Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

zaterdag, december 19, 2009

Kerstmis

Principes zijn out. Dat is begonnen toen we als gemeenschap afstand namen van een (relatief) uniforme maatschappelijke visie op "normen en waarden". We vonden dat iedereen de vrijheid moest hebben om zélf te bepalen wat hij belangrijk vond, en juist. Moreel en ethisch leiderschap voelden we aan als hypocriet en betuttelend. Er leek iets voor te zeggen.

Maar in dezelfde beweging verdween het concept "principes". Het maakte plaats voor een anekdotische benadering van de werkelijkheid. Zo hebben sociale organisaties het moeilijk om geld te ronselen voor niet-mediagenieke problemen. Ze worden bekritiseerd wanneer ze tsunami-geld doorsluizen naar andere (even waardevolle) projecten. Of herinnert iemand zich het opvoeren van Margaretha Guidone nog, het schoolvoorbeeld van de morele steekvlam?

Als gemeenschap zijn we guller geworden, maar impulsiever. We nemen de tijd niet meer om te luisteren naar visies op langere termijn.

Twee voorbeelden:
 1. Vandaag las ik in de krant dat het NSV in Gent de erkenning gekregen heeft van een gewone studentenvereniging. Met alle rechten en subsidies vandien. Het draagvlak voor deze erkenning was breed:
  "De verenigingen die voor de erkenning hebben gestemd zijn StudentenPastoraal Gent (SPG), Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV), L² (Jonge Sociaal-Liberalen), Christen Democratische Studenten (CDS), Jong N-VA, Katholiek Vlaams Studentenverbond (KVHV), Minos en 't Zal Wel Gaan."
  Dat mensen zoiets op hun 40ste goedkeuren, totdaaraantoe. Maar studenten van 20 die het cordon sanitaire doorbreken?
 2. Daarna zag ik dat ze bij De Morgen 'gratis cursussen' ter download aanbieden. Dat kranten (in het algemeen) geen nieuwsbrengers meer zijn, maar vehikels om allerlei verzamelacties te verkopen, dat is al een tijdje zo. Dat vind ik niet erg, omdat het de kranten helpt om te overleven. Maar deze actie is toch bijzonder. Gratis kennis, dat hoort helemaal bij een linkse krant. Enthousiast begon ik er eentje over statistiek te downloaden.

  Maar gratis, dat bestaat toch niet?

  Inderdaad. De cursussen staan vol met reclame. Niet voor, of na, maar tussen de teksten, telkens in halve pagina's.

  (in scholen is het zelfs niet meer toegelaten om drankautomaten met reclame te laten zetten)

  Een linkse krant die reclame verpakt als academisch cursusmateriaal. Daar is, behoudens wat principes, niets op tegen. Maar denk er wel eens aan, de volgende keer dat u met de Amerikanen lacht omdat u leest dat ze een McDonalds als schoolkeuken installeren.

Daarom wens ik iedereen onder de kerstboom toe: een pakje met principes. Lekker ouderwets. Ook aan mezelf, trouwens, ik pleit evengoed schuldig.

Ouwe zak die ik ben.


0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home