Water en vuur
We zaten op vakantie popcorn te maken in de microgolfoven. Mais in een glazen kom en gas geven.
De eerste keer stelde ik het apparaat natuurlijk veel te lang met als resultaat: zwartgeblakerde popcorn en donkergrijze rook.
Eigenlijk is dat raar: microgolven doen enkel en alleen de watermoleculen in uw voedsel trillen, dat weet iedereen. Maar water dat héél warm wordt, dat verdampt, het schiet niet in brand. En toch kan je in een microgolfoven dingen laten aanbakken. Tegen elke fysica-intuïtie in, op het eerste gezicht.
Zo zaten wij (enfin, ik) ons tussen de Overijselse koeien af te vragen of je met behulp van enkel stoom/water dingen in brand zou kunnen steken.
In theorie is dat mogelijk, een open haard aansteken met enkel stoom, maar ik heb het nog nooit gezien.
2 Comments:
De reden waarom dingen kunnen aanbranden, is dat je niet enkel watermoleculen verhit met de microgolfoven, maar alle polaire moleculen.
Met stoom iets in brand steken: dat vraagt om een experimentje...
Dat durf ik toch betwijfelen, omdat je op de resonantiefrequentie van die moleculen moet werken?
Een reactie posten
<< Home