Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

zondag, september 14, 2014

Behoud van Energie

Lap.

De Sponzen Ridder doceert.

Er stroomt geen student uit onze excellente opleiding richting werkelijk leven, zonder minstens een handvol behoudswetten in zijn hoofd te hebben.  Waarbij, met stip, op nummer één: behoud van energie.

Dat is de eerste hoofdwet van de Thermodynamica, al is de wet van behoud van impuls met ons beperkt inlevingsvermogen in het begrip "energie" makkelijker te behappen.

En zo een hoofdwet, lieve kinderen, die geldt *overal*. Werkelijk overal.  Behalve in dit mooie land:
[DS 13/9/2014]
Omdat men volgens het afschakelplan in Wallonië dubbel zo vaak zonder stroom gezet zou worden dan in Vlaanderen (in het Noorden verbruikt men meer stroom per uur, waardoor een afschakeling erminder lang hoeft te duren om dezelfde hoeveelheid energie uit te sparen), vroeg de bevoegde staatssecretaris om dat  wat recht te trekken (terecht: een individuele inwoner in het zuiden kan er niet aan doen dat zijn buren minder elektriciteit verbruiken).

Probleem opgelost: het Zuiden ook van 8% naar 4% gebracht.

Euh, wacht. Zonder aan de rest iets te veranderen?

Gesteld dat het geen vergissing is: mijn innerlijke communist begint te vermoeden dat die fuzz over de black-outs wel eens wat dieper in de categorie van Brood en Spelen kan zitten dan men ons wilt laten geloven.  Bezigheidstherapie, als het ware.

[update: misschien zijn de uren verschoven?]

Daarnaast: merkt u de subtiele framing op waarbij men Vlaanderen in het geel, en Wallonië in het rood inkleurt. Het onderbewustzijn van de infografiekmaker aan het werk!