Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

vrijdag, september 03, 2010

Leterme

Ik moet de laatste dagen vaak denken aan Yves Leterme.
Het moet hem toch wel enorm wringen (zeker als hij zo rancuneus is als men ons weet te melden) om de formatie bezig te zien. De standpunten liggen quasi identiek als in 2007, de kaarten eigenlijk ook (al is het kartel van toen, de N-VA van nu), de methode, de evolutie. De Wever die het anders wilde doen, niet met ellenlange besprekingen in kastelen waaruit gelekt zou worden, maar die vandaag gedwongen wordt om hetzelfde te doen. Inclusief fysieke uitputting, hartkloppingen en ziekenhuisbezoek. Dat moet pikken.

[nvdr: Leterme was de verkeerde man op de verkeerde plaats in 2007 en zijn partij had dat sneller moeten inzien]
[nvdr2: vandaag is men ook begonnen met het knelpunt, iets wat men in 2007 eerder kortzichtig vooruitschoof]

Maar in tegenstelling tot Leterme, die vanaf dag één gebashed werd als een incompetente autist, kreeg Bart De Wever in alle media én op het politieke toneel zoveel krediet dat het maar niet op te maken lijkt. De reden hiervoor: iedereen voelt de sense of urgency. Er moet een regering komen, dus met de N-VA. Er moet 25 miljard bespaard worden. Géén regeerakkoord vormen is hetzelfde als de verrottingsstrategie toepassen op België. Een hele dure strategie is dat, en iedereen gelooft nog steeds dat BDW daar niet op uit is.

Al begint men in stilte te twijfelen aan de intenties van de stratego-groep van zijn partij. Het feit dat de partij van de sympathieke conservatieve rebel, zonder pardon haar senator aan de deur zet zonder goed na te gaan waarom (imago), waarna nogal ongelukkig blijkt dat het vooral om een romantische ontsporing gaat, helpt niet echt.

Soit.

Vanochtend stond er een heel kort maar opmerkelijk berichtje in de krant:
"‘De Franstaligen hebben een strategische fout gemaakt door CD&V te ridiculiseren. Daarmee hebben ze onbewust het bedje van de N-VA gespreid.' Dat verklaart PS-ondervoorzitter Philippe Moureaux vandaag in Le Vif en op de RTBF. Volgens Moureaux gaat het om alle Franstalige partijen, al merkt hij wel op dat de MR in 2007 aan zet was."
Auwch. Wat zou ik graag in het hoofd van Leterme gezeten hebben toe hij dit las.

ps: ik begrijp ook de CD&V strategie niet om zich vandaag te verschuilen in de schaduw van de N-VA, en hun standpunten schijnbaar blindelings te volgen. Maar dat zal wel aan mij liggen.


0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home