Sponzen Ridder

dit is steeds meer een blog, dan wel een homepage

vrijdag, augustus 31, 2007

Saai; conservatief

Trouwe lezers weten dat ons vorig karretje een Renault Twingo was. Ruimtewonder par excellence, klein en zuinig. En - hoewel dat officieel niet belangrijk is bij auto's - vrolijk.Vorige week zag ik dat je de Nieuwe Twingo kunt bestellen. Groot was mijn ontgoocheling om vast te moeten stellen dat die er weer uit ziet als een gewone auto. Saai. Boring.
Fiat deed zulks al eerder met de schitterende Multipla die geactualiseerd werd als een prachtig insect en in een latere versie op aandringen van de conservatieve kopers omgezet tot... een gewone auto.
Eerder maakte VW van de mooie Kever een afschuwelijke Beetle.
Enkel BMW deed het goed door de Mini Cooper
te actualiseren met respect voor het verleden. Dat de Duitsers het uiteindelijk nog moeten doen, 't is straf.


Benen

Het is lang geleden dat we nog eens een Pieteltje hebben gedaan, maar toen ik dit mooie prentje zag en dit kiekje met een andere kleine kerel (dit hier), toen dacht ik: tiens.

Beelden die naar elkaar/zichzelf verwijzen, dat is altijd fijn.


Geeks on speed

Wat te doen met mensen die zich te sterk identificeren met hun telefoon?

- "The Nokia E70 [...] can even run terminal software to telnet or SSH into remote servers. What that means in non-geek is that my phone is invincible."

Heeft iets van een citaat van de dag.

Wat zou het internet zijn als er geen subtiliteit bestond?


donderdag, augustus 30, 2007

Overbodige informatie

Na te vaak proberen ben ik er gisterenavond eindelijk in geslaagd om de "Survive the tide of Spawns"-challenge te overleven bij Desktop Tower Defense.

Dat scheelt in nachtrust.


woensdag, augustus 29, 2007

Sex ID

Het is vermoedelijk een oude link die iedereen al tienduusd keer gedaan heeft.
Kijk na of je een mannelijk of vrouwelijk brein hebt: bij de BBC.

Zoals steeds komt mijn vrouwelijke kant weer sterk naar voren.

(maar voor wie opgegroeid is in de jaren '70-'80 is dat eventueel een compliment)


dinsdag, augustus 28, 2007

Schattig?

Men mag niet met de mensen lachen, zeker niet als ze in kwetsbare situaties zitten, zoals examens.

Maar een student inwendig *toelachen*, dat kan een mens niet laten.

Zoals een chinese student aan wie ik vroeg of ie klaar was, die vrolijk antwoordde:
- "Wel met het labo, maar nog niet met de theolie."


De SR zorgt voor een politieke doorbraak.

Laten we het formatieberaad eens ontdoen van alle hoogdravende woorden rond België en Staatshervorming.

Er zijn drie formules mogelijk (tenzij men asymmetrisch gaat):
* oranje-blauw
* oranje-rood-groen
* oranje-rood-blauw (de enige met 2/3 meerderheid)

Er zijn de volgende gevoeligheden:
* CDH wil niet zonder PS [oranje-blauw valt weg]
* MR en CD&V willen niet mét PS [de andere twee vallen weg]; eigenlijk wil de SP.A dit ook niet

Probleem, want deze eisen zijn onverzoenlijk.

CDH verpakt zijn boodschap communautair: "wij willen niet onderhandelen over staatshervorming zonder extra partner". Iedereen speelt het hard, de formatie valt stil. Bijkomend "voordeel" voor iedereen behalve CD&V: Leterme verliest zijn gezicht.

Hoe gaat dit aflopen? Er zijn maar twee scenario's mogelijk:
* vervroegde verkiezingen: dit is wat in het na-oorlogse Europa altijd gebeurde, maar wat we in België niet meer gewoon zijn sinds men met legislatuurregeringen werkt. Fijn detail: deze kunnen pas geörganiseerd worden nadat BHV opgelost is, anders verklaart het Arbitragehof de verkiezingen ongeldig. De facto betekent dat dus het oprichten van een socio-economisch "nood"kabinet dat in een wolk van nationale eenheid de periode overbrugt. Wie is de logische voorzitter van zulk kabinet: Guy Verhofstadt.
* een driepartijenregering die een soort "definitieve" staatshervorming voorbereidt. Voordeel: NVA (en FDF?) zijn hierbij niet meer nodig en kunnen zich verontwaardigd terugtrekken. Wie is de onbesproken kandidaat om "boven de kibbelende partijen heen" zulke formatie te leiden? Guy Verhofstadt.

In alle gevallen haalt Joëlle Milquet (6,06% van de stemmen) haar slag thuis. Iets wat ze al sinds juli weet, anders had ze het nooit zo lang kunnen volhouden. Bart De Wever, die als tegenzet wel elke dag tegen een journalist ging vertellen dat hij niet in een coalitie zou stappen zonder grote staatshervorming, overspeelt dan zijn hand.

In De Morgen, de krant die het beste op de hoogte is van de intenties van Paars, is men de terugkeer van Verhofstadt al aan het voorbereiden. Gisteren kreeg Leterme een eerste editoriaal knietje, we citeren selectief:
"Leterme is een goed kapitein, maar voor de binnenvaart." "Is dit nog vastberadenheid? Of is het koppigheid? Blufpoker? Of dwaalt de man van 800.000 stemmen echt?" "Zet hij zijn groot gelijk, ergo ego, even opzij?" "Iedereen moet kleur bekennen, maar Yves Leterme voorop."
Niet echt inhoudelijke argumenten, wel een duidelijke boodschap.

Vandaag is de NVA aan de beurt:
"Wilfried Martens vroeg de N-VA gisteravond nog eens om "kleur te bekennen" en te zeggen wat de partij nog samen met de Franstaligen wil doen in dit land. Jean-Luc Dehaene formuleerde het, zoals steeds, iets bondiger in de nota waarmee hij gisteren naar het paleis trok: 'Quid N-VA?'"

Samengevat: stoot de NVA (FDF?) uit de besprekingen en laat het probleem oplossen door een échte leider die komt uit de grootste formatie van het land (zonder NVA heeft oranje 34 zetels, blauw 41).

Het is niet uitgesloten dat de SP.A hier een beetje het kind van de rekening wordt. Zij hebben nl. die bezinningsperiode tot de verkiezingen van 2009 nodig. Vanuit de oppositie kan je immers terug naar de essentie gaan en je standpunten compromisloos formuleren. Je eigen kiezers terugvinden.

[update: ik zie net op de buis belangrijke mensen zeggen dat het bijnemen van de PS écht wel geen optie is. In welk geval dit theorietje hierboven...]


maandag, augustus 27, 2007

Update

Ze staan zelfs op de foto.
Omdat het hun eerste festival is, heb ik er maar een pijlte bij gezet.
Maanrock
(c) Maanrock
Ondergetekende is de pijnlijke schouders onder het meisje.


Mechelen

Vorige week viel het antwoord op volgende vraag (dochter van bijna-vijf):
- "Wat zou je doen als je de Lotto won?"
- "Ik zou Gene Thomas kopen."

Dus gingen wij met zijn allen naar Maanrock.
Dat is "het grootste gratis festival van het land", in Mechelen. De zon scheen, we stonden tussen meezingende fans, op het podium stond een kabouter in een zwart kostuum met witte schoenen, er was sfeer. Een mooie stad ook, een mens is al eens geneigd om dat te vergeten.

Omdat het gratis is, is zo een festival helemaal vergroeid met de stad. Zonder afbreuk te doen aan de verdienste van de Franse ster, is het een bewijs dat je geen supersterren nodig hebt op een stadsfestival. Gewoon de lokatie, de mensen, en muziek op wat pleintjes. Gratis, zodat je kan kuieren van het ene naar het andere.

De boekhouders van Marktrock kunnen er iets van leren.


vrijdag, augustus 24, 2007

Goegel

Computers zijn vreemde wezens. Hoe langer je ze hebt, bijvoorbeeld, hoe trager Windows opstart.
Dat is de schuld van vanalles, bijvoorbeeld van het feit dat mijn virusscanner bijna 1.7G leest alvorens ikzelf kan beginnen werken. Dat duurt zijn tijd.(dit prentje nam ik net na het opstarten)

Maar ook als je niets doet, dan rammelt de harde schijf nijver. Bijvoorbeeld omdat een programma als Google Desktop Search wat achterstallig werk aan het inhalen is.
In een mum van tijd komen daar dus nog eens honderden megabytes aan geïndexeerde bestanden bij, telkens ook weer gechecked door de virusscanner, lezen en schrijven. (als je het rekensommetje maakt, zie je dat de virusscanner enkel de bestanden heeft gelezen die door Desktopsearch weggeschreven worden: de 2Gigs van Fsecure zijn de 1.7G van daarnet plus de 300MB van Desktopdinges.)

Waarop een mens zich afvraagt: als Google nu eens zou samenwerken met de virusscanbedrijven en één geïntegreerde agent schrijft die tegelijk scant op virussen en indexeert, dan zal mijn computer véél sneller werken. Want al die schijfbewerkingen, die stremmen het gevoel van snelheid. En bovendien kan Google dan de strijd met Microsoft overleven. Want in Vista zit de Microsoftversie van DesktopSearch zo handig geïntegreerd met de configuratie-tool, de help-functie en de user interface, dat de strijd wat dat betreft onbegonnen is.

Maar als ze zich zouden integreren met de virusscanner?


donderdag, augustus 23, 2007

Formatie

Verkiezingen, dat breng mensen samen. Kijk wat ze bij De Morgen als logo gebruiken:

En dit bij De Standaard:

Zeg nu nog dat die kranten niet overeenkomen.

En het Laatste Nieuws:


En de Tijd:


Enfin, het middagjournaal komt eraan. Dan zal het niet lang meer duren?


Wetenschap

De Jeugd weet te weinig af van wetenschap, zo lazen wij deze week.

En op de Standaard kan je testjes doen.

Ik ben natuurlijk ernstig slechtgezind dat ik geen 100% behaalde, waaruit ik logischerwijze concludeer dat de test op niks trekt. Dat spreekt.

- "De mens stamt af van de aap". Ik dacht: neen. We hebben gemeenschappelijke voorouders, dat is nog iets anders. De computer vond van "ja".
- "Hoe heet het deel van de verbrandingsmotor waarin brandstof en lucht worden vermengd." Ik dacht: strikvraag! Want vroeger was dat de carburator, maar tegenwoordig met die injectiemotoren zijn dat de cilinders. De computer vond van niet.

Wetenschap, waarvoor heb je dat nu nodig.


dinsdag, augustus 21, 2007

UFO

Youtube en UFO's, dat stond in de sterren geschreven. Hierzo, een goeie (via eskimokaka), en hier. En overal.

Maar deze vind ik de leukste (jammer van de flauwe commentaarstem):


maandag, augustus 20, 2007

Gewoon

Soms lijkt het: iedereen wil een bijzonder kind.

Het begint al bij de geboorte, waar we onze kinderen bekogelen met namen als Zenz of Yéléna. Zenz-meteenZ en Yéléna-meteenupsilonentweeaccenten, het is toch een wat minder epytheton dan Hector-deHelmbosWuivende, om maar iets te zeggen.

Elke afwijking van het gewone klinkt nadien haast een eretitel: hoogbegaafd, hoogsensitief, ADHD, Asperger, en andere poetische namen. Soms terecht, soms niet.

Ik erger me aan mensen die pochen over hun medische aandoeningen. U kent ze wel, de mensen die zichzelf troosten met uitspraken als "De dokter zei dat hij nog nooit zulke grote aambeien had gefotografeerd." "Het is de grootste steenpuist die de dokter ooit had opengesneden." Dokters lijken op den duur te denken dat patiënten dat graag horen. Doe er mij maar eentje die zegt: "ach zulke kop zien we elke dag meneer, het gaat wel over."

Iedereen wil graag bijzonder zijn en projecteert dat op zijn kinderen. We weten niet beter. Nochtans zullen ouders en écht bijzondere kinderen een ander verhaal vertellen. Het is tegelijk een vloek en een zegen.

Het is een zegen omdat die speciale eigenschap(pen) je persoonlijkheid bepaalt. Ik herinner me een documentaire over iemand met een vervormd gezicht, die de dag voor zijn plastische chirurgie twijfelde. "Het is een misvorming, maar het is mijn misvorming."
Het is een vloek omdat de wereld niet ingesteld is op het niet-normale. Alles wat afwijkt kost inspanning, geld, zorgen, werk, moeite... De wereld tolereert geen afwijkingen, paradoxaal genoeg. Vraag maar aan een willekeurige veertienjarige.

Ik hoop dat mijn kinderen een normaal leven mogen lijden. Natuurlijk wens ik ze wat vrolijke afwijkingen toe, waar we ze hartelijk mee kunnen toelachen. Niks te drastisch.

Ik ben vandaag op de begrafenis geweest van een, ongetwijfeld, bijzonder kind. Ik wed dat de ouders een vinger veil zouden gehad hebben voor een "gewoon" kind. Ik wed dat ze voor geen geld ter wereld een ander kind hadden willen hebben. Enkel dat ene beetje, misschien. Pfft.


vrijdag, augustus 10, 2007

Must love the '80s,

Onze beebie zit net vier minuten sprakeloos (en zonder te bewegen; *vier* minuten) naar dit clipje te kijken:

Het raakt ergens een snaartje [via].

Het moet niet altijd het gitaargeruis van een jonge blonde god zijn, dat in je hoofdtelefoon davert.

[update: eigenlijk is het 1978; kijk ook naar de versie van Monty Python]


Politiek

We gaan een van de komende enkele dagen ons terugtrekken in de kleine huisjes. Vakantie is vaak: ergens anders naartoerijden en daar precies hetzelfde doen als thuis (inbrekers, klik hier).

Zouden we bij thuiskomst nog een formatieberaad hebben?


donderdag, augustus 09, 2007

Dialoog van de dag

Kleine J. wordt al enkele dagen in het midden van de nacht wakker: "er zitten béren in mijn kamer!".

Geduldig proberen de ouders het vertrouwen weer op te bouwen. En dan komt de zus een handje toesteken:

M. : "Waarom was jij zo hard aan het roepen?"
J. : "Ik dacht dat er beren in mijn kamer zaten."
M. : "Maar J. toch, er zitten helemaal geen beren in jouw kamer!!"
J. : "Neen?"
M. : "Neen. Wel krokodillen."

Way to go, Sis.


maandag, augustus 06, 2007

Beleggingsadvies

Tijd voor beleggingsadvies! Ik verbaas me er nogal eens over hoe mensen in de Nopri nauwkeurig prijzen zitten te vergelijken, maar anderzijds mij vermoeid aankijken als ik enthousiast procenten bereken. (helaas kan ik ze enkel berekenen, want mijn spaarpot is niet gigantisch)

Nochtans zijn de vuistregels onveranderlijk, én eenvoudig:
  • vertrouw nooit blindelings het advies van uw bankier, maar dat wist u al
  • koop nooit een product dat je niet begrijpt.

En toen zag ik deze reclame van Fortis (wel) een classroomvoorbeeld: start met 8% op 4 maanden op de helft van je geld. Astemblieft!

Nu is er al zoveel gesakkerd op banken dat je deze reclame zéker niet misleidend mag beschouwen, ze doen erg veel moeite om de belegging uit te leggen. Maar toch.

Nader onderzoek leert dat je inderdaad per belegde €1000 na 4 maanden €513,33 uitgekeerd krijgt (513,33 = 500 + 500* 8% * 4/12). De resterende 500 euri wordt belegd in een korf van 20 aandelen waarop nog wat regels gelden. Vreemd.

Voor wie het tot hier heeft uitgehouden: ze bedoelen het bij Fortis ongetwijfeld goed, maar als men het zo ingewikkeld moet maken om aantrekkelijk te zijn, dan is er toch wel wat str*nt aan de knikker.

Om te beginnen is 8% op vier maanden NIET gelijk aan 8%*4/12. De aangeboden €13,33 komt overeen met een rente van 8,22%.
Daarbij betaal je bij instap 1,25% kost, zodat je €506,25 betaalt en €513,33 terugkrijgt. Je verdient dus €7,08, wat op jaarbasis een rente betekent van 4,25%. En dat is maar de helft van de beloofde 8% en zo ongeveer de langetermijnrente van vandaag. Met een beetje zoeken krijg je dat op een spaarboekje.


zaterdag, augustus 04, 2007

Ochtend

Zaterdagochtend, kwart na zeven.

Gestommel. De deur knotst open:

-"Papa, kan je geeuwen zonder je ogen toe te doen?"

Grmpf.


vrijdag, augustus 03, 2007

Simek

Kijk, daar volg je dus tante annie voor: Martin Simek is helemaal niet uit de ether verdwenen. Hij zit op de radio! En daardoor ook een beetje op het internet.

Ik ken niemand die zo interviewt als hij.


Bekentenis

Ondergetekende, koning van de éénpansgerechten, ging vandaag nog eens koken voor bezoek. Niet echt koken, enkel één gerecht in een pan. Hoewel het een brouwsel is waarbij je als ingrediënten vooral dingen neemt die toevallig in de koelkast liggen en bijna overtijd zijn, is er toch een soort recept aan verbonden.

Zelf min of meer gebricolleerd.

De bekentenis: het was zo lang geleden dat ik voor de zekerheid bij SOS Piet ben gaan kijken om te zien of ik niets vergeten was.

Bij Piet, begot.


woensdag, augustus 01, 2007

Anekdote

Een nonkel van mij is aan het verbouwen, onder ander zijn dak. Nu belde de dakwerker vorige maand dat hij een gat in zijn agenda had om het vroeger dan gepland te doen.

In de bouwsector, vroeger dan gepland? Dit begint op een verzonnen verhaaltje te lijken.

Enfin, ze rijden er naartoe om alle afspraken en bestellingen te maken. Op het einde merkt mijn tante fijntjes op dat ze wel op vakantie zitten tijdens de werken. Oeps.

Geen probleem mevrouw, wij hebben u daar niet bij nodig. We hebben zelfs geen sleutel nodig: we komen toe, zetten de stelling, halen de pannen van het dak. Een dakwerker heeft geen deuren nodig. Hout, nieuwe pannen erop, stelling weg en done.

Na twee weken Frankrijk komen nonkel en tante vrolijk hun straat ingedraaid en rijden bijna hun eigen brievenbus omver omdat.. de buren een schitterend nieuw dak hebben gekregen. Waterdicht en driedubben geïsoleerd.


[zoals gezegd: dit anekdotetje is verzonnen; maar toen ik zag dat onze verandaman zijn prijsopgave in de bus van het tweelinghuis hiernaast gedropt had... ]