Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

donderdag, mei 06, 2010

Levenswijsheid van de dag

Ai ai ai, ik voel er weer eentje komen. Een levenswijsheid.
Onhoudbaar wurmt ze zich naar de oppervlakte. Mensen uit het onderwijs en Boodschappen brengen, u kent dat wel.

Maar toch, deze is belangrijk. Ik had hem een jaar of 20 geleden voor het eerst opgemerkt en nadien regelmatig terug ontmoet.

Het komt neer op het volgende.

Vroeger - er zijn namelijk mensen geweest die mij hebben geprobeerd op te voeden - leerden we dat je je 'goed' moet gedragen. Dat relaties met mensen afhangen van de manier waarop je met die mensen omgaat enzo, elke dag opnieuw. Wie goed doet, goed ontmoet. Behandel de ander zoals je wilt dat de ander jezelf behandelt.

Maar als je wat ouder wordt, dan zie je af en toe mensen die elkaar de duvel aandoen en toch om een of andere onbekende reden (een gemeenschappelijk stuk verleden?) steeds bij elkaar blijven komen. Vreemd en volstrekt irrationeel.

Stillekesaan snap ik eindelijk ten volle hoe dat komt: je relatie met mensen wordt veel minder bepaald door de manier waarop je met die mensen dagdagelijks omgaat, dan wel door enkele afgelijnde keuzes die je hebt gemaakt (en uitgevoerd) op bepaalde, heel specifieke (vaak korte) momenten in het leven. Bijvoorbeeld: iemand met wie je politiek incorrect veel plezier hebt gemaakt op de kermis; iemand die je steunde op een moment waarop anderen eieren voor hun geld kozen; iemand die nog dezelfde nacht in de auto sprong om langs te komen. Jarenlange vriendschappen kunnen afgebroken worden op een enkel moment, maar ze kunnen ook gestoeld zijn op een even korte gebeurtenis.

Wat je doet op zulk "decisive moment" weegt het zwaarste door.

Waar zit nu de levenswijsheid? De praktische tip? Wel, je moet leren om te herkennen wanneer iemand  in een decisive moment zit. Voor de rest van de tijd mag je leven als een losbol, maar wanneer je aanvoelt dat zulk moment aangebroken is, denk dan voor één keer goed na over wat je zegt en wat je doet. Want dat is het moment waarop, bijvoorbeeld, je principes aan de praktijk getoetst worden; een moment waarop men je woorden letterlijk zal onthouden.

(achteruitkijkend is het makkelijker: het zijn de gebeurtenissen waarover je levenslang spijt/contentement voelt)

Vele voorbeelden schieten door mijn hoofd, maar er lezen hier net iets te veel mensen mee die tussen de regels kunnen lezen.


1 Comments:

At 1:14 a.m., Blogger Martine said...

Ik had daar nog nooit bij stilgestaan. Nu ik daar zo wat over nadenk, ja inderdaad, je hebt gelijk.

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home