Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

donderdag, september 23, 2010

Morgen

September, dat is de maand van morgen.

Morgen ga ik dat klusje doen.
Morgen ga ik die mail beantwoorden.
Morgen heb ik tijd.

Morgen, dat is oktober. Hopelijk.


woensdag, september 22, 2010

Collaboratie

Collaboratie, dat ligt 65 jaar na datum nog altijd gevoelig bij de Vlaamse beweging.
Want hoe kan je iets verwerken dat verkeerd is, maar waarop de tegenstanders na de oorlog éven verkeerd reageerden, en waarvan je net teveel Vlaamsnationalisten kent die het eigenlijk achteraf bekeken misschien niet helemaal verkeerd vonden.
Enfin, u kent de nuances van de geschiedenis.

Vandaag schrijft Bart De Wever daar in zijn De Standaard column een stukje van zich af.

Over Hergé: "Deze strip verscheen voor het eerst tijdens de Tweede Oorlog in de collaborerende krant Le Soir. "
Had u het niet goed gelezen? Dan herhaalt hij het nog even: "[...]nadat hij eerder als jonge reporter had gewerkt voor Le Vingtième Siècle, een rechtse katholieke krant onder leiding van pater Norbert Wallez, die openlijk sympathie betuigde voor het fascisme. Hergé zei later dat hij alles aan Wallez te danken had. [...] Voor Le Soir was Hergé een godsgeschenk, de verhalen van Kuifje waren immers de voornaamste reden om de collaborerende krant te kopen."
'Collaborerende krant' Le Soir deed de laatste tijd nogal wat moeite om het gedachtengoed "België" te onderbouwen.

Om langzaam tot zijn punt te komen: "Over heel deze geschiedenis, die toch geen detail was in het leven en werk van Hergé, zal u echter helemaal niets te weten komen in het Hergé-museum in Louvain-la-Neuve. [...] Het negeren van dit belangrijk aspect in het leven van de briljante kunstenaar, is typerend voor de Waalse mythe dat de collaboratie een overwegend Vlaams gegeven was terwijl Franstalig België dapper verzet bood."
Klassieke retorische truc: juiste premisse, scheve conclusie. Natuurlijk waren er ook collaborerende Walen, maar de verhouding was om de gekende redenen naar verluidt 10000 versus 100000.

Met: "Het historisch onderzoek naar de Franstalige collaboratie blijft tot vandaag dan ook bijzonder summier. Het contrast met Vlaanderen kan niet groter zijn. [...] Exhaustief historisch onderzoek, met een niet altijd even vriendelijke Maurice De Wilde als pionier, deed de Vlaamse vergoelijking vanaf de jaren tachtig wijken voor een objectieve blik op de fatale flirt met de bezetter."
Fatale flirt versus collaborerende krant, BDW is een meesterlijk provocateur.

En ook: [...] de beeldvorming van de Tweede Oorlog verschoof van een strijd tussen natiestaten naar een ideologische botsing tussen de democratie en het demonische nationaal-socialisme dat verantwoordelijk tekende voor de Holocaust."
Hum. Het is dus een kwestie van beeldvorming?

Waarna het bruggetje Hergé-Vandensteen-De Wever afgemaakt wordt: "En anders dan in Wallonië, is er in Vlaanderen geen ontsnappen aan. Kijk maar naar wat nu gebeurt met Hergés collega Willy Vandersteen. [...] Er is echt geen ontkomen aan. Onlangs presteerde de RTBF het in een reportage om beelden uit te zenden van het graf van mijn vader als opstapje naar een vermelding van mijn grootvader die lid was van het VNV, wat dan weer de kans bood het verhaal te larderen met beelden van geüniformeerde collaborateurs. Verwijzingen naar een mij toegedicht nazisme blijven in sommige Vlaamse en in bijzonder veel Franstalige scheldmails vaste prik."

Ik snap niet goed waarom hij net nu deze column schrijft. Is het een revanche op de franstalige media? Kijk wat dat Leterme opleverde. Is het om de Vlaams Blok vleugel van de N-VA te paaien? Slechte timing. Is het iets persoonlijks, een stokpaardje dat al lang op het puntje van zijn tong ligt? Slechte timing.

Echt goed voor het vertrouwen tussen de onderhandelaars is het niet, en BDW is toch intelligent genoeg om dat te beseffen.

Is het enkel een uitschuiver omdat hij moe is van101 dagen pre-formateren? Het valt te vrezen. Neen, te hopen.

Zijn afsluiter kan perfect komen uit een column over het populistische discours dat vandaag in Vlaanderen de gedachte warm houdt dat alle Walen profiteurs zijn: "Toch is het beter alle feiten uit het verleden van een gemeenschap onverbloemd onder de ogen te zien dan over anderen te oordelen vanuit een misplaatste morele superioriteit gebaseerd op collectieve onwetendheid."
Ironisch.


Citaat van de dag

Op "Matin Premiere" deze morgen ging het over het optreden van U2 vanavond, en vroeg de ene presentator aan de andere welke zijn favoriete liedje was.

-"Evidemment, vizzur vi-zout joe, biensur."


maandag, september 20, 2010

Beroepen

Las ik op de trein een column over toegevoegde waarde, overviel mij de volgende bedenking.

Eigenlijk zijn er in dit millenium ruwweg maar drie soorten beroepen: kinderopvang (mijn sector), reparatiewerken (van organisch en ander materiaal) en verstrekkers van middelen tot genot of vermaak.

Het leukste van dit alles is natuurlijk om consument te zijn van het laatste, vooral niet van het tweede en liever niet van het eerste.

Al de rest hebben we ongeveer geoutsourced naar het Verre Oosten. Geen wonder dat Agoria zich zorgen maakt.


woensdag, september 15, 2010

Brink

Het was gisteren ambras tussen Jort Kelder en het lief van Nina Brink, ene Pieter Storms. Sympathiek ging het er niet aan toe.

Reden is dat het tijdschrift van Jort Kelder destijds lelijke dingen over Nina had geschreven, waarop de dame beslag liet leggen op de bezittingen van de journalist. Enzo.

Nu is die Nina Brink voor iedereen die de InternetBubbel nog heeft meegemaakt een onwaarschijnlijk interessant figuur. Voor de anderen: het is de Nederlandse versie van Lernout en Hauspie, maar véél leper. Slimmer. Hollandser.

Heeft minstens 250 miljoen euro overgehouden aan het WorldOnline verhaal, nadien nog een bedrijf of vier opgericht of overgenomen. Bijna altijd en allemaal na haar verdwijnen failliet gegaan.

En ook "Enkele uren vóór de noodlottige aanslagen van 11 september 2001 heeft Nina Brink haar bankier gebeld en hem de opdracht gegeven om haar complete aandelenportefeuille te liquideren. Dit is vervolgens ook zo gebeurd. Volgens Nina Brink handelde ze op basis van intuïtie en is ze "hiervan zeker niet slechter geworden.", volgens de Wikipedia Trivia.

Hoe veel keer kan je het geluk aan je kant hebben, per leven?


zaterdag, september 11, 2010

Zwaartekracht

Onder andere vrouwen weten dat al langer, maar net als de Tijd is de Zwaartekracht een taaie en genadeloze tegenstander.
Zwaartekracht
[beeld niet voor gevoelige zielen]
(De Sponzen Lady will kill me als ze deze foto op het internet ziet.)


dinsdag, september 07, 2010

Le Monde

Le Monde maakt in een sterk editoriaal (4/9/10) een eenvoudige analyse van "het probleem België" (én Nederland).
We citeren:
"A Bruxelles, les tourments ont commencé dès 2007. Le chrétien-démocrate flamand Yves Leterme a légitimé le message des indépendantistes flamands, auxquels il s'était associé. Mais, comme son parti, il a été dévoré par cette Nouvelle Alliance flamande, qui, grâce à lui, a pu faire prospérer l'idée d'une Flandre autonome, délivrée du "boulet" wallon et susceptible d'accaparer Bruxelles. La confusion est telle, aujourd'hui, en Belgique que le scénario de la partition n'est plus irréaliste." (google translate)
Oorzaak:
"Au-delà de leurs dissemblances, les deux Etats du Nord, longtemps cités en exemple pour leur art du compromis, souffrent de maux similaires. De la montée d'un populisme égoïste et parfois anti-européen. Du désaveu de l'opinion à l'égard de systèmes politiques à bout de souffle. Et d'un éparpillement de l'électorat, que favorise le système de représentation proportionnelle, augmenté, en Belgique, d'une obligation de se rendre aux urnes qui encourage le vote "ras-le-bol"."[gt]
... en onderliggend:
"Après une extrême droite radicale et xénophobe, la Flandre a vu naître une droite nationaliste décomplexée, qui a su mêler la mise en cause de la "mauvaise gestion" à la revendication indépendantiste et à la dénonciation des transferts d'argent vers les "pauvres" francophones. Aux Pays-Bas, les partis classiques n'ont pas vu venir la menace d'un populisme antimusulman qui fait de tout étranger le bouc émissaire.

Dans les deux pays, des partis très minoritaires au départ ont acquis de la notoriété grâce à l'impuissance des partis traditionnels, incapables d'opposer des arguments rationnels aux vociférations populistes. Grâce à la curiosité de médias avides de nouveauté, et qui ont, en amplifiant leur parole, rendu crédible cette dernière. Grâce, surtout, à des systèmes électoraux qui ont transformé les Parlements en chambres d'écho de visions caricaturales sur les questions politiques majeures. Un constat inquiétant."[gt]

De waarheid kan soms zéér eenvoudig zijn.

Zonder afbreuk te doen van al die mensen die eerlijk dromen van een onafhankelijker Vlaanderen.


vrijdag, september 03, 2010

Repliek van de dag

Examen wiskunde. Altijd leuk als studenten gevatte replieken klaar hebben.
(nog leuker als die replieken juiste antwoorden bevatten, maar alla)

SR: -"Ben je klaar met je examen?"
stud1: -"Ongeveer."
SR: -"Ongeveer klaar, dat is zoals een beetje zwanger, dat kan niet."
stud1: -"Hebt ge mij al eens bekeken? Ik kan nooit zwanger zijn."

SR: -"Hoe komt het dat jij tweede zit hebt?" (noot: dit is meestal een compliment als het examen goed is, want dan snap ik niet goed waarom ze dat een paar maand eerder niet konden)
stud2: -"Omdat ik gebuisd was natuurlijk!"

SR: (stelt inzichtsvraag) -"Enne, waar komt deze formule vandaan?"
stud3: -"Ah, uit de cursus natuurlijk!"


Niet hilarisch, maar wel verfrissend op van die vermoeiende dagen.


Ooooooh.

Kijk eens wat een schoon kereltje!
Eerst proberen te herkennen, dan pas er op klikken!

En dan nu... aan het werk!


2 september 2010

O Gij, Hip Volkje uit de Jaren '90.

Gisteren was het 90210, en niemand die het opmerkte?!

Zoveel ondankbaarheid voor zoveel televisioneel plezier, het is een schande.


Leterme

Ik moet de laatste dagen vaak denken aan Yves Leterme.
Het moet hem toch wel enorm wringen (zeker als hij zo rancuneus is als men ons weet te melden) om de formatie bezig te zien. De standpunten liggen quasi identiek als in 2007, de kaarten eigenlijk ook (al is het kartel van toen, de N-VA van nu), de methode, de evolutie. De Wever die het anders wilde doen, niet met ellenlange besprekingen in kastelen waaruit gelekt zou worden, maar die vandaag gedwongen wordt om hetzelfde te doen. Inclusief fysieke uitputting, hartkloppingen en ziekenhuisbezoek. Dat moet pikken.

[nvdr: Leterme was de verkeerde man op de verkeerde plaats in 2007 en zijn partij had dat sneller moeten inzien]
[nvdr2: vandaag is men ook begonnen met het knelpunt, iets wat men in 2007 eerder kortzichtig vooruitschoof]

Maar in tegenstelling tot Leterme, die vanaf dag één gebashed werd als een incompetente autist, kreeg Bart De Wever in alle media én op het politieke toneel zoveel krediet dat het maar niet op te maken lijkt. De reden hiervoor: iedereen voelt de sense of urgency. Er moet een regering komen, dus met de N-VA. Er moet 25 miljard bespaard worden. Géén regeerakkoord vormen is hetzelfde als de verrottingsstrategie toepassen op België. Een hele dure strategie is dat, en iedereen gelooft nog steeds dat BDW daar niet op uit is.

Al begint men in stilte te twijfelen aan de intenties van de stratego-groep van zijn partij. Het feit dat de partij van de sympathieke conservatieve rebel, zonder pardon haar senator aan de deur zet zonder goed na te gaan waarom (imago), waarna nogal ongelukkig blijkt dat het vooral om een romantische ontsporing gaat, helpt niet echt.

Soit.

Vanochtend stond er een heel kort maar opmerkelijk berichtje in de krant:
"‘De Franstaligen hebben een strategische fout gemaakt door CD&V te ridiculiseren. Daarmee hebben ze onbewust het bedje van de N-VA gespreid.' Dat verklaart PS-ondervoorzitter Philippe Moureaux vandaag in Le Vif en op de RTBF. Volgens Moureaux gaat het om alle Franstalige partijen, al merkt hij wel op dat de MR in 2007 aan zet was."
Auwch. Wat zou ik graag in het hoofd van Leterme gezeten hebben toe hij dit las.

ps: ik begrijp ook de CD&V strategie niet om zich vandaag te verschuilen in de schaduw van de N-VA, en hun standpunten schijnbaar blindelings te volgen. Maar dat zal wel aan mij liggen.


donderdag, september 02, 2010

Pakistan

btw: ja, wij overleven Pakistan.

De Vlaamse/Belgische hulpverleningsorganisaties zijn een beetje gefrustreerd dat de hulpacties voor Pakistan niet goed op gang komen, maar alles valt een beetje tegen:
* de periode: in augustus is het geld van veel mensen op en denkt men aan alle uitgaven die vanaf september nog moeten komen; beter was: de kerstperiode
* de media: de overstromingen vallen in volle komkommertijd; de media krijgen zichzelf niet gemobiliseerd; beter was: vanaf het nieuwe TV seizoen
* de ramp: een catastrofe die localiseerbaar is in plaats en tijd, spreekt veel meer aan (een tsunami, een aanslag, een aardbeving); beter was: een overstroming door een gebroken stuwdam
* de slachtoffers: vanuit vroegere verslaggeving (mijn enige bron) associeer ik Pakistan met een land van moslimfundamentalisten die in hun noordelijke bergen schuilplaats bieden aan Taliban strijders - Bin Laden - niet zelden baardlijke duivels die vrouwen stenigen en het Westen haten; beter ware: pluizige lammetjes of kleine poesjes en foto's van kinderen

Samen maakt het dat de Pakistani minder vlot onze solidariteit wakker geschud krijgen. Ten onrechte. En uiteraard is het geen volk van fundamentalisten die het Westen haten. En zelfs als dat zou zijn, dan zou net goede hulp aan dat land hen kunnen overtuigen van hun ongelijk.

Dus toch maar een beetje helpen. Maar als je het aan mij vraagt niet via 1212, maar liever rechtstreeks aan een hulporganisatie. Gesteld dat u het aan mij zou vragen.


Traumatische ervaring van de dag

Student komt binnen in examenlokaal. Een beetje te laat.

SR: -"Is 't voor Wiskunde?"
Stud: -"Euh,ja."
SR -"Wel, hier zijn de vragen, daar is papier en formularium en zet uw gerief hier maar vanvoren."


Student zet zich bij de anderen en begint op het examenblad te schrijven.

Bijna tien minuten later steekt hij bedeesd zijn hand op.
Stud: -"Ik ben hier eigenlijk voor de vakantiecursus wiskunde."

Hm.