Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

woensdag, mei 29, 2013

Feminisme (bis)

"Ik weet wel dat je die post over de vrouwen-aan-de-top ironisch bedoelde, maar ik wil er toch iets op zeggen."

Je hebt een punt, zei ze, maar dat neemt niet weg dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in topposities. Dus is het misschien een goed idee om de redenering eens om te draaien.  Want hoe je het ook draait of keert, jouw zachte mannen hebben honderden jaren de tijd gehad om de strijd aan te gaan, maar zijn er niet in geslaagd.  En dat is toch ook niet de schuld van de vrouwen?

 Daarom, ging ze verder, vind ik  quota voor vrouwen (en eventueel andere relevante ondervertegenwoordigde groepen, bedenkt de Ridder zich dan) aan de top wél een goed idee. Vandaag eindigen vrouwen heel vaak in de rol van ondersteunende side-kick.   Vice-rector, onderdirecteur, directiesecretaresse: op zich zijn dat posten met veel concrete macht, maar in de beslissingsketen toch net de voorlaatste schakel.  Quota kunnen de meer introverte vice-dinges helpen om de laatste stap te zetten.

Net zoals het versoepelen van een hoofddoekenverbod aan de ene kant verzet oproept omdat we denken dat het de dominante (we vrezen: meer fundamentalistische) vrouwen in een organisatie omhoog stuwt.  Maar aan de andere kant kan het kansen geven aan die vrouwen die niet de vrijheid/moed/ruggengraat hebben om tegen de sociale druk in te gaan.  Een ander type zachte vrouwen dat we liever maatschappelijk actiever willen zien, het mechanisme is gelijkaardig.

En ja, besloot ze, vrouwen vergaderen veel efficiënter. Live with it.


0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home