Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

donderdag, juli 28, 2016

Collaboratie

Je kan veel zeggen van de NVA, maar niet dat ze geen interne taboe's durven aanpakken.

Als Peter De Roover vanop zijn vakantie in Italië een traktaat schrijft waarin dingen staan als
Dat collaborateurs worden aangepakt is en blijft de normale regel, vervolgt de ere-voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging. Maar "doen we dat vandaag ook en doen we het voldoende? ", werpt De Roover op. 
... dan weet ik niet of de VVB dat écht graag hoort.

Natuurlijk haalt hij meteen erna de populistische passe partout "We moeten het debat durven voeren" boven, waarmee men doorgaans aangeeft dat men het niet echt meent.

(en wat, ironisch genoeg, in zich de suggestie draagt dat we intern aan auto-censuur doen, de verzuchting dat de politieke correctheid hier de Gezond-Verstand-Vrije-Meningsuiting net onmogelijk maakt)

Maar toch, dat van die collaboratie, er zijn in België geen partijen die zoiets over de eigen wortels durven schrijven.  Zelfs in de komkommertijd.


2 Comments:

At 10:29 p.m., Anonymous K. Artman said...

Zou het niet eerder een poging zijn tot het 'verleggen' van de betekenis van collaboratie, zodat de mensen niet meer aan 'ons eigen verleden' denken maar aan 'de ander' (er is er eentje bijzonder 'populair', dezer dagen) als het woord wordt gebruikt? Het helpt natuurlijk als alvast de jongeren die spontane associatie met de clubjes waar Jambon en Francken op bezoek gaan niet meer maken.

In elk geval ben ik er niet gerust op als rechtse nationalisten gaan bepalen wat de definitie is van 'terrorisme' en dus ook van 'collaboratie' met terroristen (waarbij de betekenis ineens ook wordt opgerekt, zodat wie vroeger nog niet 'fout' was dat nu ineens wel al kan zijn; het inperken van de 'vrijheid van meningsuiting' is alvast geen punt meer).

Misschien is het nog veel te vroeg om van een Erdogannetje te spreken, maar enige alertheid lijkt mij niet overbodig...

 
At 10:40 a.m., Blogger Sponzen ridder said...

Dat zou toch heel megalomaan zijn: Peter De Roover (ex-voorzitter vvb) die samen met Bart De Wever snel even een sleutel begrip van de Vlaamse Beweging denkt te kunnen verleggen.

Want in dezelfde beweging zou je hun standpunt kunnen interpreteren als: "die IS dwepers van vandaag, dat zijn wij, 30 jaar geleden op de IJzerbedevaart"

Ik interpreteerde het als: de NVA laat het nationalisme los - of toch zeker zoals het door de "ouderen" beleefd wordt - en gaat er voluit voor om de (economisch) Vlaamse Conservatieven te worden. De VVB mag dan hun Tea Party worden.

Dat is hét gat in de Belgische electorale markt, dat in andere landen intussen ingevuld is.

De denkfout die BDW volgens mij maakt, is dat hij veronderstelt om intelligent-populistisch te kunnen zijn (Wilders, Trump, ... hebben het omgekeerde imago). Maar ik vermoed dat hij in dat geval de houdbaarheid van zijn absolute macht binnen de partij overschat.

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home