Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

dinsdag, september 30, 2008

X

Ik kijk over het scherm van de computer mee naar x-factor. Het is de fase waarin de 12 "goeie" door de jury herleid worden tot 6 "die door mogen".

Ik ben er helemaal cynisch van geworden. Ze laten die mensen een hele dag zingen en dansen en doen en dan sturen ze de helft naar huis. We hebben hier het wedstrijdje gedaan om te voorspellen - puur op uiterlijk, zonder geluid op te zetten - wie er mag blijven meedoen.

En ja hoor, al wie te dik, te oud of te kaal is, mag vertrekken. Engelenstem of niet. Zo voorspelbaar dat ik er van moet kokhalzen. Onrecht aan de horizon!

Soms is een mens de commercie gewoon beu.


Dialoog van de dag

(op de trein, een meisje tegen haar vriendinnen)

-"Jah en toen zei hij: ik kan u niet af."
-"Hoezo, vroeg ik, waarom dan?"
-"Omdat gij altijd uw gelijk wilt krijgen, daarom kan ik u niet af."
-"Dat is niet waar, zei ik. Jawel, zei hij. Niet waar, zei ik. Jawel! Niet waar!!"
-"En kunt ge geloven dat hij dat bleef beweren? Niet te doen, dieje gast."


Zelfspot, het is iets om te hebben.


maandag, september 29, 2008

Grrr.

Ik wilde graag weten hoe het met de Fortis was, maar de kinderen beletten mij om naar het nieuws te kijken.

Dus ging ik naar www.vrtnieuws.net.

Daar vond ik een band met voorbijzwevende flash-filmpjes, echter geen journaal.

Ik klikte helemaal bovenin de pagina op "nieuws". Niets.
Ik klikte vijf centimeter lager drie centimeter meer naar rechts op "journaal 7". Clipjes. Geen overzicht, niks. Voorbijschuivende filmpjes, zonder inzicht in de structuur, of een soort inhoudstafel.

Toen ging ik naar www.vtm.be, klikte op "nieuwsuitzendingen" en kon mooi en selectief de verschillende onderdelen bekijken van de afgelopen week vol nieuwsuitzendingen. Fullscreen streamend op het Eeepc-tje heb ik zelfs het gevoel van vloeiende digitale televisie.

Ik kan me nog steeds niet verzoenen met deredactie.be. De eenvoud van de VTM siert.

[note: helaas geeft dat vtm nieuws dan weer bijna meer over het feit dat de vrachtwagenchauffeurs gezonder moeten eten, dan over de kredietcrisis...]


Rood is lekker

Onze J. is een kereltje met passieeen eigen vorm van humor.

Gisterenavond bleef hij alleen achter in de keuken:

J (4.5) -"Zo liefje, ga jij nu maar weer in de koelkast."

Of hoever de liefde voor ketsjoep kan gaan.

(meteen ook het antwoord op de vraag: "wat zou je voor je verjaardag willen?")


zondag, september 28, 2008

Solden!

Blijkbaar heeft de digitale fotografie weer toegeslagen.
Fortis topman Filip Dierckx liep vanmiddag bij de eerste minister binnen met wat papieren onder de arm.

Daarop staat dat ING aan een stevige korting ABN zou overkopen van Fortis. 50% solden, zeg maar. De fotograaf leest dat van het schermpje van zijn fototoestel, en SMS-t naar de redactie. Net zoals toen met DehaeneHet zal niet zo lang duren alvorens politici deze techniek eens zullen gebruiken om de pers op een verkeerd been te zetten.

[update: de Standaard suggereert vandaag dat dat laatste inderdaad vermoedelijk al de bedoeling was van Filip Dierckx; hij scheen er nogal opzichtig mee rond te lopen]

Maar wat ik niet goed begrijp is: er was toch niks mis met Fortis?


Computer (bis)

Hoera! We hebben een nieuwe computer.

Eigenlijk dient hij enkel om mail te lezen en wat te surfen. Een goedkoop, stil, huiskamerdesigned ding dus. Maar dat verkopen ze niet.

Wel een masjien dat 99 dingen kan die je niet wilt, voor dat eentje dat je wel wilt.

Dus surfen we nu op een quadcore die niet eens sneller reageert op een muisklikje dan een tragere (of een snellere). Met de Vista kerstboom er op en er aan.

Nu begrijp ik waarom mensen een Mac-mini kopen. Volgende keer doe ik dat ook.


Computer

Hoera! We hebben een nieuwe computer.

De oude was een PII met 64MB geheugen, dus het mocht wel.

En bovendien heeft ie niks gekost. Dat ging zo:
- donderdagavond dacht ik "Hey, dat Fortis aandeel, dat staat nu wel op de bodem. Als ik nu voor een paar duizend euro koop, dan kan ik enkel winst maken." Famous last words.

Natuurlijk vergat ik dat te doen, zodat ik op vrijdag geen 20% verlies moest slikken.

Genoeg geld niet verloren voor een nieuwe computer.

Benieuwd wat ik maandag niet ga kopen.


donderdag, september 25, 2008

Tijd

Van geen naar veel keer twee kilo.
Zes
De tijd vliegt en brengt telkens meer clichés met haar mee.


Exit kartel

Vragen? Antwoorden!

De mensen praten uiteindelijk te weinig over politiek.

1) Is het kartel definitief kapot?
Het kartel CD&V-NVA bestaat lokaal nog altijd; nationaal bestaat het al niet meer sinds 27 november 2007. Die dag woog de N-VA een ultiem "klassiek" voorstel rond staatshervorming en bevond het te licht. Ik herinner me nog dat ik die dag wakker werd, de krantenkoppen hoorde en dacht: dit het einde van de CD&V. Sindsdien heeft de N-VA enkel deze lijn consequent aangehouden.

Het kartel is ontstaan uit een overlappende nood: de N-VA wilde wegen op de staatshervorming (tot elke prijs) en de CD&V wilde mee terug aan het beleid (tot elke prijs). Je kan géén twee tegenstrijdige dingen ten allen prijze wensen. Dat hebben we ondertussen weer opgefrist gekregen.

2) Wat met dat Onafhankelijke Vlaanderen?

Het lijkt alsof het idee van een onafhankelijk Vlaanderen de laatste maanden gemeengoed is geworden. Vreemd, want m.i. is het percentage 'echte' nationalisten niet hoger dan 10-15%. De sleutel ligt in een bedenking die Marc Reynebeau had: de NVA (én het VB én de Lijst De Decker) willen géén onafhankelijk Vlaanderen, ze willen een rechts onafhankelijk Vlaanderen.

In het Noorden van dit land stemt de meerderheid rechts(conservatief), in het Zuiden is de PS (links-conservatief) incontournable. In rechts Belgie ziet men in - na 25 jaar socialistische regeringen, zie ook de état PS - dat een rechts beleid enkel kan in een Vlaamsche cocon. En dus lijkt het de enige uitweg voor rechts om te ijveren voor méér Vlaanderen.

Straffer nog, indien men van de verkiezingsoverwinning van de MR in Wallonie gebruik had gemaakt om een écht rechtse regering uit te bouwen, dan zou de roep op dat zelfstandige Vlaanderen hier niet zo luid klinken. De ironie wilt dat net de CDH daar een stokje heeft voorgestoken.
Omdat de CD&V ook een linkervleugel heeft (bv. het ACV), kunnen zij de N-VA hierin trouwens ook niet tot het einde volgen.

De dag dat Vlaanderen zich afscheidt, overweeg ik ernstig om naar Brussel te verhuizen.

3) Leve de rechtlijnige NVA?

De N-VA redeneert dat je eerst een staatshervorming nodig hebt alvorens het land te kunnen besturen. Ze heeft het gevoel dat het wat dat betreft nu is, of nooit. Ze zijn dan ook niet bereid om een zwak compromis te aanvaarden, zelfs niet om in een discussie te stappen waar een zwak compromis zou uitkomen. Dat is zeer rechtlijnig én wordt her en der geroemd.

Maar de politieke pasmunt waarmee ze die rechtlijnigheid betalen, zijn niet hun eigen centen: ze doen het op kosten van de CD&V. Van Yves Leterme. Ze zetten de volledige electorale toekomst van beide op het spel voor het realiseren van hun idealen. Bedenk dat de N-VA zonder het kartel vermoedelijk de kiesdrempel niet eens had gehaald. Alle politieke macht betrekken ze uit de samenwerking met een partij die ze - zo blijkt nu - serieus gekannibaliseerd hebben. Dan is iets makkelijker om rechtlijnig te zijn dan wanneer het om het eigen vlees zou gaan.

(al geloof ik dat Bart De Wever daar ook wel consequent in zou zijn)

4) Belgie gered?

Het laatste jaar zijn er enkel dingen stuk gemaakt. De staatshervorming is niet tegengehouden omdat, bijvoorbeeld, de CDH pro-Belgie zou zijn. Ik heb het afgelopen jaar nauwelijks iemand "Belgie" horen vernoemen, nooit iemand "Belgie" horen verdedigen.

De staatshervorming is tegengehouden omdat de Waalse partijen geen wensen hadden; ze hebben het gevoel dat ze enkel kunnen verliezen. Iemand die niets te vragen heeft, daarmee kan je niet onderhandelen.

5) Dan toch BHV splitsen?
Zodra de Vlaamse partijen in het parlement BHV splitsen via een gewone meerderheid, hebben de Waalse partijen wél iets te winnen. De communautaire dialoog zal dan plots zeer snel gaan, want als beide partijen concrete wensen hebben, dan kan je een compromis vinden.

Daarom zullen ze alles doen om te voorkomen dat die splitsing er komt voor de onderhandelingen.

6) Wat heeft Leterme verkeerd gedaan?

Weinig concreets, dat is het drama. Hij had misschien in 2007 met de NVA moeten afspreken: stap er eventjes uit. Dan is de christendemocratische familie niet meer de grootste in het parlement en dan moeten de liberalen een regering maken. Met het risico dat het er eentje zonder CD&V zou worden, en dat risico wilde hij niet lopen.
Zijn fout. Dure fout.

(Het besef dat het een regering zonder staatshervorming zou worden, kon de N-VA moeilijk aanvaarden. Hun gok. Dure gok?)


woensdag, september 24, 2008

Informatie

Er is te veel informatie op deze wereld.

Als je een week lang geen mail kunt lezen, je weblogs niet bij houdt en je flickr contacts niet uit-checkt, dan is het enige wat nadien rest: deleten.

Mail ongelezen laten, posts ongelezen, foto's onbekeken.

De wereld gaat dan gewoon verder (ok, je mist wel een vergadering of een personeelsfeest, maar soit), alsof er niets gebeurd is.

En dat is zo verontrustend: omdat die mails en posts deletebaar zijn, bewijzen ze hun eigen onbelangrijkheid. Bevreemdend.


Kinderboeken

Nu hoor je het eens van iemand anders.Dat internet toch.


dinsdag, september 16, 2008

Amerika

Binnenkort zijn het in Amerika verkiezingen. Hoewel wij hier lange tijd dachten dat die gedomineerd werden door de strijd tussen Hillary Clinton en Barack Obama, weten we ook al langer dat de Amerikanen niet naar ons luisteren. Het is Obama versus Palin geworden.

Als ik er geld op zou zetten, dan gok ik op McCain-Palin. Het zijn onzekere tijden in de USA en dan lijkt een gezapige oude man, met een uitstraling van kom-maar-bij-mij-schuilen-dan-komt-alles-wel-goed een voorsprong te hebben tegenover een ambitieuze tafelspringer. En die Sarah Palin, die is onwaarschijnlijk camerageniek, dat wist u al.

Maar ik heb schrik van dat mens, ze geeft mij the creeps. De manier waarop ze in dat televisie interview een topprestatie neerzet, volledig emotieloos, zonder enige inhoud, maar perfect van vorm, daar krijg ik een slechte smaak van in de mond.

Het is moeilijk uit te leggen waarom.


zondag, september 14, 2008

Dialoog van de dag

Soms zou je toch eens in zo een kopke willen kijken.

M.(bijna 6): -"Mama, hoe kan je een dief herkennen?"
de Moeder: -"Dat kan je niet."
M.: -"En een bandiet?"
dM: -"Nope. Dat is enkel op de televisie, omdat je dan het verhaal makkelijker kan volgen."


(pauze)

M.: -"Is er eigenlijk een toilet in de gevangenis?"
dM: -"Hopelijk wel."
M.: -"En eten? En speelgoed?"


Jee.


zaterdag, september 13, 2008

Luiternet

Lui-leven-het-internet!

Je kan toch niet voorspellen welke toepassing precies een schot in de roos is.

Daarnet:
Zou ik met het beest gaan wandelen?
Klik-buienradar-klik.
Hm, als ik nog een kwartier wacht, dan blijft het zeker een uur lang droog.


Zoals ik tegen mijn studentjes zeg: slim en lui zijn ongeveer hetzelfde.


donderdag, september 11, 2008

USA

Vandaag viel mijn horloge stil om kwart na negen. Heel erg 9/11, dat apparaat.

Gisteren bedacht ik dat John McCain volgens mij die verkiezingen gaat winnen.

Gelukkig voor ons Europese ego willen er nog wel wat US-bridezilla's die het cliché van de domme Amerikaan willen bevestigen. Bv. door geënerveerd te vertellen

-"I bought this item on Ebay. They told me that is was 15GBP, but now there are 50 dollars from my account!!"
-"I mailed the guy and he told me that 'GBP' stands for 'Great Britain Pound', or something like that, but I told him that this is America, so drop the 'GBP'!"
-"..."
-"I didn't hear from him since."


Christus

Ik zat wat te spelen met Live Maps, en kwam toen uit op een beeld uit mijn jeugd. Niet in Rio De Janeiro, maar gewoon ergens tussen Aarschot en Leuven.
O tempora,o mores.

We zouden er een prijsvraag van moeten maken.


Eén keer teveel

Ringring.

SR: "Hallo, met de Sponzen Ridder."
stem: "Ja, is X daar, want ik heb hem nodig."
SR: "Oei neen, maar die is er binnen een uurtje wel."
stem: "Zeg hem dat hij mij moet opbellen."


Onschuldig, maar na de zoveelste beller die zijn takenlijstje afvinkt door anderen - die daarmee nog werk op de hals halen ook - te laten terugbellen, krijg ik het toch op mijn heupen.

De formule is:
X.heeft_nodig(Y) => doet.moeite(X)


U weze gewaarschuwd


zondag, september 07, 2008

Logica

Of hoe men tegelijk consequent en inconsequent kan zijn.

Na de eerste schoolweek en een late zaterdagavond, vonden we het tijd voor een middagdutje.

Moeder: -"Kom, ik breng jullie even naar jullie bed."
J. (vier): -"Neeeeen! Ik wil niet slapen. Nooit!"
M. (vijf++): -"Ik ook niet. Ik wou dat ik woonde in een land waar de kinderen lang mogen opblijven en de grote mensen vroeg moeten gaan slapen."
J.: -"Ik ook. Ik ga er nu naartoe." (waarop hij in de living verdwijnt)

De SR gaat even later kijken. J. ligt onder een dekentje in de zetel en doet alsof hij slaapt.
SR: -"Slaap je?"
J.: -"Natuurlijk."
(rolt met de ogen)
J.: -"In een land waar ik laat ga slapen ben ik overdag wel heel moe hoor."

Ok.


Amy

Eén van de voordelen van de dertig gepasseerd te zijn, is wel dat een mens zich geen zorgen meer maakt om zijn imago.

Zo zeg ik zonder enige schroom: ik heb mezelf het plaatje van Amy McDonald laten kopen. Hah.

<macho modus>Ieder wezen dat zijn eigen liedjes schrijft en daartoe een gitaar tussen de borsten heeft hangen</macho modus>, is voor mij namelijk redelijk onweerstaanbaar.
Zo om de tien jaar blijkt er een rage te zijn van vrouwelijke singer-songwriters, en deze keer dacht ik eraan te ontsnappen: van die nep-facebook-productjes, daar trap ik niet graag in.

Maar met dat Schotse accent, een stem die een beetje aan Melanie doet denken, een boekje met song lyrics, die retro foto's en liedjes die kreunen onder de melancholie, daarmee mag je in mijn auto liggen.
(want thuis mag ik dat na democratische stemming niet draaien)

Tekststukjes als
"I wish I knew you, I wish I met you, when time was still on my side",
doen de rest.

En nadien lekker warm bijschuiven in het rekje tussen Melanie, Eleanor McEvoy, Shawn Colvin (doen!), Michelle Shocked (naar de winkel, jullie!), Katie Melua (miskoop), Carly Simon, Mary Black, Tori Amos, Gillian Welch, Bonnie Rait, Nathalie Merchant, Suzanne Vega, Shania Twain (miskoop), Kristin Hersh, Janis Ian, en vermoedelijk nog wel enkele anderen.

Ieder mens zijn afwijking (en we kunnen toch niet eeuwig dat New Wave gedoe blijven spelen).


Wiskunde!

Eentje voor het album.[via wie anders dan de wiskundemeisjes]


Compliment van de dag

Een klassieker, waarvoor u wel wat jargon moet kennen.

Wij gebruikeb hier de uitdrukking "de laatste trein nemen" voor iemand die gaat scheiden en zijn/haar man/vrouw en kinderen achterlaat. Zoals in "de papa van Yyntah heeft de laatste trein genomen".

Zo zit een klein kereltje op mijn schoot:
J. -"Papa, jij mag *nooit* de laatste trein pakken..."
SR. (smelt)
J. -"...want dan is er hier niemand om lekkere fritten te bakken!"


donderdag, september 04, 2008

Dialoog van de dag

M (in awelleh-modus): -"Vannacht heb ik gedroomd dat mijn vriendinnen naast ons woonden. Dan kon ik er elke dag mee spelen!"
J (spontaan): -"En vandenacht heb ik gedroomd dat mijn vriedinnen aan de andere kant naast ons woonden. Dan kan ik er ook mee spelen!"
SR (spontaan): -"Hoe? En waar moeten mijn vriendinnen dan wonen?"


Mannenhumor, naar het schijnt.


dinsdag, september 02, 2008

Bier

Men zegt wel eens dat je slakken kan vangen door een glas bier in te graven. Ze komen er op af en verdrinken.

Zit ik zondagavond rustig op ons terras wat te surfen, een smakelijke geuze binnen handbereik.
De nacht valt, maar zolang de muggen niet beginnen steken, is dat gezellig. Een laptopscherm geeft licht genoeg, en om blind te typen heb ik zelfs nog ergens een diploma liggen.

Ik neem mijmerend mijn glas om het laatste bodempje uit te drinken, en voel iets; alsof een mot op de rand is gaan zitten.

Ik hou het glas tegen het licht.
Bier
Schol!

Voor de rest van de nacht blijven twee vragen: kroop dat beest er nu in, of kroop het er net weer uit?

En ook: hoe krijg ik die smaak ooit uit mijn mond.


Tequila

Kunt ge anders dan glimlachen?(Van bij de Lama.)


maandag, september 01, 2008

Wiskunde versus ingenieurs

Iemand maakte een lijstje met daarop 100 wiskundige vragen die elke afgestudeerde fysicus/wiskundige in een goeie 5 minuten moet kunnen oplossen.

Pikt de blogger er daar stoer eentje uit en zegt: los maar eens op, jullie.
Bereken op een nauwkeurigheid van 10% de gemiddelde waarde van de functie (sin(x))^(100).

Een hele discussie ontspint zich, maar niemand durft een getal te noemen. Na twee dagen een eerste (fout) en dan enkele juistere.

Vooral het volgende commentaar is stoer:
The 10% figure is a red herring. It's more window dressing designed to make engineers' numerical modes ping, while mathematicians take up that part only if and when it's needed.

Als je zoiets schrijft, dan roep je - famous-last-words-gewijze - het onheil echt wel af over je oplossing. Eigen stoef stinkt, herinneren wij ons allemaal. En inderdaad, de oplossing klopt niet.

Uiteraard is het ingenieursantwoord wél juist en wél op 2 minuten gevonden. Maar dat dreigt ook weer onder de eigen stoef regel te vallen.

Dat internet toch.


Leuk

Een telescopische tekst.

Of hoe een kort verhaal heel lang kan worden.