Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

maandag, januari 31, 2011

7 inches of love

Ik heb een nieuwe beste vriend. Hij is 7 inch in diameter, heeft een mooi capacitief scherm, een Cortex van 1Ghz en wat grafische OpenGL acceleratie. Hij is Frans van geboorte en heet Archos. Voor zijn prijs - 1/3 van een Samsung Galaxy Tab - het mooiste stukje hardware dat ik in lange tijd heb gezien.

Ik wil al een tablet sinds het jaar 2000. Maar in de visie van Microsoft was een tablet - net als een netbook - een geamputeerde laptop. En wat kan je daar nu mee doen? Een visie waarmee zij de tabletmarkt vakkundig de kop indrukten, geheel volgens hun pc-centered bedrijfsmodel. Een ereader kwam al in de buurt, maar het moest (weer) duren tot Apple op het eenvoudige idee kwam om een tablet te zien als een gsm-met-méér, ipv een computer met minder. En om haar community via een appstore dingen te laten verzinnen om ermee te doen. Zo werd de tablet markt in twee stukken gesplitst: het geamputeerde model (met harde schijven, flash ondersteuning en windows 7) en het méér-model (met solid state en dedicated software).

Wonderwel bleek er een derde instap in de tablet markt te bestaan, met dank aan Google. Archos is een fabrikant van multimedia players die dankzij Android de functionaliteit van zijn machientjes kon uitbreiden. Een tablet als multimediaplayer-met-méér (daardoor van nature dik in orde qua video, scherm (zelfs hdmi output) en batterijduur). Een derde hond in het kegelspel die, bijna toevallig, een braakliggend marktaandeel toegespeeld krijgt: géén iPad wannabee, géén opgeblazen high-end smartphone, maar gewoon leuk speelgoed dat met zijn prijs binnen de gouden vork van 200-300 euro zit. Een prijs die overigens aangeeft wat de winstmarge op die andere tablets is.

Wat ik ermee kan doen? Simpel: 95% van mijn recreatief internet/computergebruik. Mail, rss, epub, kindle, web, maps, youtube, divx en de Angry Birds natuurlijk.
Door zijn beperkte omvang en processor brengt het (voor mij) opnieuw de inhoud van het net naar voren, eerder dan de vorm. Waarover later meer.


4 Comments:

At 9:53 p.m., Blogger Goofball said...

mijn man is ook heel tevreden van zijn Android tablet, wel geen Archos

 
At 10:21 a.m., Anonymous tante annie said...

ha 299 euro bij fnac? het ideale formaat, dacht ik zaterdag nog.

 
At 10:53 a.m., Blogger Sponzen ridder said...

250 zelfs bij de vriendelijke mensen van photohall. En niet zo protserig/opzichtig als een ding van 10 inch.

Hetzelfde formaat als uw Achterwerk, ongeveer.

 
At 10:43 p.m., Anonymous Anoniem said...

De een schrijft een boek, de ander koopt een speeltje, en dan kan je leuke woordspelingen maken als 'het formaat van uw Achterwerk' - lol

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home