Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

zondag, oktober 28, 2012

Hij waart al eventjes rond

Ze gingen op school zingen voor het klimaat.
  T. (zes, alreeds): "Dat is belangrijk. Want als de natuur kapot is, dan kan je hem niet meer maken!" 
SR.: "En dat is ook niet goed voor de mensen." 
T.:"En als de natuur kapot is, dan gaan wij allemaal dood." 
[..korte peinspauze..] 
T."Behalve Sinterklaas!"
T.:"Want die gaat natuurlijk nooit dood."

Het zouden eenzame tijden worden, voor de Sint.


zondag, oktober 21, 2012

Boswandeling

In Sint-Joris-Weert frequenteren wij tegenwoordig regelmatig graag het hondenbos.
Met een olijkerd als den onze die wel eens weg wilt spurten als er eten aan de overkant te vinden is, dan is een paar afgespannen hectaren modderig bos een heerlijkheid.
Boswandeling

En dan komt er in de verte wel eens wat plezier aan...

Uitkijken


zaterdag, oktober 20, 2012

Belichting

Belichting is de essentie van fotografie en sommige dingen, bijvoorbeeld wit-diffuse voorwerpen, of reflecterende, zijn niet makkelijk op beeld vast te leggen.  Goeie belichting maakt een foto, slechte belichting kan dingen er anders doen uitzien dan ze in werkelijkheid zijn.

Toen ik het foldertje van den Aldi zag, met daarin wat mannenondergoed, vroeg ik me dan ook meteen af: is het slechte belichting, of is het mijn zieke geest?


vrijdag, oktober 19, 2012

Cordon

Ik heb mij, als zovele anderen, een hele tijd zitten afvragen of na de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen ergens het cordon sanitaire doorbroken zou worden. Met N-VA en VB als twee grote partijen die zo dicht bij elkaar liggen, heb je maar één eigenzinnige lokale afdeling nodig en het is van koekenbak.

Niet dus. Vermoedelijk ook wel omdat de mensen die het VB beu waren, of zich erdoor bekocht voelden, gewoon overgestapt zijn naar de N-VA. En met communicerende vaten is het geheel aan gemeenteraadsleden natuurlijk ook niet groter dan de delen.

Maar nu lezen we dat in Aalst er een "Schepen voor Vlaamse zaken" komt, die moet waken over de authenticiteit en het Vlaamse karakter van de stad.  Stickers met zwart-gele leeuwen plakken over de straatnaamborden, quoi.

Uitverkorene is Karim Van Overmeire,  ex voorzitter van de VB jongeren, mede auteur van de herwerking van het 70-punten-plan van het Blok destijds.

Ahum, denk ik dan. Ahum.

(Het doet me denken aan kind J. deze zomer, toen we aan een vijver zaten waar de kids voor de veiligheid niet in mochten zwemmen, enkel pootje baden. Toen we even niet opletten, zagen we hem ineens tot aan zijn nek in het water zwembewegingen maken. Wij kwaad roepen dat we toch gezegd hadden dat hij niet mocht zwemmen, waarop meneer olijk antwoordt "Ik ben niet aan het zwemmen, ik sta nog, ik probeer niet om te vallen!". Dichter komen bij zwemmen, zonder te zwemmen, onmogelijk.)


dinsdag, oktober 16, 2012

Engels

Ik heb me er al vaak aan geërgerd: congressen of studiedagen waar je Nederlandstaligen in een soort patattenengels een presentatie ziet geven aan andere Nederlandstaligen.

Maar vaak is er niet veel aan te doen: op vergaderingen zitten in het hoger onderwijs steeds vaker anderstaligen. En dan is verkavelingsengels het Esperanto van vandaag.

De Vlaamse Regering wilt, wat betreft lesgevers, daar nu iets aan doen: proffen moeten een examen Engels afleggen, of ze moeten in het Nederlands galette geven. Niveau C1 begot, niet min.

Ik vind dat geen slecht principe, mits het de open/internationale blik van onze universiteiten niet belemmert. Dan zou het een goed principe zijn, met een kwalijke praktijk.

Beniewd of iedereen ook op langere termijn bereid zal blijken de consequentie van zijn stem van vorige zondag te ondergaan.


zondag, oktober 14, 2012

Verkiezingen

Heerlijk, het moment waarop iedereen buiten moet komen om te gaan stemmen. Voor mij alleen al een reden om de stemplicht te bewaren.

Nadien: de televisie in de achtergrond op en genieten.

Vreemd: naast de hergroepering van het rechts-populisme in Vlaanderen (LDD, VB en NVA) rond Bart De Wever zie ik toch ook wel iets belangrijks gebeuren.  De (klassieke) SP-A verliest bijna overal stemmen aan partijen met een veel duidelijker links profiel: Groen en PVDA.

Samen halen ze:

  • in Leuven: +6,9%
  • in Antwerpen: +9,39%
  • in Genk: +3,3% (enkel PVDA)
  • in Aalst: +1,63% 
  • in Brugge: +2,34% (enkel Groen)
Waarom merkt niemand dat luidop op?