Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

vrijdag, oktober 30, 2009

Berenfeest

De laatste dag voor de novembervakantie was het berenfeest op school. Met berenmutsen en berenpap en iedereen mocht zich verkleden als beer.

2 minuten nadat de Sponzen Moeder met de kids op weg naar school vertrokken was, belde ze: J. was zijn berenpak vergeten! Of ik het snel even kon achterbrengen.

Waarop ondergetekende op zijn fiets springt en nog gehuld in zijn in zijn turquoise pyjama de moeders aan de schoolpoort trotseert om zijn troosteloos kereltje weer blij te maken (het was eigenlijk wel de bedoeling om niet tot aan de schoolpoort te moeten rijden, in die flanellen broek, maar ze hadden nogal rap gestapt).

Zo zijn Sponzen Vaders.

Hoe Sponzen kinderen zijn? Wel:

SR: "En, vond de juf je niet mooi in je berenpak?"
J.: "Oei, ik ben het vergeten aan te doen."


donderdag, oktober 29, 2009

Klasse

Kijk, ik sta met deze post in Klasse nummer 199.


Beleefdheid

Kinderen die boos aan het wenen zijn, kan je in twee groepen opdelen. Een eerste groep wenst graag getroost te worden, een andere kan dat niet verdragen. Als je die laatste tijdens een boze bui oppakt en vraagt om samen in een boekje te kijken, dan schreeuwen ze iets als "NEEEEEEEEEEEEEE" (gevolgd door een zingend trommelvlies).

Onze Momis (3) is er eentje van de tweede soort. Gisteren was hij kwaad omdat hij geen speculoosje kreeg. Waarop hij, toen ik hem oppak en voorstel om even in een boekje te kijken, roept: "NEEEEEEEEEEEEEE, BEDANKT!"

Beleefd tot in de kist.


Die ochtend op het internet

Mijn email paswoord is een kleine aanpassing van een automatisch gegenereerde string van 8 cijfers en letters. Zeer veilig dus, in theorie, maar ik vroeg me af of er ergens op het Internet geen databank/webpagina zou bestaan waar mijn paswoord in zou zitten. Gekraakt ofzo.

Intikken van het origineel in Google: 93 hits. Niet veel, maar eigenlijk ook niet weinig. Blijkbaar bestaat er ergens een Chinees met als useraccount dezelfde - automatisch gegenereerde - naam.

Wat hebben we geleerd:
(1) Als je dus paswoorden wilt kraken, dan is het blijkbaar zinvol om op het internet applicaties te gaan zoeken die automatisch random strings genereren.
(2) Chinees is een mooie taal, maar na automatische vertaling is het nog mooier:
Grote spin (Dr.Web) is Rusland's eerste anti-virus software, anti-virus software, de militaire en de nationale veiligheid departementen, de software is niet business-georiënteerd, (want er is geen tekort aan middelen voor onderzoek) is een echte technologie gebaseerde software, De verpakkers van 's werelds meest krachtige hij kon het virus, die antivirus-engines doden is' s werelds eerste plaats. Bezet door zeer weinig middelen. Torpedobootjagers, en rode paraplu wordt gebruikt in half-afgewerkte producten van zijn motor, omdat de grote geesten van de Russen, de kern van dingen die niet verkopen.

"Omdat de grote geesten van de Russen de kern van dingen niet verkopen." Schoon, toch?


dinsdag, oktober 27, 2009

Minimalisme

Een idee voor van die mensen die graag in een leeg, minimalistisch huis wonen: een kerststal!


maandag, oktober 26, 2009

Verkeerd antwoord van de dag

SR (via het internet): "Hah, ik heb hier net een foto van onze nieuwe beebie. Wil je hem rap zien?"
X: "Ach neen, ik zie jullie toch met kerstmis.."


Te eerlijk, het kan :-)


zondag, oktober 25, 2009

Dutje

In de reeks "Iets minder geslaagde posities om in te slapen":
Dutje


TSO-ASO

Vertel ons iets wat we nog niet weten.

Vandaag in De Standaard:
"Van technisch naar hoger onderwijs is nu de regel

Onderwijs — BRUSSEL - Twee op de drie van de jongeren die het technisch onderwijs afmaken, gaan door naar het hoger onderwijs. En ruim de helft van hen slaagt. ..."
Ik geef les in een school voor Industrieel Ingenieurs, en daar weten wij dat al lang. Voor richtingen als de onze maakt het niet zozeer uit uit welke vooropleiding je komt, dan wel wie je bent en hoe je werkt.

Tot mijn wanhoop heb ik vorig jaar aan een visitatiecommissie wel 3 keer op dezelfde vraag moeten antwoorden: "Welke speciale inspanningen doen jullie om de TSO studenten in het eerste jaar bij te staan?"

Het antwoord op deze vraag is: NIETS. Niets anders dan voor alle andere studenten. Die studenten hebben namelijk *exact* hetzelfde slaagpercentage als de ASO studenten.

Natuurlijk zijn het de goeie TSO studenten die tot bij ons komen, en allicht gaan de sterkste ASO studenten liever Burgerlijk ingenieur of Bioingenieur studeren. Maar op dit ogenblik vormen ze, bij ons alvast, een goeie mix.

Nu nog wat minder tetteren in de les.


Visa

Mijn eerste ervaring met digitale fraude.

Net nu ik vanalles wilde kopen op het internet, krijg ik bericht van de vrienden van VISA dat de gegevens op mijn kaart gecompromitteerd werden, vermoedelijk via een database in Spanje.

Geen probleem. Kaart laten blokkeren en een dikke week wachten op een nieuwe. Visa is daar altijd heel klantvriendelijk in.
Geen probleem? Net nu ik allerlei onmisbare, noodzakelijke dingen wilde kopen op het internet!!

Een hele week wachten. In welke eeuw denken die gasten wel dat wij tegenwoordig leven? Een week wachten op het internet is als een jaar aanschuiven bij de bakker.

Alsof ik volgende week die dingen nog ga willen kopen.


dinsdag, oktober 20, 2009

Jef Nys

Het universum zou nu toch eens mogen beginnen met luisteren.
Vanmiddag is Jef Nys overleden.

We hebben het trouwens altijd wonderlijk gevonden hoe tekenaars op hun figuren lijken. In dit geval: Flip, de papegaai.


Zeer

't Is dat yab erover begint.

Zelf had ik niet verwacht dat ik zoveel last ging hebben van het overlijden van een huisdier als bij het verdwijnen van onzen oude kameraad. Het is een beetje als het breken van een arm, of een been. Het doet zeer, maar het geneest. Soms jeukt het nog, bij mistig weer ofzo.

Toch is dat niet te vergelijken met het verliezen van een persoon, iemand. Dat is meer als een arm verliezen. Het heelt, maar echt goed komen doet het nooit meer.


maandag, oktober 19, 2009

Reclame

Je kan altijd foti trekken van je kinderen alsof ze op een pak Betterfood of Pamper staan.
Pampershot
...maar te mooi is ook een beetje saai, soms.
Karakter is eigenlijk mooier, misschien.
Kapoen
't Is ook nooit goed.


Wapper

Oei.

Stelde ik (tongue-in-cheek gewijze) aan een Antwerpenaar voor om Vlaanderen van Belgie los te scheuren mits het achterlaten van Antwerpen (en niet van Brussel, zoals een polemiekje vorig seizoen stelde).

Kon die daar helemaal niet mee lachen. Dan weet je: het zit echt wel diep, die Lange Wapper.


vrijdag, oktober 16, 2009

Humor

Humor van een zevenjarige.

Zus kijkt met één oog in haar chocoladebroodje.
M. -"Hey er zit een gat in mijn broodje. Als een grot eigenlijk."
SR. -"En, wat zie je er in?"
M. -"Pater Damiaan!"


Humor van een driejarige.

Sponzen Moeder: "Jij bent mijn oogappeltje!"
T. "Nee! Je oogkiwi."


Een mens moest erbij zijn.


donderdag, oktober 15, 2009

Caramba

De huisdokters zijn toch wel in een andere state-of-emergency tegenwoordig.

Maandag mijn bed niet uitgeraakt met allemaal verspreide, grieperige klachten. Geen echte griep (nog niet), zeker niks mexicaans. En toch de dokter zéér formeel en streng.

Vroeger zouden we gewoon onderhandeld hebben over het aantal dagen huisarrest (ik: "minder! mijn werk blijft liggen!" zij:"meer, anders sta ik hier overmorgen terug!").

Nu was het: "Jij werkt in het onderwijs. Dus: zwijgen, thuis blijven, dit doosje pillekes uitpakken (virusremmers?). En als het donderdag niet beter is, riskeer het niet om me niet terug te bellen."

De pandemie als zegen voor wie van strenge vrouwen houdt.


zaterdag, oktober 10, 2009

Felice

Nu is het wel even genoeg, met al dat sterven.

Felice was al een tijdje dood, nu is Dre Steemans hem daarin gevolgd.

Als kind was ik grote fan van 'Het genootschap' op de radio en het heeft mij altijd verbaasd dat het de makers van dat programma nooit echt goed vergaan is. Luc Saffloer werd de eerste CVS-BV; Frank Dingenen heeft men opgebruikt op televisie en zit met een soort miskend-talent-verdoeme-toch in zijn appartement te vloeken; Felice had wel succes, maar blijkbaar ging zijn ambitie toch nog boven zijn verwezelijkingen hangen. Misschien dat Karerl Vereertbruggen - nog altijd onmisbaar als brein/tekstschrijver her en der - zich in de schaduw nog het beste voelt.

In een van zijn boeken beschreef Dre Steemans provocatief zijn vrolijke jeugd op het jongensinternaat waar ik ook heb gezeten. Zij het een aantal generaties - kwastjes in zijn geval - eerder. Een school die wel meer kwiebussen heeft voortgebracht (naast een reeks tergend normale mensen als ondergetekende).


donderdag, oktober 08, 2009

Broek

Het leek wel een thema:

Eergisteren. Ik fiets langs de steenweg. Een vrachtwagen rijdt lekker dicht tegen het fietspad door elke (mega)plas in de goot en splasht elke fietser voor 50% doornat. De linkerhelft, van kop tot teen.

Gisterenochtend. Ik tank en dat systeempje dat ervoor zorgt dat er geen benzine meer komt als je tank vol zit doet het even niet. Splosj.

Gisterenavond. Ik zit tussen een gezelschap wijnproevers als mijn buurman in een brede beweging zijn glas Pichot omklots. Inderdaad.

Zou ik vandaag de mensen kunnen wijsmaken dat ik van kledingstukken met camouflage motiefjes houd?


woensdag, oktober 07, 2009

Citaat van de dag

Het is taalgebruik dat ik hier nauwelijks durf te reproduceren, maar toen ik net het studentensecretariaat binnenstapte en opende met een beleefd

-"Hoe gaat het ermee?",
kreeg ik (onverwacht vrolijk) als repliek:
-"Tgaat, maar ik heb een ontsteking aan mijn muis."

Het leek wel alsof ik minutenlang niks kon antwoorden.

Bijna zoals toen ik mijn moeder via een te slechte telefoonlijn vroeg of ze thuis nog cheques hadden, maar dan met de rollen omgekeerd.


dinsdag, oktober 06, 2009

Vervelend

Er is een deel van onze geboortekaartjes verdwenen tussen het verzenden en het aankomen. Dat is lastig, ook al omdat ze 'op' zijn en ik de USB stick niet meer vind waar de pdf op staat.

Maar ook omdat ik nu aan mensen moet vragen of ze het kaartje gekregen hebben. Als ik dat niet doe, dan zijn ze misschien boos omdat ze geen kaartje kregen. Als ik het wel doe, dan klinkt het alsof ik wil zeggen "en je laat niks weten!", wat - gezien de snelheid waarmee wij soms op geboortes reageren - zeker niet zo is.

Niet echt een situatie waarin veel te winnen valt.


maandag, oktober 05, 2009

Citaat van de dag

"De complexe getallen zijn de broccoli van de wiskunde."

(en het betekent nog iets ook!)

Slaaptekort heeft ook zijn creativerende kanten.


K3

Zaterdagnacht. Ik lag te slapen in de zetel, de buis flikkerend in roze en geel.

Plots stond Gert Verhulst naast mijn bed: "Sponzen Ridder, jij wordt de nieuwe K3", zei hij.
-"Maar Gert, en de meisjes dan?"
-"Die vinden wel iets anders om te doen."

It's a kind of torture.


Statistiek

-'Ken je nu al het antwoord op dat Pixar vraagstuk?'

Natuurlijk zouden we zoiets niet posten als we het antwoord niet kennen: 1286.

Eigenlijk zijn de drie redeneringen juist, zij het dat de eerste slechts een benadering geeft.

De andere twee redeneringen geven een ander antwoord omdat de vraag verschillend is:
  • De tweede geeft antwoord op de vraag hoeveel verschillende kaartjes k je hebt op het ogenblik dat je er in het totaal n hebt.
  • De derde zegt hoeveel kaartjes n je in het totaal hebt op het ogenblik dat je er k verschillende hebt.
Subtiel, en daarom houden we ervan.


Tupperware

Eigenlijk is er toch iets fundamenteels mis met die homeparties.

Een bedrijf dat mensen aanzet tot iets tussen morele aankoopverplichting en milde uitbuiting van hun eigen vriendinnen, en dit ter gemeenschappelijk gewin (waarbij het allergrootste gewin toch vooral in het bedrijf terecht komt).

De communist in ons wordt daar luid van.


vrijdag, oktober 02, 2009

Plastieken dozen

Telefoon.

X. -'Is je mama thuis?'
M. -'Neen, die is naar een Juppilair-party'


Klinkt als een gat in de markt.