Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

woensdag, juli 31, 2013

Zondagsvaders

U kent ze wel, van die ergerlijke zondagsvaders met hun fototoestellen in speeltuinen, liever filmen dan het moment te savoureren.

Wie heeft de zee nodig?
Maar zeg nu zelf, na dat onweer en die stortbuien, wie heeft er dan nog een zee nodig?
>
Een onderbroekenvakantie, dat is het.


dinsdag, juli 30, 2013

Voorbij

Mijn vader komt uit een gezin met twee zussen en vier broers. Het ideale getal om elke nieuwjaar een potje te kleurenwiezen.

Wiezen, voor wie het zich niet goed herinnert, dat is een kaartspel dat draait rond termen als:
- "troef"
- "vragen"
- "mee gaan"
- "abondance"
- "op de kar springen"
- "godverdegodverdemiljaardenondedju!"
- "leert verdoeme kaarten voor dat ge mee wilt doen"
- "nondegodverdedju, assem zijne koekenboer gooit, miljaar, dan weet ge toch dat hij geen harten meer heeft! verdekke toch!"
- "nondemiljaardegodverdedoeme, ziedewel dat we die slag nog nodig gingen hebben, maar allez hoe is dat nu verdomme miljaar toch mogelijk!"
- "maar allez miljaardedju ge zag toch dat dat gene miserie was godvernondedekke had ik eens goei kaarten"
En dan uw kaarten door de living smijten.

Nu zijn ze nog maar met drie. Als kind is het moeilijk om in te schatten wat je later precies zal missen.


maandag, juli 29, 2013

Ouderwets warme zomer

Heerlijk toch, dagen van meer dan 30 graden. Schitterende avonden om rustig op je terras in te dommelen.


Niet Tomorrowland dus, maar kraaien, dachten wij. Elke avond, boven onze kop cirkels draaiend.

Kauwen, wijst de vrouwelijke Franciscus aan de overkant ons terecht. Dat zijn volgens Kees-Kervels'-Vogelwaaier een soort van kraaien, maar dan slimmer en bij het slapengaan houden ze wel van wat gezelschap. Maal kweetniehoeveel.


vrijdag, juli 26, 2013

Ontologie

Uiteindelijk komt er altijd uit wat er in zit. Bijvoorbeeld "retriever".
(niet de onze in het filmpje)
(absoluut nier kijken als je geen hondenmens bent)
(in dat geval is dit vast meer uw ding)


Zo voorzichtig!


maandag, juli 22, 2013

Multicul

Een mens ligt toch altijd achter op zijn kinderen.

Vorige week vroeg dochterlief of vriendin Dina mocht komen spelen/tetteren en hoelaat.

SR: "Natuurlijk, maar pas om een uur of drie. Als ze wilt dan kan ze blijven eten."
Dochter (rolt met de ogen over zoveel domheid): "Papa. Het is wel ramadan hé."


dinsdag, juli 16, 2013

Context

Zit ik hier wat half slaperig in de computer te klikken, valt mijn oog op een citaat uit een chatje (of hoe heet dat ook al weer) van efkes geleden.
Vriend K.: "[knip]..?"
Sponzen Ridder: "ik heb nog wel wat joden liggen van mijn schoonbroer"
Ik denk wel dat ik nu een eigen ID zal hebben bij de jongens van Prism. [Bij de Belgische Staatsveiligheid heb ik dat vermoedelijk al sinds ik in de Diestsestraat mijn handtekening zetten op de lijst die de PVDA aan het verzamelen was om te mogen deelnemen aan de verkiezingen, dat is iets wat je uit principe niet kan weigeren.]


zondag, juli 14, 2013

Nog eens gaan aanschuiven aan festivaltoiletten

Ik ben tegenwoordig al blij als ik een optreden of twee-drie per jaar kan doen. Dus:

Kijk, Ben Harper!
Kijk, Carlos Santana!

Kijk, Louis Tobback!

Kijk, Bruce Springsteen!

Onnozelaar. Bruce Springsteen is als een wolfje dat liedjes naar de maan zingt.
Maar toch wel eens op die stem beginnen letten.

Hij moet zo ongeveer de enige nog levende échte rockster zijn (de Stones, puh), met alles er op en er aan. One-Two-Three Come On! En op Dancing in the Dark nog steeds meisjes uit het publiek plukken om mee te dansen. Het leuk vinden dat die meisjes ondertussen ook al 50 zijn. Fans knuffelen op de eerste rij, fans die daar zo blij van worden dat een hele wei er goedgezind van wordt. One more time! 

En niet willen stoppen, maar dan toch moeten. Zeer fijn.

Wat dat stoppen betreft, een van de meer hilarische stukjes staan hieronder op het internet. Op minuut 34:04, na vermoedelijk een ziljoen bisnummers:
 -"They told us that it is late, but hey, they can't throw us out of here now, can they?" 
[kerel komt op en fluistert hem in het oor dat ze de stroom gaan uit zetten]
-"Oh. I've been told that they càn throw us out of here now. So see you next time." (en speelt toch rap nog iets) 


Stripverhaal

Tja. We hebben er onze vakantie voor moeten verzetten, maar op zich komt het wel goed.


zaterdag, juli 13, 2013

Aziatische humor

Het heeft toch wel iets, die oosterse humor. Vaak heerlijk absurd.

Blijkbaar zijn er online communities waar je je foto's kan laten bijwerken door photoshop experten/liefhebbers. En waar een community is, daar zijn trollen!

Koreaanse, zowel als Chinese, en vermoedelijk nog vele andere.


vrijdag, juli 12, 2013

Accident 2.0

De Sponzen Eega bezit de gave van de verontwaardiging, het siert haar.

Met de hond zag ze in het provinciaal domein een aantal kinderen spelen op dat amfitheater. Een van de jongens was met zijn fiets helemaal naar boven geklommen om daar te merken dat het wel erg hoog en steil is.

Naar beneden fietsen was plots een stuk minder aantrekkelijk. Véél te gevaarlijk.

Zijn vrienden en vriendinnen bleken in twee kampen verdeeld. De ene helft riep naar boven iets van "Doe Het Niet!".

De andere helft bracht zijn mobieltje in de aanslag om het filmpje te maken.


donderdag, juli 11, 2013

Kranten & komkommertijd

Wat is nieuws? Wanneer moet een medium het brengen?

Dat is een topic waarover je uren kan doorbomen: staatsgrepen veraf versus verkeersongevallen dichtbij. Brengen wat mensen moeten horen versus brengen wat mensen willen horen. Feiten versus geruchten versus roddels.  Astrid en John zijn uit elkaar!

Wat is journalistiek? Simpel: nieuws opsporen en het vervolgens brengen.

Maar het klakkeloos overnemen van persmededelingen, dat lijkt me niet echt ernstige journalistiek.  Hieronder twee artikels, eentje uit Het Laatste Nieuws/De Morgen, het andere uit De Standaard/Het Nieuwsblad. [klik]

Nieuwe smartphone Nokia heeft 41 megapixel-camera
Het Finse technologiebedrijf Nokia heeft in New York haar nieuwste smartphone voorgesteld, die uitgerust is met een camera van maar liefst 41 megapixel, waarmee het bedrijf de smartphonemarkt wil veroveren. Het toestel, de Lumia 1020, komt waarschijnlijk in het vierde kwartaal van dit jaar in onze regio op de markt. De smartphone draait op het besturingssysteem Windows Phone 8 van Microsoft.

Met het toestel wordt "een nieuw hoofdstuk in de smartphone-fotografie" aangesneden, aldus topman Stephen Elop. Met 41 megapixel slaat het toestel alvast een kloof met de iPhone 5 van concurrent Apple, met een 8 megapixel-camera, en de Samsung Galaxy S4 (13 megapixel).

Volgens analisten gaat het "ongetwijfeld" om de beste smartphonecamera op de markt, maar is het geen garantie dat het toestel ook een bestseller zal worden. Gebruikers vinden namelijk audiokwaliteit, batterijlevensduur, veiligheid en surfkwaliteit belangrijker, aldus de Britse omroep BBC.

Nieuwe camera-app 

Elop beloofde de consument mooie beelden in alle situaties te kunnen schieten, vooral bij weinig licht. Daartoe moeten ook de zeer gevoelige sensor, de optische beeldstabilisator en een nieuwe camera-applicatie met manuele configuratiemogelijkheden bijdragen.

In het model 808 PureView bouwde Nokia reeds een soortgelijke cameratechnologie in. De mobiele telefoon die begin 2012 was voorgesteld, draaide echter nog op het oude systeem Symbian, wat een hypotheek op het succes legde. Bovendien was het toestel zwaar en breed. De camera oogstte evenwel de lof van testers. De beeldkwaliteit werd zelfs evenwaardig ingeschat als die van verschillende spiegelreflexcamera's.
Nokia stort zich op smartphonemarkt met toestel met 41 megapixel-camera
Het Finse technologiebedrijf Nokia heeft donderdag in New York haar nieuwste smartphone voorgesteld, die uitgerust is met een camera van maar liefst 41 megapixel, waarmee het bedrijf de smartphonemarkt wil veroveren. Het toestel, de Lumia 1020, komt waarschijnlijk in het vierde kwartaal van dit jaar in onze regio op de markt. De smartphone draait op het besturingssysteem Windows Phone 8 van Microsoft.

Met het toestel wordt ‘een nieuw hoofdstuk in de smartphone-fotografie’ aangesneden, aldus topman Stephen Elop. Met 41 megapixel slaat het toestel alvast een kloof met de iPhone 5 van concurrent Apple, met een 8 megapixel-camera, en de Samsung Galaxy S4 (13 megapixel).

Volgens analisten gaat het “ongetwijfeld” om de beste smartphonecamera op de markt, maar is het geen garantie dat het toestel ook een bestseller zal worden. Gebruikers vinden namelijk audiokwaliteit, batterijlevensduur, veiligheid en surfkwaliteit belangrijker, aldus de Britse omroep BBC.

Elop beloofde de consument mooie beelden in alle situaties te kunnen schieten, vooral bij weinig licht. Daartoe moeten ook de zeer gevoelige sensor, de optische beeldstabilisator en een nieuwe camera-applicatie met manuele configuratiemogelijkheden bijdragen.

In het model 808 PureView bouwde Nokia reeds een soortgelijke cameratechnologie in. De mobiele telefoon die begin 2012 was voorgesteld, draaide echter nog op het oude systeem Symbian, wat een hypotheek op het succes legde. Bovendien was het toestel zwaar en breed. De camera oogstte evenwel de lof van testers. De beeldkwaliteit werd zelfs evenwaardig ingeschat als die van verschillende spiegelreflexcamera’s.

Reclame in de krant, daar moet je normaal toch voor betalen?


woensdag, juli 10, 2013

Stromae en een jongenshartje

Vriend J. stuurde een clipje door (enfin, de vermaledijde FBoek deed het).
Zoon J. keek over de schouder mee en kiest het sindsdien zo vaak hij kan bij het avondlijke filmpjes kijken.
[wat een simpel hdmi-kabeltje niet kan veroorzaken - plaatjes spelen voor het slapen gaan, vanop de grootste jukebox in de wereld! The future today.]


- Conclusie 1: net zoals met eten lusten kinderen ook niet-evidente dingen, maar je moet ze op de tafel krijgen.
- Conclusie 2: die kerel heeft echt wel talent (en 10MegaKijkers op een maand of twee), maar dat wist u al.
- Conclusie 3: hij solliciteert moeiteloos naar de prijs voor Lelijkste Belg.

 
Al zullen smaken verschillen.


maandag, juli 08, 2013

Speel Goed

Mijn ouwe getrouwe E71 begon serieus te rammelen en werd niet meer bijgewerkt door Nokia. Daarnaast was de batterij op en kon hij de enorme geheugenvereisten van mobiele sites (wtf?!?@#&?!) niet meer aan. Dus ging het baasje op zoek naar een vervanger.  Omdat ik al een Android tablet heb, leek een Windows foon mij leuk als alternatief. Na wat rondgesurf bleek een lumia 820 geschikt, al was het maar omdat ie zo gigantisch in prijs was gedaald.

Wat? De Ridder expres met iets van Microsoft! Komt dat wel goed?

Hm. Ja en neen.

Geen review, wel enkele impressies:

Merk: Nokia - wegens tevreden van het ecosysteem en het vermoeden dat die wel weten hoe een telefoon te maken. Bummer: het Nokia-ecosysteem bestaat niet meer. Overal live/outlook/hotmail.coms. Blij: ze weten nog steeds hoe je een telefoon moet maken.

Hardware:

  • het is geen telefoon, het is een computer. Dualcore aan 1.5Ghz met 1Gb geheugen - in de hoop dat hij het nog enkele jaren uithoudt. Dat zit niet in mijn netbook. Probeer maar eens een review te vinden waarin over de bel-kwaliteiten gesproken wordt.
  • batterij laden met een micro-usb stekkertje. Zou dat 3 jaar = 3x365 laadbeurten meegegaan? Hm. Wireless laadcover+station kost nog net iets te veel, helaas.
  • fototoestel: Moet. Dringend. Experimenteren.
  • een beetje groot, maar erg degelijk gemaakt.
Software:
  • Windows Phone 8 oogt leuk, werkt vlot, maar is nog helemaal niet af.  Dat merk je in zowat alles. Het is als een gepimpte versie van Android 2.4.  Er is vele geïnvesteerd in de looks van het ding, die zijn helemaal ok, maar daardoor zit een intensieve gebruiker wel veel te swipen, gok ik.  Een live tile die als een directory andere tiles bevat, bijvoorbeeld, zou handig zijn.   
  • Er ontbreken nog veel apps: de kranten, Feedly, Dropbox, Wolfram Alpha, zowat alles van Google (wel van alternatieve aanbieders), ...
  • Daarnaast: de apps die bestaan zijn nog niet zo doorontwikkeld als die van Android.
  • Er is enkel Internet Explorer, en geen alternatieve browser zoals Opera of webkit-ters. Dat is een schande, want andere toepassingen vereisen soms een andere browser. Gelukkig zijn er wel enkele goeie 'andere' browsers die met dezelfde IE-engine werken. 
  • Prism: de foon probeert alles te integreren. Als je binnen hetzelfde ecosysteem (Apple/Google/Microsoft/...) blijft, dan merk je dat blijkbaar niet omdat alles heel geleidelijk gebeurt. Maar door mijn verplichte overstap was ik werkelijk gechoqueerd.  Contacten uit Facebook, Tumblr, Gmail, Outlook, ... alles wordt gecentraliseerd in de server van je vereiste live/outlook/hotmail account. Meteen worden je zuurverzamelde telefoonnummers daar gezellig aan gekoppeld, op dezelfde servers.  Daar hebben mijn telefoonpartners hoegenaamd niet om gevraagd.  Ik weiger zoveel ik kan, de telefoon kreeg zijn eigen virtuele identiteit - stuur hem gerust eens een mailtje. 
  • Ik kan geen toilet bezoeken of de telefoon stuurt mijn locatie door naar Redmond. Niks aan te doen.
  • Email configureren en ontvangen gaat super simpel.  Synchroniseren met Google Calendar gebeurt automatisch.  Al kunnen de kalender- en emailclient nog vijf maal performanter.
  • Van dat laatste vraag ik me een beetje af of het een bewuste strategie is van Microsoft: producenten van alternatieve apps de ruimte geven door zelf spartaanse, nogal gebruiksonvriendelijke software te voorzien?  Hoe verklaar je anders een standaardbrowser zonder "forward"knop, een kalender met microscopisch font en een client zonder de mogelijkheid om mails in mappen te organisern?
  • O ja, geen file manager. Een heel raar gevoel.
  • Wel: multitasking, controle (hoe absoluut?) over achtergrondprocessen.
  • Nokia heeft er, als telefoonbouwer, wel heel wat goeie software in gepropt.  Van offline routeplanner, over multimedia, langs een NFC writer naar fotobewerkingssoftware.

Ben je dan niet blij, Ridder?
Natuurlijk wel. Het is een super leuk ding, met een fijn scherm, goeie camera, prima look-and-feel, voor minder dan de helft van de prijs van een iPhone of een S4. Er is quasi niks waarvoor ik tot nu toe geen eenvoudige oplossing heb gevonden. In de klassieke MS stijl zal het zijn achterstand op enkele maanden tijd ooit wel inlopen.

Het is enkel Microsoft zelf waar ik niet goed aan uit kan.  Zo een schitterend bedrijf, met zoveel mogelijkheden en dan zo nonchalant omgaan met usability.  Ik denk dat ze een héél groot voordeel zullen doen met de input die ze van Nokia krijgen.


vrijdag, juli 05, 2013

Dialoog van de dag

Onze Flip wordt koning! Bijna toch.

Waarop ze zich boven een bord frieten afvroegen "Als hij nu met een jongen zou trouwen, zouden we dan twee koningen hebben?"

Hoeveel antwoorden zijn er niet op die vraag.


Pinksteren

Een collega mailde met het bericht dat iemand van de administratie eindelijk het licht had gezien.

Waarop ik die natuurlijk prompt een prentje met Vurige Tongen wil sturen, voor de ietsisten onder u: het moment waarop de Heilige Geest nederdaalde in de hoofde van de discipelen.

Het internet kende dat ook niet, en stuurde mij op mijn vraag nogal vrolijk prentjes van Tongen die erg Vurig zijn.

Ik had het achteraf gezien natuurlijk op voorhand moeten weten, met die safe search filter. Blijf het maar eens uitleggen.


woensdag, juli 03, 2013

Goegel Maps

Delhaize. Check.
Viswinkel. Check.
Café. Check.
Man zoekt... Ela how wtf?