Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

maandag, februari 21, 2011

Tienduizend

Pas achteraf gemerkt: het fototoestel heeft zijn eerste rondje tot aan 9999 gemaakt.
Dat zijn er eigenlijk de helft te weinig.
IMG_9999

Als daar 99 goeie tussen zouden zitten, zou ik al heel blij zijn.

(hm, eigenlijk is dit nummer 9992, de laatste niet-op-de-kodak-gewiste voor de wissel)


donderdag, februari 17, 2011

Een welgemeende WTF?!

Mensen die presentaties geven met Powerpoint, of andere tools, willen wel eens graag een inhoudstafel gebruiken. Zo eentje die bv. links in een kolommetje staat en waar studenten/mensen de voortgang van de lezing kunnen volgen.

In Powerpoint 2003 was daar nog een beetje minimale ondersteuning voor, via een knopje waarmee je de titels van een reeks geselecteerde slides in een overzichtsslide kon laten kopiëren.

Maar in de 2007 versie vond ik dat niet meteen terug. Gelukkig is er de online help:
"What happened to the Summary Slide and table of contents options?

(Applies to: Microsoft PowerPoint 2010, PowerPoint 2007)

The ability to create a summary slide and a table of contents slide in your presentation is not available in Microsoft PowerPoint 2010 and PowerPoint 2007. Instead, to create your own summary or table of contents slide by copying slide titles onto a new slide, do the following:

1. On the Home tab, in the Slides group, click the arrow under New Slide, and then click a slide layout that contains a large body text placeholder
2. In the pane that contains the Outline and Slides tabs, click Slides.
3. For each slide that you want to add to the summary or table of contents, copy the title in the title placeholder, and then paste it onto the new slide in the order in which the slide appears in your presentation.
"

Het is voor te lachen ware het niet voor te wenen.

Zou er, behalve met LateX, een tool zijn waarmee dat wel kan?


dinsdag, februari 15, 2011

Morel

De rel rond Morel brandt in de toppen van mijn vingers, maar ik houd mij in.

Enkel deze rechtzetting. In de RTBF reportage klonk het "Vlaanderen bracht hulde aan wat de media de heldin in de strijd tegen kanker noemden. En het heeft weinig belang, zo lijkt het, als die kanker gediend heeft om haar extreem-rechtse partij mediagewijze te versterken."

Wat betekent: ze gebruikte haar kanker als hefboom om het cordon sanitaire te doorbreken.

Op de site van De Standaard en Het Nieuwsblad blijft men de foutieve ondertitels herhalen: "Vlaanderen bracht hulde aan wat de media de heldin in de strijd tegen kanker noemden. Al heeft die kanker waarschijnlijk gediend om haar extreem-rechtse ideeën te versterken."

Wat betekent: ze gebruikte haar kanker om haar xenofobe ideeën acceptabel te maken.

Merk op dat geen van beide correct is, al gok ik dat bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen het cordon er wel gelegen heeft.


maandag, februari 14, 2011

Ironie

Eigenlijk bedoelde ik: het is een extreem rechtse islamofobe populist.

Maar "kapoen" klonk geestiger.

Blijkt dat het internet nog steeds niet zo goed is met ironie.


zondag, februari 13, 2011

Wilders

Wat een kapoen, die Geert Wilders.

Komt hij net tot de vaststelling dat vrijheid van meningsuiting iets ingewikkelds is, en misschien zelfs niet iets wat absoluut is.

Eerst was hij voor (slechte) cartoons.
Nu is hij tegen (een slechte) cartoon.

Het woordje "maar" in zijn tweet zegt het helemaal.

Zelf had ik toen wel wat begrip voor de tegenstanders (omdat de cartoons niet grappig waren), en vandaag (dus) ook voor hem (omdat die mij even weinig doet lachen).


zaterdag, februari 12, 2011

Eskimo's (die hebben koude voeten)

Het is een lelijk beestje deze keer.

Bij J. zit letterlijk de halve klas ziek thuis, zodat de lessen vervangen worden door gemengde speelmomenten. Zelf zit ik vanaf morgen officieel een week aan de paracetamol, zonder onmiddellijk zicht op beterschap.

En dan het allerergste: zelfs de Sponzen Eega is niet immuun.

Op de radio zeiden ze: het is de Mexicaanse griep. Daar was een Daan De Wit te gast die wist te beweren dat men misschien toch wat lichtzinnig omgesprongen is met (experimentele) vaccins, vorig jaar. Wie zal het zeggen.

Als het maar over gaat.


donderdag, februari 10, 2011

Woordenboek

mens 1 de; m,v -en, wezen dat koolstofrijk voedsel omzet in verschillende vormen van slijm en snot: de ~ is sterfelijk; geen ~ niemand; wel alle ~en! allemachtig; de inwendige ~ versterken; eten en drinken 2 het; o (min) vrouw: ~, wat heb je? (naar van dale)


dinsdag, februari 08, 2011

Tablet (deel 2)

Kijk toch, hoe schoon!
Maar kan je er ook iets mee doen?

Wat hij heeft:
  • een 7 inch schermpje, 800x480 pixels groot: mooi, helder en capacitief (dus minder reflecties).  De beperkte resolutie stoort mij niet, maar maakt een mobiele browser wel nodig; Ik ben blij dat hij klein is, omdat ik hem overal meesleep. Als tablet-voor-op-de-keukentafel zou ik wel voor minstens 10 inch gaan.
    Net zoals je een netbook koopt voor onderweg, maar een laptop voor thuis (mits infinite resources).
  • een appstore: dat is even wennen. Bij een computer/console ben je gewoon dat het besturingssysteem bepaalt welke software je kan draaien. Maar bij een tablet is dat de producent van je hardware. Archos heeft Appslib, wat iets anders in dan de Market van Google, of die van Samsung...
  • android (2.2 Froyo): Android is een zeer open systeem, tot op zekere hoogte te vergelijken met Open Source initiatieven. Groot voordeel hiervan is: flexibiliteit. Zo download je een eenvoudige applicatie (gapps4archos) van het web en op vijf minuten heb je toch Google Market (Acrobat! Maps! ...). Anderzijds zit je ook met het nadeel dat Open programma's toch wat minder gebruiksvriendelijk zijn. Crashen doet hij niet vaak, vastlopen iets vaker.
  • multi touch: toch met 2 vingers. Voor mij blijft dat een gimmick (dat je 99% van de tijd gebruikt enkel om te zoomen, zoveel roterende applicaties zijn er niet) die even goed door andere gestures vervangen kan worden. Of een zoom-knopje. Cool, dat wel.
  • accelerometer: leuk voor spelletjes
  • bluetooth, wifi, usb, hdmi out... : een telefoon in de kamer hiernaast biedt zich naadloos aan als modem. Technologie met een waaw-gevoel. Het netwerk op school is sneller geconfigureerd omdat de software uit zichzelf de security settings (bv. WPA2 enterprise) ontdekt.  Sinds Goya mij aan dropbox heeft verkocht, ben ik vaak zelfs te lui om het usb kabeltje te zoeken. 
  • batterij: moeiteloos, een dag in gewoon gebruik. Video zal vermoedelijk meer energie verbruiken.

Wat hij niet heeft (en ik niet mis):
  • een 10 inch scherm, 1024x600 of meer: vermoedelijk worden quasi alle 10 inch touch screen schermen door Apple opgekocht, maar dat is enkel een kwestie van tijd. Voor de 50 euro moet je het niet laten.
  • Flash:  Archos heeft Flash 10 nog niet geaccrediteerd, en gelijk hebben ze. Flash reclame slurpt achter je rug je batterij leeg. Flash filmpjes kreunen schokkend onder de overhead. Flash spelletjes vereisen een echte muis en/of een toetsenbord. Wat betreft Flash was, in mijn ogen, Apple visionair.  Toch is Flash soms handig en gelukkig haal je die simpel uit de Google App Market.
  • windows:  Windows is geen besturingssysteem dat geschikt is voor tablets. Punt. En het noodzaakt een harde schijf i.p.v. een energie- en schokvriendelijke solid state disk.  Windows is om content te produceren, niet te consumeren.
  • 3G moden: de tablet kan niet uit eigen kracht op het internet, maar doet dat via WiFi of bluetooth. Dat spaart mij een apart abonnement uit én de garantie dat al die leuke applets die ik installeer niet achter mijn rug aan mijn adresboek, mijn GSM rekening of mijn 3G bundel kunnen leeg knabbelen.  Ik vertrouw mijn VISA kaart gegevens immers ook niet toe aan willekeurige software die ik gedownload heb op mijn computer.
Wat hij niet heeft (en ik misschien wel mis):
  • knopjes: je raakt het swoochen (swichen? swachen?) in lange rss-lijsten snel beu. Wat zou ik het leuk vinden om een scroll wiel/stick te hebben. Of een home/end/page-up/page-down knop.  Maar op de tonen van de Krishna's chanten wij "nooit meer knopjes, neen geen knopjes, nooit meer knopjes; knopjes kno-ho-pjes". Feedback van een ingedrukt knopje, het is toch iets.
  • een toetsenbord: een tablet dient om media te consumeren, wie wilt produceren moet een netbook kopen. Maar bij het mailen/chatten/bloggen zou het toch wel handig zijn.
  • een muispointer: een precisie pointer en een manier om rechthoeken te selecteren, het lijkt me nuttig. Maar de profeten van de cool hebben vast argumenten.
  • GPS:  Nokia is zo lief om toe te laten dat je je gsm als bluetooth-gps-mouse deelt. Maar ik krijg het nog niet aan de waggel. 
Noot: met Android zie je pas hoeveel Chinese applets er zijn. Het idee dat de default taal voor een stuk software Engels is, zou wel eens snel achterhaald kunnen zijn.
Lastig ook. Kent iemand het verschil tussen "OK" "Cancel" "Delete All" in Chinese tekens?


Bracke

Hoe zou Kim Geybels zicht daar eigenlijk bij voelen?

Zelf kreeg ik bij de journalist Siegfried Bracke altijd het gevoel van iemand die met zijn nagels over een schoolbord krast. Hij drukte zichzelf te vaak op de voorgrond, wilde te veel de effecten van zijn debatten sturen.

Citaat (1996): "Jammer alleen maar dat er na al die staatshervormingen nog zoveel te vinden zijn die in dat waanzinnig vijand-discours meestappen. Het idee dat het gaat om strijdende partijen, om het gevecht over morzels gronds, om het toedienen, krijgen of voorkomen van Vlaamse kaakslagen, om het Vlaams blazoen, om het redden van de eer van moeder Vlaanderen. Uitgerekend dat soort overwegingen heeft ons alvast doen afhaken." Een mens mag van mening veranderen, dunkt mij, op 15 jaar. Maar het is toch even schrikken om hem nu zelf de rol te zien spelen die hij zo passend beschrijft.

Citaat (2011): "Ik kijk uit naar de uitspraak van de Raad. Mijns inziens staan hier belangrijke journalistieke principes op het spel. Het zal u bekend zijn dat ik de Vlaamse media altijd met kracht heb verdedigd. Ik zou dat graag blijven doen, maar dat kan maar als fouten ook aldus worden erkend." Hm.


zondag, februari 06, 2011

Vaderlijk ego

Dag 1.
De Sponzen Eega: "Amai die baby mist u nogal. Vandemorgend op het ververskussen was hij de hele tijd 'papa' 'papa' aan het zeggen."
Dag 2: "Amai, die baby houdt nogal van u. Voor de middag stond hij aan de kast te trekken en van 'papa' 'papaaa' aan het roepen."
Dag 3: "Amai, die baby mist u echt wel. Na het bad was het de hele tijd van 'papa' 'papa' tot aan zijn fles."
Dag 4: "Lap, hij had scheef gek*kt en toen ik hem nieuwe kleren aandeed zei hij enkel 'papa' 'papa'."

Dag 5: "Hm. Misschien niet echt wat ge wilt horen maar 't is precies enkel als ik voor zijn neus sta te zwaaien met zijn ondergoed van Barbapapa dat hij 'papa' zegt. Zoals in 'Barba-papa'. Vandaag was het effen en kwam er geen gebenedijd woord uit."


vrijdag, februari 04, 2011

Bweuk-bis

Ook studenten blijken wat "op" te geraken.

Zit ik hier statistiek te verbeteren en twijfel of mijn favoriete antwoord is
"Chuck Norris"
of
"2200, maar dat getal lijkt me te groot dus ik deel het door 100; mijn antwoord is dus: 2,2"

Ik ben al lang blij dat ik geen examens meer moet afleggen;


Bweuk

Als je examens afneemt, dan mag je niet ziek zijn. Net als wanneer je meedoet met Eurosong, prop je jezelf dan vol met Dafalgan en vriendjes. Maar na drie weken voltijds examineren en vroeg opstaan, zegt mijn inwendige administratie: ola.

Sinds sommige van onze kinderen is de rek een beetje uit mijn inwendige weerstand tav oververmoeidheid, en dat helpt ook niet.

Symptoom gisterenavond: ik zit op de trein, de conducteur komt binnen. Ik neem een snoepje en bied het aan.


woensdag, februari 02, 2011

Dt fout

In de eindeloze reeks "irrelevante posts".

Ik schreef daarnet over een fles wijn:
"Houd wel nog een bodemke over."
en dacht, dat is een dt fout.

Het moet zijn
"Houdt wel nog een bodemke over."
of
"Houd nog een bodempje over."
zou ik denken.


Jim Henson

Naar dit perfecte gebit kan ik blijven kijken:

Wat moet dat toch een heerlijk hoofd geweest zijn om in te leven, van die Jim Henson.

Ik heb altijd gedacht dat Sesamstraat een soort spin-off was van De Muppet Show, maar chronologisch gesproken blijkt dat omgekeerd te zijn. Wikipedia leert ons verder nog dat de pilot aflevering van de Muppet Show de kindvriendelijke titel "sex and violence" meekreeg. Passend.

In de jaren '70 wasten de mensen zich dan maar één keer per week, maar het was er zeker niet slechter dan nu.


Examens

Sommige studenten durven er wel eens dingen uitslaan met een hoog flurkengehalte, zo tijdens een examen. Maar omdat "flurk" niet zo schattig klinkt, op zo'n moment, verkies ik "kwiebus".

Maar wat is eigenlijk het vrouwelijk van kwiebus?

Het meisje wist het ook niet, gisteren.