Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

donderdag, januari 22, 2015

Luc Tuymans

Ik ben dol op foto's en ben een van die mensen die fotografie, met dank aan instagram, als een van de onderschatte kunstvormen ziet.

Daarom ben ik zéér blij met de veroordeling van Luc Tuymans voor het plagiëren van die schitterende foto van Katrijn Van Giel (en ook wel voor de arrogantie waarmee hij ermee weg probeerde te geraken).  Die foto is niet zomaar een prentje, maar legt op schitterende wijze een scharnierpunt vast in de Belgische politiek: de nederlaag van Lijst Dedecker op 13 juni 2010 en de bundeling van de Vlaams Nationalistische stemmen met de rechts populistische in de N-VA.

Wat zo mooi aan de foto is, is de koppeling van de nederlaag aan het persoonlijke drama voor JeanMarie Dedecker.

Wat me in de marge opvalt, is dat in de verslaggeving niemand een hele simpele vraag durft stellen: is Tuymans eigenlijk wel die grote schilder waarvoor hij vandaag doorgaat?

En natuurlijk nog een dikke dankuwelenmerci aan Kamagurka die ons laat weten dat we gratis en voor niks élk schilderij van hem en Tuymans mogen reproduceren, zolang het maar op foto is.

O ja, en al die gekopieerde films op uw externe harde schijf, dat is ook dik OK (zolang je ze maar van DVD hebt geript, dat andere medium).


0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home