Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

vrijdag, april 29, 2011

Technologie

Zit ik hier te zoeken naar een reparatieknop voor mijn tabletje en kom terecht bij de knop "Opstarten wizard".

De verhelderende uitleg die erbij staat "Start de opstarten wizard de volgende keer het apparaat hergestart wordt."

Aha.


Geld

Kleine J. is dol op spaarpotten. Regelmatig moet je hem in een winkel wegsleuren aan een rek met metalen Cars-blikken en dergelijke. Al wilt hij ze altijd zelf betalen.

Of om het met zijn woorden te zeggen.
J. -"Maar papa, ik hou zoveel van spaarpotten! Ik zou er wel al mijn geld willen insteken"


woensdag, april 27, 2011

Wiskunde

Hellendoornse bergEr was een hal met springkastelen, daar op vakantie. Eigenlijk was het een paardenstal annex dressuurhal die door de bijdehandsde buurman-boer uitgeleend wordt als speelruimte.

Soit, na twee halve dagen de jonge vader uithangen, heeft mijn rug het even opgegeven. Iets wat me tot volgende wiskundige formules heeft gebracht:
20 = 20
30 = 20 + Dafalgan
40 = 20 + Nurofen
Leve de Chemie!


zondag, april 24, 2011

Kosten

Lap, vriend M. jaagt ons weer op kosten.

De Tijd rekent snel even voor hoeveel zakgeld u als kind van uw ouders mag eisen. Gelukkig vermelden ze er behulpzaam bij dat "Elk gezin heeft wel zijn eigen budgettaire beperkingen. U hoeft dat gemiddelde dus niet te volgen." Oef.

Vertelde vanmiddag kind X. nog aan tafel dat hij spaarpotten zo leuk vindt, dat hij er wel al zijn geld aan zou willen opkopen ("insteken" ging ik zeggen).


zaterdag, april 23, 2011

Timewarp

Hellendoornse bergKomt een mens terug van twee weekjes vakantie in het tropische Nederland, weg van internet en Belgische media, dan zet je snelsnel bij aankomst het (radio)nieuws op. Ziehier de hoofdpunten:
* Wouter Beke spreekt volgende week op een onbekend moment met de Vlaamse partijen.
* De NVA van Zaventem is boos omdat de gemeente - Brussels airport gewijze - een drietalige folder heeft uitgegeven. Ze zal via een NVA parlementslid de NVA minister hierover interpeleren.
* Drugsbende opgerold aan de grens met Nederland.

Kortom: niks veranderd, niks gemist. We hadden gerust een paar weken langer kunnen wegblijven.

O ja, en Wouter Vandenhaute heeft VT4 gekocht met geld van Sanoma.


zondag, april 17, 2011

Exotiek

U merkte het al. Terwijl het jonge volkje lekker in de zon ligt te studeren, zaten wij in de enige internetloze vlek van Noord-Europa ons onder te dompelen in exotische culturen.

Want dat vind ik wel belangrijk, in het buitenland, dat je je volledig smijt in het buitenaardse.

En zo reden we hier rond op een skelter, de smaak van drop wegspoelend met wat ranja. Bij het ontbijt smeerden we geen speculoos, maar zoute noten op het sponsbrood, we laten de joeghoert voor dubbele vla.

Of dacht u dat u 12 uur in een vliegtuig moet zitten om dingen te eten waarmee de witte paters hun dia-avonden destijds anekdotegewijze stoffeerden?

Dan moet u boven de Waal eens wat kant-en-klaars/fastfoods proberen.

Al hadden die paters dan weer foto's van halfblote inboorlingen met lange kokers aan. Dat zie je hier wel wat minder.


zondag, april 10, 2011

Eco

Toen ik vanavond alweer een spaarlamp in mijn overvolle doos met "kapotte spaarlampen" stopte, moest ik het toegeven. Ze hebben ons serieus bij ons p*tje, die van de spaarlampenlobby.

Een spaarlamp verbruikt inderdaad maar 1/4de van een gloeilamp, maar kost gemakkelijk ene euro of 15 meer. Voor wie het rekenen nog niet beu is: als je 50 watt bespaart, dan heb je na 2000 uur branden dat geld er uit. Maar ik vraag me ernstig af of zo een spaarlamp wel die 2000 branduren haalt. Volgens het doosje wel, zelfs 10000, maar dan zou de badkamerlamp die ik net verving wel 15 jaar moeten meegegaan zijn. Ammehoela.

Qua CO2 komt het trouwens uit op een besparing van ongeveer één tankbeurt, per spaarlamp. Wat de productie van een spaarlamp kost, geen idee.

Anderzijds: er is weinig ecologisch alternatief, zolang met geen betaalbare LED oplossingen wilt verkopen... en we moeten toch iets doen. Niet?


zaterdag, april 09, 2011

In de Gloria

Ik had nog nooit met vijf mensen tegelijk geteleconferenced. Zo tussen continenten enzo, wat dat betreft ben ik nog een boerken uit de klei.

En dus hadden we ons teruggetrokken in een warm en afgelegen technisch kot, waar niet alleen een telefoon met goeie speaker stond, maar we in geval van slechte verbinding ook niet gestoord worden door binnenvallend volk of taterende studenten. Want met wat beleefdheid en geluk zouden we zelfs extra financiering binnentrekken. Ons contact had namelijk een afspraak geregeld met de Belangrijke Ingenieur van het bedrijf.

Klokslag drie maakte het ding van de eerste keer feilloos connectie, als nét op het moment van onze eerste "Hello, aar joe deir?" ... PIEUW-WIEUW-WIEUW-WIEUW!

Brandoefening. Onaangekondigde brandoefening.

En de alarmcentrale net in ons technisch kot.

Oorverdovend.

"Ken joe hier us?" "Hello, I hear some noise." "Hello, wie hef a faajerdrill! Just now, wie dit not noow! Ken joe hier us still?"

Enfin. In de gloria is nooit ver weg, zo in dat dagelijkse leven.


Famous Last Words

Halverwege de week nam ik een trein vroeger richting huis. Kwestie van J. op te wachten na zijn boerderijklassen. Op het perron stonden wat onverwachte collega's.
C's: "Ha, jij neemt deze trein omdat je ook op Railtime had gezien dat onze normale trein is afgeschaft? "
SR: "Heuh, neen, dat wist ik niet. Maar allez, dan heb ik eens geluk, want anders was ik helemaal te laat. Ik heb anders nooit geluk. Het is de eerste keer in mijn leven."
Waarop: sceptische geluiden.

Tien minuten later. De trein stopt in de buurt van Haacht en de conductrice komt binnengestapt: "Mensen, er is een persoonsongeval gebeurt op de overweg even verderop. Het zal minstens een uur duren, want het parket is nog onderweg. Vermoedelijk maken wij rechtsomkeer."

Lap. Maar alleszins geen meer: sceptische geluiden.


zondag, april 03, 2011

Zucht

Nog wat aan het surfen geweest rond het thema zonne-energie. Voor je het weet zit je toch weer met je muispointer midden in populistische café praat.

Zou deze man die volgens deze pagina voor dit bedrijf werkt de ironie begrijpen van het feit dat hij mij laat meebetalen aan zijn loon? Of wie zou er anders achter die "premies en subsidies van nationale, gewestelijke, regionale en lokale overheden [...] vaak nog eens aangevuld met premies van energiemaatschappijen" zitten?

Andere sites zijn wel inhoudelijk relevanter.


Te rap

Annelies heeft gelijk, ik was gestopt voor de pointe.

Als je weet dat:
* zonnepanelen zijn bijna/net rendabel zonder overdreven oversubsidiëring;
* via de fiscale inbreng weet de overheid hoeveel de netto kost van een installatie is;
* zonder redelijke "winst" zal bijna niemand zonnepanelen plaatsen (uiteindelijk zet je je dak vast voor 20 jaar, bij problemen heb je extra kosten)

...dan lijkt het mij aanvaardbaar dat de overheid de installatie van een fotovoltaïsche installatie ondersteunt met groenstroomcertificaten totdat de nettokost is terugverdiend. Daarna kan de eigenaar beschikken over de gratis elektriciteit. [update: men zou ook de overweging kunnen maken dat andere vormen van groene energie energie economisch zinvoller zijn; of dat grote parken economisch efficiënter zijn dan duizendkeer een omvormer onder een dak; of...] In de meeste gevallen is dat na een jaar of 5-8. Eventueel kan de overheid tussenkomen in een soort verzekering-tegen-extra-kosten, indien veroorzaakt door de panelen.

De vraag is natuurlijk wat ze gaan doen met de eigenaars van installaties die er vandaag al staan (zoals wij). Er is namelijk een relatief eenvoudige truc om een goed deel van de subsidies terug te vorderen: via de distributiekost, die men zou kunnen aanrekenen voor het afnemen van zonne-elektriciteit (overdag) en het afleveren van andere ('s avonds, bij somber weer). In ons geval kan men daarmee makkelijk 2/3 van de "winst" afromen. Het zou niet geheel fair zijn, de regels wijzigen tijdens het spel, maar ik zie het nog gebeuren.

ps: voor u uw buur begint uit te schelden, bedenk dat de meeste subsidie wordt getrokken door bedrijven. Zo geeft elk Vlaams gezin de komende 20 jaar 6 euro aan de Katoennatie.

Eind 2009 klonk dat nog "Vlaams minister-president Kris Peeters feliciteerde Katoen Natie. "Het grootste zonne-energiepark neerpoten is een indrukwekkende prestatie..." Toen wisten wij al dat op een bepaald moment dit ging gebeuren, daarom hebben we trouwens zelf panelen laten zetten.

O ja, en dan zijn er nog de echte grossiers in groenstroomcertificaten. Tussen dit en 5 jaar zal elk groot industrieel bedrijf in ons land een manier gevonden hebben om via een of andere weg flink te verdienen aan groene stroom. Maak je geen zorgen.