Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

donderdag, juli 10, 2014

Statistiek (5)

De website in kwestie zet Duitsland 61%-39% favoriet tegen Argentinië voor de titel.  Dat zal wel ongeveer kloppen.

Maar hoe goed waren die statistieken nu?

Tijd ontbreekt om het snelsnel in detail te doen, dus geven we hier alvast enkele grote lijnen.
Belangrijk is om te weten dat de voorspellingen géén voorspellingen waren over wie er zou winnen, maar over winstkansen. Een 61/39 voorspelling zegt dus niet dat Duitsland zal winnen, maar dat de kans groter is.

Achtste finales:
Fivethirtyeight dacht dat Brazilië, Argentinië, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Columbia, België en Chili het meeste kans hadden, gevolgd door Rusland, Uruguay, Engeland, Bosnië, Equador, Ivoorkust, Italië en Zwitserland.

In het echt deden Nederland, Nigeria, Algerije, Mexico, Costa Rica, Griekenland en de Verenigde staten het.

Kwartfinales:
Ik ben de getallen vergeten te bewaren, tedoeme.
Maar van de voorspelde top-8 hierboven werden Spanje en Chili vervangen door Nederland en Costa Rica.

Halve finales:
De werkelijkheid volgde de voorspelling perfect (wat statistisch eigenlijk uitzonderlijk is).

Neymar:
Ondanks een 73/27 voorspelling in het voordeel van Brazilië, zaten kleine J. en zijn Ridder met open mond te kijken naar de 7-1 overwinning van Duitsland.  Ik vermoed dat men het wegvallen van Neymar niet in het model opgenomen had (het model vertrekt nochtans van individuele spelers, dacht ik).  Daarnaast is 7-1 zo uitzonderlijk dat enkel het bestaan ervan de kans op het bestaan ervan ondersteunt. Zie ook de volatility smile, die u zich nog van de kredietcrisis herinnert.

Finales:
Ik zou het de Duitsers wel gunnen.

De Belgen:
De Belgen hebben perféct de voorspellingen gevolgd.  Dat is goed, want het betekent ook dat het gevoel van "er zat meer in" eigenlijk een beetje een vals gevoel was.  Anderzijds zou je kunnen stellen dat ze zichzelf niet overstegen hebben (door in de praktijk béter te doen dan in theorie), maar dat vind ik een zware conclusie om te trekken uit één gelukstreffer van de Argentijnen.  Eigenlijk speelden ze, net als de Nederlanders, ietske beter. En toch verloren ze allebei.