Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

zaterdag, september 26, 2009

Pascal Smet

Nadat de kersverse minister van Onderwijs tijdens het hoofddoekendebat een prachtkans liet liggen om zichzelf te profileren als visionair/leider/man met overzicht, doet hij dit weekend weer iets raars.

Als minister van Onderwijs+Gelijke kansen is hij paradoxaal genoeg niet bevoegd om beslissingen i.v.m. een eventueel (niet) verbod op hoofddoeken op te leggen. De grondwet zegt dat. Dat gaf hem de unieke kans om volledig vrijuit te spreken - niemand zou hem kunnen verwijten dat hij het nadien niet hard maakt. Maar hij hield het bij een populistisch 'ik heb geen mening en ik ben er eigenlijk voor maar ook wel wat tegen'. Zonde, voor iemand met zijn temperament en talent voor communicatie.

Dit weekend laat hij dan het ballonnetje op om alle leerkrachten 1% minder te betalen. Dat is overstandig om ontelbaar veel redenen:
(1) het is niet haalbaar;
(2) zelfs indien haalbaar, waarom enkel de leerkrachten en niet *iedereen* die door de Vlaamse overheid wordt betaald? Vind hij dan enkel de leerkrachten overbetaald?
(3) het keldert het vertrouwen van 'zijn' werkveld, nog voordat hij het gewonnen heeft (VDB heeft er acht jaar over gedaan om het onderwijsveld voor hem te winnen)
(4) hij zou zichzelf stellen in de achterhaalde traditie van alweer populistische cafe-praat a la 'leerkrachten zijn gulbetaalde luieriken met meer vakantie dan werkdagen'; het soort praat waarop je schouderophalend wordt uitgenodigd om eens een semestertje van job te ruilen

Nog vreemder is dat hij zich als socialist (on)bedoeld schaart achter de Maddens-doctrine:
(5) Als je aan het lerarenkorps 80 miljoen euro minder bruto loon uitbetaalt, dan betalen verliezen die leerkrachten na belasting ongeveer 60%*80 miljoen aan nettoloon. De andere 40% wordt betaald door... de federale overheid die 32 miljoen minder belastingen krijgt. Niet echt loyaal, dunkt mij.

Daarom deze vrijblijvende oproep aan minister Smet: kom een van de volgende weken eens in het nieuws met een initiatief/uitspraak waardoor ik weer ga geloven dat u geen populistisch minister bent die zich niet inhoudelijk durft te engageren? Plies.

Update: het idee komt niet van de minister en is ondertussen alweer geschrapt - we zijn weer te rap geweest; sorry Pascal. Maar de oproep mag blijven.


1 Comments:

At 10:43 p.m., Anonymous K. Artman said...

Toevallig lees ik vanavond in 'De gevaren van joggen' (Maarten 'T Hart) : "Ik heb in mijn leven van alles gedaan. Ik heb aardbeien geplukt, ik heb bij een slager gewerkt, ik heb brood bezorgd, ik heb in een fabriek gewerkt waar groentekistjes werden gemaakt, ik heb wetenschappelijk onderzoek gedaan, ik heb college gegeven, ik heb als mannequin en ladyspeaker aan modeshows meegedaan, ik heb interviews afgenomen, journalistiek werk gedaan en ben een blauwe maandag televisiepresentator geweest. Maar niets van wat ik ooit gedaan heb was bij benadering zo vermoeiend als voor de klas staan op een middelbare school." (p. 96)

 

Een reactie posten

<< Home