Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

maandag, mei 30, 2011

Klein Antwerpen

Sommige dingen kunnen alleen in Antwerpen, of bij uitbreiding in Lier ("klein Antwerpen", zoals ze dat dan noemen).

Zo vindt een Antwerpenaar wegwijzers iets overbodigs - iedereen kent toch zijn weg in de Stad - en al zeker wegwijzers naar Brussel. Op die ene wegwijzer in een zijstraatje van de Herentalse baan na. Daarop "Nijlen", naar rechts.

Maar ik moest toch hard glimlachen toen ik bij het naderen van de Lierse ring de volgende informatie kreeg:
Dat is zoiets als wanneer iemand de weg komt vragen en je vaagweg wijst met als uitleg: "hier rechtdoor, en dan de juiste weg volgen".


Die ochtend op de cover van uw krant

Dat is bij deze dan opgelost:
Geestig gevonden, DS.


vrijdag, mei 27, 2011

Onbeleefd?

Soms is het internet onbeleefd.

Gisteren ging ik op zoek naar wat-ook-alweer-de-titel-was van dat nieuwe foto tijdschrift SNOR.

Snor dus.

Ik vertel u niet wat mijn zoekterm was, maar de vijfde hit die ik zag verschijnen in google ging over... Kim Clijsters.

Niet beleefd, die Google!


Eenheid van de dag

Toen ik met licht bezwaard gemoed het huis verliet, kon ik niet vermoeden dat mijn dag helemaal opgevrolijkt ging worden door een nieuwe eenheid. De UBM.

Dit naar aanleiding van het bericht dat de escapades van DSK het meeste UBM's gegenereerd heeft die ooit werden opgemeten.

UBM staat voor Unité de Bruit Médiatique. Zo leuk dat het bijna niet vertaalbaar is.

Om u een idee te geven:
DSK haalde op 1 week tijd 13761 UBM, waar de tsunami op Japan het moest stellen met 2928 UBM. De verkiezing van Obama schatten ze als 7000 UBM.

Wat ik me afvraag is (a) of dit bericht geldt als 1UBM over het bericht dat DSK zoveel UBM heeft en (b) waarom ik zelf geen bedrijf heb dat zijn geld verdient met het uitvinden van zulke vrolijke overbodigheden?


zondag, mei 22, 2011

Dat wisten we al lang

Voor wie onder u tussen zijn 10 en 25 het gevoel had bekeken te worden als "sympathiek, maar een tikkeltje anders", haal hier uw gram.
Why geeks make better adults than the in-crowd. Hah.

Er is natuurlijk ook een boek. Nu nog de film.

In mijn verbeelding hebben meisjes zelfs nog meer last van peer pressure. Vandaar: wie het schoentje past, trekke het aan (ik ga hier geen namen noemen, maar gij daar, ge weet wel dat ik u bedoel!). En al de rest: zoek u rap een geeky lief, dat is zoveel interessanter dan iets dwangmatig conformerends.


Wendy and Pini

In de duistere catacomben van mijn jeugd zitten nogal wat Fantasy (met mate) en strips. Kwestie dat je daar later betere mensen van werd.

Eentje ervan was de reeks "Elfquest", die door een fijne vriend gevolgd en gekocht werd. We spreken over de jaren '80 hier.

Elfquest is - achteraf bekeken - een erg klassieke, typisch Amerikaanse comic, met alle belangrijke ingrediënten van fantasy: elfjes, wolven, trollen, tovenaars, noem maar op. Maar ook "sexy" lijven (inclusief boomblaadjes en toevallig net in de weg ronddwarreldende dinges). Bombastische heroïek en uitvergrote emoties. Goeie die slecht zijn, slechte die goed worden of slecht blijven. Helden die overleven. Clifhangers zonder geen internet om het volgende album alvast in het Engels te kopen.

Ik ben geen 16 meer, helaas.

En toch. Als ik er weer in begint te lezen, word ik op de een of andere manier toch weer meegesleept en wil ik nog snel het begin van het volgende boekje lezen. Het is net zo met Thorgal (al is dat wel een ander niveau). Als je er buiten het boek over nadenkt, is het flauw en overdreven. In de boeken ondergedompeld vergeet je dat en is de held meer dan geloofwaardig.

Elfquest, dat is lang geleden. Bijna dubbel zo lang als Magic the Gatherings Arabian Nights, zo lijkt.

Maar kijk: op de website kan je sinds kort *alle* boeken in jpg lezen. Slim van de uitgever, want nu de boeken niet meer gedrukt worden, is dit een veilige manier om hun populariteit weer op te krikken. Meer strips/uitgevers zouden dat moeten doen!

Downloaden gaat niet, want de scans zitten in een flash applicatie gewrapped. En als je het toch zou proberen, dan zou je merken dat het ongeveer 8250 jpegs zijn, verdeeld over 256 albums, samen 2.4 gig. Hoe groot is de kans dat je die allemaal zonder error downloadt? En hoe test je welke er fout zijn? En hoe zet je ze vervolgens om naar een ebookformaat om op je tablet te lezen?

Blijkt trouwens dat het Wendy Pini is die tekende, en haar man Richard die schreef. En niet Wendy en Pini, zoals ik altijd dacht.

Enfin, ik ga me enkele uren terugtrekken in jeugdsentiment. Blokken, dat is iets voor studenten. Mensen met eenzelfde verleden, weten mij wonen. Al betwijfel ik of ze bestaan.


woensdag, mei 18, 2011

Heelmeesters

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, zegt men wel eens. Soms is daar toch iets van aan.

Riep ik in de oefenzitting, na het opschrijven van alweer een elegante oplossing, enigszins enthousiast uit: "Wiskunde! Is er iets leukers op de wereld?"

Waarop meteen vanachter diverse banken repliek opsteeg: "Lekker eten?" "Skiën?" "No schone film!" ...

Enfin, van die gezellig franke voorbeelden waarvan de vlotte manier waarop ze opborrelen bijna meer zegt dan hun inhoud.

Natuurlijk trek ik dan mijn zieligste gezicht zodat een student vriendelijk probeert: "Maar meneer, trek u het niet aan. Er zijn ook veel dingen die *minder* leuk zijn dan wiskunde."

En de klas even enthousiast: "Ja, bijvoorbeeld! Euh..." "Neen wacht, maar ook, euuuh..." "Of euuh... oei neen, toch niet."


dinsdag, mei 17, 2011

Dialoog van de dag

J. (bijna zeven) speelt met een dikke botsbal in de veranda. De SR is ongerust over zijn vitroos.

SR -"Stop daar eens mee, seffens bots je een raam kapot, het glas."
J. -"Pfft, ik wou dat onze vensters van steen waren."
SR -"Dan kwam er geen licht door en was ons huis helemaal donker."
J. -"Dan wou ik dat ze er gaten in maakten."
SR -"Maar dan zou het heel koud zijn, want dan kwam de wind erdoor binnen."
J. -"Hm. Dan wou ik dat ze een soort doorzichtige steen uitvonden om in die gaten te zetten."


Dat ze daar nog niet aan gedacht hebben!
(misschien kunnen ze er dan twee naast een plaatsen, met een luchtlaag tussen voor de isolatie)


maandag, mei 16, 2011

Aansluiting

Vanochtend in Mechelen schoot de conducteur (treinbegeleider?) in dienstverlenende modus.
Dames en heren, we komen aan te Mechelen. U kan overstappen op de trein naar Brussel, zelfde perron.
Of op de trein van 8:23, spoor 7. Of die van 8:25, spoor 8, dan wel om 8:30 op perron 9; of om 8:33 spoor één.
We wensen u een prettige dag, verder.

Ik denk niet dat hij het zelf door had.


Rijmpje

"Ienemiene mutten,
tien pond grutten,
tien pond kaas,
Ienemiene mutte,
is de baas."
Een eeuwenoud aftelrijmpje dat ik soms op mijn kinderen toepas. Zo met de vinger van de een op de ander.
Al weten ze eigenlijk niet wat een mutten is, of een pond, of grutten. Zodat ze er soms een beetje het hunne van maken.

Zo staat een mens in de speeltuin van het Domein te kijken naar zijn vierjarige die met een onbekend meisje - onder het goedkeurende oog van haar fiere moeder op het bankje vlakbij - dan maar
"Ienemiene mutje,
Wie is k*tje,
Wie is kaas,
Ienemiene mutte,
Wie is baas?"
doet.

Hm. En dan vooral niet naar die moeder kijken.


Carrousel

Tijdens het weekend zijn we naar de tentoonstelling van Carrousel geweest.  Het kunst-gedeelte ervan viel mij wat tegen, ondanks de vele mogelijkheden van het decor van het aftakelende abtskwartier. De installatie rond de organisatie van de olympische spelen "Kessel-lo 2020" door Hans Geyens niet te na gesproken.

De tentoonstelling met oude foto's was zeer knap en verdient zelfs een plaats op het internet. Al had ik spijt dat ik mijn fototoestel niet bij me had toen naast mij drie oude dames (paarse permanent en looprek, the works) zich rond een laptop schaarden. De foto's die ik mooi vond (koperslagers, processie in de Borstelstraat, zandverkopers, ...) skipten zij snel, om minutenlang te blijven staan bij groepsfoto's van klassen en verenigingen.
-"Kijkt, da's Jeanneke. Die is nog goe."
-"Neeje, Jeanneke die zit toch in de Remy? Die kan nemieje buite."
-"Maar allez, dees is Jeanneke van Fons. Gij hebt het over Jeanne van de Soi."
-"Is da zeker Jeanneke van Fons? Ja, die is nog goe."
-"Ja, goe is die nog wel."
-"Jaja. Goe."


maandag, mei 09, 2011

Acroniem

Een project(voorstel) is waardeloos als er geen goed acroniem achter zit, dat weet iedereen. Mijn oud-promotor was daar - als gelegenheidsdichter - zeer bedreven in. Projecten die Rolls Royce heetten en waarvan elke letter iets betekent.

Maar de kunst is serieus aan het vervagen. Zo zit ik hier net naar project software te turen van kerels die - om evidente redenen - hun ding "SARUMAN" doopten.

Leuk denk je dan, maar op het tweede gezicht toch wel iets te ver gezocht: Semiglobal Alignment of Short Reads using CUDA and NeedleMAN-Wunsch.

Flauw.

Je kan even goed: SemiGlObal ALignment of Short Reads using CUDA and NeedLEMan-Wunsch.


zondag, mei 08, 2011

Moederdag

6h05. Gestommel. Op de trap. Gefluister. Deuren.

Nochtans was de instructie eenvoudig: Niet Voor Zeven Uur!

Maar wat als mama nu ineens wakker zou worden?

6h20. Gebonk op de deur. Zouden de Navy Seals het gemunt hebben op onze innerlijke Osama? Met een tijgersprong open ik de deur naar de gang: "Jongens, niet zo vroeg! Mama slaapt nog! Niet Voor Zeven Uur!" Beteuterde snuiten druipen af, voorzichtig een plateau balancerend.

Natuurlijk was die mama te zessen ook al wakker.

6h45. Het wachten is ondraaglijk. De deur breekt open, ik kan nog net het versgeperste sap redden - zouden er beneden vingers in de pompbak liggen? Knutselwerkjes, boterhammen en gedichtjes alom. Een reservekoekje voor als de baby de eerste twee zou opeisen.

Gevierd worden is een kunst. Maar uitslapen is helaas geen knutselwerk.


Reuzin

Vandaag hield Kariboe een tentenshow in het Provinciaal domein van Kessel-lo. Jammer genoeg had ik mijn fototoestel niet bij - gelukkig wel dat telefoonding. Want de een of andere survival-reuzin had haar gerief niet van de waslijn gehaald:
Tentenshow?
Vermoedelijk zat ze zich te wassen in de grote vijver.

Nog een geluk dat er geen reusachtige, vuile sokken lagen te slingeren. Of erger.


donderdag, mei 05, 2011

Cesar

Martin Gaus, onze paus!

Nog steeds: [klik].


dinsdag, mei 03, 2011

Bin Laden

Osama is dood.

Maar is het ergens desondanks niet vreemd om mensen te feliciteren omdat ze iemand hebben doodgeschoten?