen de "chinees", "fritten" en "pizza"?
Ik dacht: dat is een no-brainer. Frieten zijn helemaal niet zo vettig als men denkt. Gepaneerde zaken als kroketjes, daar kruipt veel vet in. En pizza, overgoten met olijfolie!
De collega's op de trein waren het er niet mee eens: een kilo aardappelen is immers niet hetzelfde als een kilo frieten. Wetenschappelijk doctoraatsonderzoek drong zich onvermijdelijk op. Want enkel feiten kunnen discussies definitief beslechten.
Ziehier een kilo aardappelen (1016g)
Geschild en gesneden blijft daar nog 840g van over.
Omdat mijn weegschaaltje maximaal 5kg aan kan, heb ik vervolgens een constructie uitgemeten met een hefboomarm van 1/2.
De nauwkeurigheid was niet super-super (vrieskou!), zodat je ziet dat de weegschaal hier op 866g frietjes staat (in de plaats van 840). Dat kunnen we wel terugrekenen.
Na de eerste bakbeurt (160 graden, zacht bakken) bleven daar nog 2x337g=674g van over.
Na de tweede bakbeurt (180 graden, wild dansend) stond de weegschaal op 2x270g=540g.
Na statistische verwerking met de passende SPSS module blijkt dat:
Blijkt dus dat inderdaad de helft van de aardappelen verdampt tijdens het bakken!
Gemeten | Genormaliseerd | |
Ongeschild | 1016g | 1000g |
Geschild | 840g | 827g |
Gegaard | 337g | 643g |
Klaar | 270g | 516g |
Tenslotte: hoe zit het nu met dat vetgehalte? Hm. Dan had ik de frietketel voor en na het bakken van deze kilo moeten wegen. En niet pas na het bakken van nog eens 2kg bijkomende diepvriesfriet, om maar iets te zeggen.
In het totaal verdween er na al dat bakken iets van 100g frietvet uit de pot, dus vetpercentages van 16% zoals je die her en der leest, zijn volgens dit top-onderzoek vermoedelijk overdreven (het zal eerder 7-9% zijn; de frieten waren redelijk dik).
Vervolgonderzoek dringt zich op. Denk: partysnacks, bitterballen, curryworsten, kroketten!
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home