Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

maandag, november 28, 2011

De markten

Ben ik de enige die moeite heeft met de rol die tegenwoordig aan "de markten" wordt toebedeeld?
Los van het feit dat we ons bestuur in handen geven van een groep niet-verkozen speculanten, wat qua democratisch gehalte kan tellen; los van dat feit is het vreemd dat men een wereld die enkel op ultra korte termijn denkt, laat beslissen wat een land op lange termijn gaat doen.

Het oude idee dat de beurs als "perfecte beurs" automatisch alle informatie in zijn koersen opneemt, en dus uit zichzelf naar de lange termijn kijkt, is door alle economen tijdens de vorige kredietcrisis naar fabeltjesland verwezen.

Natuurlijk weten de mensen aan het beleid dat ook. Maar ofwel is het dat beleidsmakers het risico niet willen lopen om door de media op korte termijn afgefakkeld te worden, ofwel kan je er stillekes van uitgaan dat het aanhouden van de crisis met méér te maken heeft dan enkel het economische.

Er zijn altijd mensen die iets te verliezen hebben bij het oplossen van een crisis. Zo lenen financiële instellingen uiteraard liever geld uit aan 6% dan aan 4%, ongeacht de solvabiliteit van een land. Zo zijn geinformatiseerde beurstraders vooral blij met een beurs die gemiddeld niet stijgt, maar wel grote bokkesprongen maakt ("volatiliteit"), omdat ze daar veel meer geld kunnen aan verdienen. Zo zien politiek rechtsere denkers in de crisis een fantastische hefboom om een aantal dingen gedaan te krijgen (denk de index, de besparingen op o.a. cultuur in Nederland, ...), in een Europa dat toch redelijk wat linkse regeringen telt. Vooral deze lijken mij niet gehaast.

Vermoedelijk zijn het net die mensen die dicht zitten bij de adviseurs van bv. de ECB en die ervoor zorgen dat deze koppig haar job blijft niet doen. Want de oplossing is niet zo moeilijk: verbied het shorten op overheidspapier (of dingen die daarop lijken) + laat de ECB nieuw geld in het systeem brengen (en aanvaard de onvermijdelijke inflatie, i.p.v. ze telkens weer uit te stellen).

Waarmee je mij niet hoort zeggen dat onze financiële huishouding niet op orde gebracht moet worden. Ik geloof dat we als gemeenschap enthousiast het geld van de generatie voor ons aan het opsouperen zijn, zowel collectief als individueel. En voor dat dat geld op is, moet er toch iets gebeuren, want anders lenen we ons nadien als de eerste de beste Cofidis/CitiBank/... klant in de miserie.


4 Comments:

At 11:03 a.m., Anonymous Alcyon said...

Ik heb er ook moeite mee, maar ik ga er dan van uit dat er vanalles meespeelt waar ik geen weet van heb en waarschijnlijk toch geen touw kan aan vastknopen. Stilletjes hoopte ik op het failliet van het huidige systeem, een beetje zoals de wereldverbeteraars die aan het kamperen zijn geslagen in Manhattan, en de vervanging ervan door een nieuw, rechtvaardig, ecologisch,... (utopisch?) systeem. Maar tegelijk ben ik er vrij pessimistisch over. De machthebbers achter de schermen (die die te winnen hebben bij de huidige crisis, zoals gij die beschrijft) blijven machtig genoeg om veranderingen te counteren, zeker als ze nog geld bij verdienen aan de volatiliteit van de beurzen.

 
At 11:33 a.m., Blogger Sponzen ridder said...

Een soort catharsis, zou inderdaad mooi zijn.

Zou 2012 dan toch het voorspelde kantelpunt zijn?

 
At 9:34 p.m., Blogger de Oontand said...

Leopold Lippens gelezen in de Standaard dit weekend?

 
At 10:14 a.m., Blogger Sponzen ridder said...

Yep, en hij heeft geen gelijk.

Inkomensherverdeling is belangrijk om de economie draaiende te houden. Hij verwarde nogal opzichtig de *manier* van inkomensherverdelen met de inkomensherverdeling zelf.

 

Een reactie posten

<< Home