Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

woensdag, maart 11, 2009

IRA

Bomaanslag in Noord Ierland. Vreemd.

Hier volgt een theorietje.

Al mijn halve leven was er oorlog in Noord-Ierland. De protestanten wilden graag blijven onder de vleugels van het (rijke) Britse rijk, de katholieken zochten aansluiting bij het arme Ierland. Bomaanslag na bomaanslag, wederzijdse wreedheden.

Toen gebeurde het Ierse Economische Wonder. Met hulp van Europees geld groeide Ierland uit tot een dynamische economische staat. Ierland werd rijk.

En plots ging het vredesoverleg een stuk beter. Na jaren van oorlog deed de economie wat de politiek niet kon: vrede brengen. Je kan het ze niet kwalijk nemen, als ze kijken naar het rijke broertje in het zuiden, om toch wat meer toenadering te zoeken.

Eind goed, al goed?

Toen kwam de financiele crisis, die de jonge Ierse economie blijkbaar sterk heeft geraakt. Samen met de recessie is het spook van de oorlog weer daar. Veel sneller dan een mens het zou gedacht hebben.


1 Comments:

At 8:50 p.m., Blogger koekiemoon said...

ooit zal er een moment komen dat noord-ierland zich zal kunnen afscheuren van de uk. omdat het gemiddeld aantal kinderen per gemiddelde vrouw hoger is bij de katholieken dan bij de protestanten, zal er op een gegeven moment een demografische keerpunt komen. zullen dan de protestanten ook beginnen met aanslagen?

 

Een reactie posten

<< Home